Undertøy

Er denne trusa en god gaveidè?

Bare hvis du er tre hundre prosent sikker på at mottakeren vil elske den. Her er byttereglene du bør kunne.

UNDERTØY KAN IKKE BYTTES: - Legg merke til at det ofte ikke er bytterett på undertøy, hygieniske artikler og varer som er spesielt ømfintlige, opplyser Ingeborg Flønes, som er direktør for Forbrukerservice i Forbrukerrådet, på Forbrukerrådets hjemmeside.
UNDERTØY KAN IKKE BYTTES: - Legg merke til at det ofte ikke er bytterett på undertøy, hygieniske artikler og varer som er spesielt ømfintlige, opplyser Ingeborg Flønes, som er direktør for Forbrukerservice i Forbrukerrådet, på Forbrukerrådets hjemmeside. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Selv om den vesle stringen med elgmotiv, eller den fornuftige hudfargede hold-in-trusa virker fristende å gi bort i julegave, er det ikke sikkert det blir en suksess.

Undertøyet kan være i feil størrelse, eller så kan det hende mottaker synes Bridget Jones-undertøy er en fornærmelse og skogens konge for insisterende.

Ikke minst er jo fargen helt feil...

Ikke alt kan byttes

Men da er er det jo bare å bytte gaven? Ikke nødvendigvis.

For ifølge Forbrukerrådet får en ofte ikke byttet kroppsnære plagg som undertøy, badetøy og hold in-truser.

Det samme gjelder for hygieniske artikler, så du skal også være forsiktig med å kjøpe sminke og leppestifter.

– Legg merke til at det ofte ikke er bytterett på undertøy, hygieniske artikler og varer som er spesielt ømfintlige. Det er som regel opplyst om det i butikken, eller på pakka. Så er du usikker på BH-størrelsen, eller om en truse med Langbeinmotiv vil gjøre lykke, så er det kanskje bedre å kjøpe noe annet som julegave, sier Ingeborg Flønessom, som er direktør for Forbrukerservice i Forbrukerrådet, på Forbrukerrådets hjemmeside.

– Be om byttelapp

Faktisk så har du ikke så mange rettigheter når det kommer til bytting av julegaver i det hele tatt, være seg slalomboots, cocktailoppskrifter eller akebrett.

Det finnes nemlig ingen norsk lov som gir deg rett til å bytte julegaver. Du har kun rett til å bytte varer med feil eller mangler, ifølge Forbrukerkjøpsloven.

At du likevel får lov, er en service butikkene gir deg. Gaver som klær, bøker, DVD-er, smykker og leker kan normalt sett byttes rett etter jul. Men prat med den ansatte i kassa, og spør hva slags bytteregler som gjelder for butikken.

– Be om byttelapp! Bytteretten er ikke lovfestet. Mange butikker tilbyr returrett i fjorten dager, og i jula ofte enda lenger. Du må likevel spørre, og for din egen del bør du sikre deg bevis, sier Flønes.

 • Og det er lurt å ta vare på kvitteringen, så har den du gir gaven enda mer krutt om hun eller han vil bytte den.

 • Kjekt å vite om bytting:

 • Det er alltid lurt å be om byttekort, passe på kvitteringen og kontakte butikken så snart som mulig.

 • Varen må være ubrukt og uten skader - i noen tilfeller får du ikke bytte varen dersom du har brutt emballasjen.

 • Hygieniske artikler, kroppsnære klær, særlig ømfintlige varer eller varer som taper seg raskt i verdi får en ofte ikke bytte. Avtal derfor med selgeren når du kjøper slike gaver.

 • Dersom det er noe i veien med varen kan du kreve ny vare eller reparasjon. I noen tilfeller kan du ha krav på avslag i prisen, heving av kjøpet eller skadebot.

 • I hovedsak kan en bare kreve å få bytte i samme butikk eller kjede og til en annen vare.

 • Oftest må en selger godta at du bytter til en dyrere vare dersom du betaler mellomlegget.

 • Du kan ikke kreve å få penger tilbake dersom varen du bytter til er vesentlig billigere enn den du hadde - men du kan kreve en tilgodelapp som er gyldig i tre år om ikke annet er sagt.

 • Kilde: Forbrukerombudet

  På nett kan du angre

  Handler du julegavene på nett, er det derimot annerledes. Her er det nemlig lov til å angre og returnere varen.

  Angrerettloven sier at du kan ombestemme deg senest 14 dager etter at du har mottatt varen. Returnerer du brødristeren eller krølltangen innen fristen, har du altså krav på å få pengene tilbake.

  Så sier det seg selvsagt selv at du ikke får byttet en cd eller dvd hvis forseglingen er brutt.

  Og hvis du synes netthandel er skummelt, har KK.no tidligere gitt deg disse tipsene:

 • Unngå forskuddsbetaling som går fra konto til konto. Få ting sendt i oppkrav, eller betal med kredittkort. Hvis du betaler med kredittkort, kan du få pengene tilbake fra banken dersom noe går galt og du ikke mottar varen du har kjøpt.
 • Sjekk andres mening om nettbutikken hvis du ikke er kjent med den fra før. Bruk søkemotoren aktivt og les hvilke erfaringer folk har.
 • Sjekk kontaktinformasjonen. En nettbutikk kan se ut til å være norsk, men egentlig operere fra utlandet. Da må du betale toll og moms.
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer