Øyevippeserum:

Er det egentlig farlig å bruke øyevippeserum?

Noen ser på «vippeserum» som en snarvei til lange, naturlige vipper. Men er det trygt å bruke?

ØYEVIPPESERUM: - Enkelte serum kan være farlige, men det er viktig å presisere at vi da snakker om øyevippeserum som inneholder prostaglandiner. Prostaglandiner er kjemiske stoffer som regulerer mange av kroppens normale funksjoner. FOTO: NTB Scanpix
ØYEVIPPESERUM: - Enkelte serum kan være farlige, men det er viktig å presisere at vi da snakker om øyevippeserum som inneholder prostaglandiner. Prostaglandiner er kjemiske stoffer som regulerer mange av kroppens normale funksjoner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste ønsker seg lange, fyldige øyevipper som åpner øynene og får dem til å se våkne og freshe ut. Noen bruker vippeextention for å oppnå drømmen, mens andre bruker såkalte «vippeserum». Det er et skjønnhetsprodukt som påføres langs vipperoten, og som skal få de naturlige vippene til å vokse.

De siste årene har mange eksperter vært kritisk til fenomenet, og flere farlige stoffer har blitt funnet i de populære merkene. Mattilsynet har også advart mot enkelte vippeserum på sine nettsider, men er det egentlig så farlig?

- Ja, enkelte serum kan være farlige, men det er viktig å presisere at vi da snakker om øyevippeserum som inneholder prostaglandiner. Prostaglandiner er kjemiske stoffer som regulerer mange av kroppens normale funksjoner. Vi ser at flere rapporterer om bivirkninger som for eksempel utslett, synsforstyrrelser og smerter i øynene, sier Rune Jemtland, som er seniorrådgiver Seksjon merking og kvalitet, Mattilsynet.

LES OGSÅ: Disse vippene bør du velge om du er nybegynner

- Svært uheldig

Øyevippeserum markedsføres ofte mot unge jenter, og Mattilsynet mener det er svært uheldig å utsette unge mennesker for en slik risiko.

- Det er produsenten som har ansvar for at produktet er trygt å bruke, og her ser vi at de ikke er sitt ansvar bevisst. Vi advarer mot bruken av slike produkter fordi vi ser at de kan være skadelige. Vi anbefaler at man styrer helt unna disse produktene, sier Jemtland.

Det er lett å la seg frist av påstander om at serumet kan stimulere til vekst av øyevippehår og øyenbryn, men han er tydelig på at det kommer med en betydelig risiko.

- Mange av bivirkningene vil man risikere å måtte leve med resten av livet, sier han.

LES OGSÅ: Vippeextensions kan være laget av ekte mink

FRARÅDER DET IKKE: - Jeg vil ikke direkte fraråde noen å bruke det, men det er viktig å være bevisst på at det kan komme bivirkninger. Veldig mange har brukt det, og det går som regel greit,sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix
FRARÅDER DET IKKE: - Jeg vil ikke direkte fraråde noen å bruke det, men det er viktig å være bevisst på at det kan komme bivirkninger. Veldig mange har brukt det, og det går som regel greit,sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Det er ikke veldig farlig

- Er det farlig å bruke øyevippeserum?

- Nei det er ikke veldig farlig, men det kan gi litt bivirkninger. Mange har fått irritasjon i øynene, og det kan i sjeldne tilfeller føre til misfarging av iris. Men det forhindrer ikke folk fra å ville ha det, og mange bruker det, sier Jon Langeland, som er hudlege ved Hudklinikken på Youngstorget i Oslo.

Han sier at det viktigste er at produsentene er ærlige om hva produktet inneholder, og opplyser om potensielle bivirkninger, slik at folk selv kan bedømme om de ønsker å utsette kroppen for det.

- Jeg vil ikke direkte fraråde noen å bruke det, men det er viktig å være bevisst på at det kan komme bivirkninger. Veldig mange har brukt det, og det går som regel greit, sier han.

- Fører forbrukerne bak lyset

Helsekontrollen på TV 2 testet vippeserum i november i fjor, og oppdaget blant annet at flere produsenter ikke opplyste om at produktet inneholder Prostaglandiner.

Prostaglandinet bimatoprost er den viktigste ingrediensen i legemiddelet Lumigan, som førte til at man oppdaget «vippeeffekten». Lumigan brukes av pasienter med tendens til grønn stær.

- Det var altså hovedingrediensen i et klassifisert legemiddel som førte til at man oppdaget denne effekten, og som også ble benyttet av mange for å oppnå lengre vipper, sier Langeland.

Flere produsenter som selger vippeserum på nettet og utenom apotek, hadde unngått å nevne Prostaglandiner i innholdsfortegnelsen, selv om det var det virksomme stoffet i produktet.

- Dette er å føre forbrukerne bak lyset, og er dessuten brudd på reglene om produktinformasjon. De solgte altså et produkt uten å nevne at det inneholdt noe som kunne gi bivirkninger, sier han.

LES OGSÅ: Peptider - hudens eget Wi-Fi-signal!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer