Sko

Er bootsa klare for vinteren?

Selv de mest fasjonable og ufornuftige kan gjøres vintervennlige...

SER HØSTSTØVLETTENE DINE SLIK UT? Fortvil ikke - du kan fortsatt bruke dem i ruskevær, så lenge du legger på en god og sklisikker såle, impregnerer dem og bruker brodder, innleggssåle og tynne ullstrømper når det trengs. Øverst til venstre i grått (kr 3700, Iro), i svart ruglete skinn (kr 2700, Tiger of Sweden), med gull på hælen til luksuspris (cirka kr 7000, Fendi), med tynn hæl (kr 960) og i brunt og svart (kr 1160, begge fra Zara). Foto: Produsenter
SER HØSTSTØVLETTENE DINE SLIK UT? Fortvil ikke - du kan fortsatt bruke dem i ruskevær, så lenge du legger på en god og sklisikker såle, impregnerer dem og bruker brodder, innleggssåle og tynne ullstrømper når det trengs. Øverst til venstre i grått (kr 3700, Iro), i svart ruglete skinn (kr 2700, Tiger of Sweden), med gull på hælen til luksuspris (cirka kr 7000, Fendi), med tynn hæl (kr 960) og i brunt og svart (kr 1160, begge fra Zara). Foto: Produsenter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er det noe vi elsker med høsten, så er det å hoppe inn i flunkende nye skinnstøvletter. Alt fra ankelhøye modeller til hottisser som går langt opp på låret er trendy nå.

Men som vi vet er det svært få sko som virkelig egner seg for en kald norsk vinter.

Selv om vi sikkert burde kjøpe Gore tex-sko som puster, med et hav av lodden fôring som tyter ut, er det ikke alltid like fristende. Vi vil heller ha de florlette og delikate i italiensk skinn med tynn såle og høy hæl.

Men fortvil ikke - ved hjelp av fem enkle triks kan du gjøre om drømmestøvlettene til robuste og fornuftige travere i snø, slaps og kuldegrader.

SKOMAKEREN ER DIN VENN: Selv de mest fjollete skoene kan gjøres mer robuste... Foto: Tone Ruud Engen
SKOMAKEREN ER DIN VENN: Selv de mest fjollete skoene kan gjøres mer robuste... Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Plan A - gå til skomakeren

I stedet for å bruke en formue på nytt fottøy i syntetisk, vanntett og pustende tekstil, tar du med deg skoene til din lokale skomaker.

Her står det fagfolk bak disken som kan hjelpe deg. Med spette, hammer og spiker gjør de dem klare for norske forhold.

Slik holder du stilen og varmen, uten å måtte ruinere deg på sko du ikke engang liker.


SÅLEN SOM REDER SKOENE: For at du ikke skal gli på glatt føre er det viktig å legge en såle i god gummi - gjerne med mønster - før du bruker dem.  Foto: Tone Ruud Engen
SÅLEN SOM REDER SKOENE: For at du ikke skal gli på glatt føre er det viktig å legge en såle i god gummi - gjerne med mønster - før du bruker dem. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Legg ny gummisåle

Har støvlettene dine en tynn glatt skinnsåle under? Da er det nok lurt å legge på en liten gummisåle, ellers vil de fort bli ødelagt. Ikke minst er det viktig for komforten, siden du slipper å passe på så du ikke sklir hele tiden.

Og sålen trenger ikke å være tykk og klumpete - spør skomakeren om du kan få en myk variant, og den må gjerne ha mønster, for da vil den gi enda bedre feste på glatt føre.


SKAL SPRAYES FIRE GANGER HVER GANG: Og helst èn gang i uken - det kan hlres mye ut, men med riktig impregnering holder skoen seg pen og slitesterk hele sesongen. Foto: KK.no
SKAL SPRAYES FIRE GANGER HVER GANG: Og helst èn gang i uken - det kan hlres mye ut, men med riktig impregnering holder skoen seg pen og slitesterk hele sesongen. Foto: KK.no Vis mer

Spray skinnet

Dersom du vil ha et par støvletter som varer hele sesongen, er det viktig at du impregnerer dem før de tas i bruk. Uansett skinn skal de sprayes tre til fire ganger, ellers kan de fort bli ødelagt av regn og slaps.

Dette virker sikkert ofte for mange, men impregneringen beskytter nemlig skinnet og gjør at skoen dessuten holder seg pen.


OBS: Siden føttene dine avgir en del svette og fuktighet, lønner det seg også å la skoene hvile en gang iblant. Unngå å bruke de samme skoene hver dag, så får materialet tid til å «hente seg inn igjen».

GJØR FØTTENE VARME I EN FEI: Er skoen uten foring, løser du raskt problemet med å legge inn en god såle i ull. Foto: Produsenten
GJØR FØTTENE VARME I EN FEI: Er skoen uten foring, løser du raskt problemet med å legge inn en god såle i ull. Foto: Produsenten Vis mer

Bruk innleggssåle

Vi vet alle at sko med innvendig fôring er perfekt å gå i når det er kaldt. Dessverre er det en gang slik at utvalget av fine sko med lodden innmat ikke alltid er det vi har mest lyst på når vi er i butikken.

Problemet løser du raskt med et par innleggssåler i ull. Pass bare på å ta dem ut for lufting en gang i blant - hvis ikke kan de lett bli sure og innestengte.


Et annet lite triks er å ta på seg et par tynne ullstrømper, slik at du slipper å fryse.

OVERRASKENDE LETTE Å BRUKE: kk.no har testet ut Kalix gummibrodd med seks pigger utenpå støvlettene. De sitter bra og er lette å ta av og på. Foto: Cecilie Leganger
OVERRASKENDE LETTE Å BRUKE: kk.no har testet ut Kalix gummibrodd med seks pigger utenpå støvlettene. De sitter bra og er lette å ta av og på. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

Kjøp brodder

Det er en stor utfordring å holde seg på beina når det er glatt, og når det er is på veien funker selv ikke sklisikre såler. Da er det faktisk bare brodder som hjelper, men du trenger ikke miste stilen av den grunn.

De kan tas utenpå skoene, og det finnes til og med egne brodder for sko med høye hæler. Du får tak i dem hos skomakeren og i sportsforretninger, og det kan være lurt å få hjelp til å tilpasse dem til skoene dine.

Styr unna semsket skinn

For daglig bruk i vinterhalvåret er ikke semsket skinn det mest praktiske. Heller ikke skinn i lys beige eller lys nubuck passer godt sammen med snø og slaps. Og når det kommer til saltrender, vil det faktisk være vanskelig å tørke bort.

Så har du semskede sko burde du nesten ikke bruke dem når det er dårlig føre - de egner seg rett og slett ikke i grisevær.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer