Mangfold i mote

Er det egentlig mangfold i motebransjen?

– De fleste er bare redd for å bli kansellert.

MANGFOLD I MOTE: Det er fortsatt én type kropp som dominerer på den internasjonale catwalken. FOTO: NTB.
MANGFOLD I MOTE: Det er fortsatt én type kropp som dominerer på den internasjonale catwalken. FOTO: NTB. Vis mer
Publisert

Mangfold er blitt et fyndord i motebransjen, men er det alt?

Joda, undertegnede har flere ganger skrevet om det tiltagende mangfoldet i motebransjen. For at det er skjedd noe de siste årene er det ingen tvil om. Spørsmålet er om det bare er et blaff.

På den skandinaviske catwalken er det som den naturligste ting i verden. Etter å ha deltatt under den danske moteuken sesong etter sesong, kan jeg med hånden på hjertet si at mangfold er kommet for å bli. Slik er det dessverre ikke internasjonalt.

HELT NATURLIG: Hos Aeron står mangfold i fokus. Her er modellene backstage under moteuken i København tidligere i år. FOTO: Tine Bek.
HELT NATURLIG: Hos Aeron står mangfold i fokus. Her er modellene backstage under moteuken i København tidligere i år. FOTO: Tine Bek. Vis mer

Vi skal ikke lenger enn Paris og Milano før mangfold er unntaket heller enn regelen. Her råder fortsatt håpløst gammeldagse skjønnhetsidealer, og standarden er hvit, høy og tynn – med ett og annet unntak.

MANGFOLD I FOKUS: En modell på catwalken under A. Roege Hove-visningen i København i fjor. FOTO: James Cochrane.
MANGFOLD I FOKUS: En modell på catwalken under A. Roege Hove-visningen i København i fjor. FOTO: James Cochrane. Vis mer

Vogue Business analyserte alle visninger og presentasjoner fra Vogue Runways dekning av AW 2023-sesongen for å slå fast hvor omfattende mangfoldet faktisk er.

Deres konklusjon? Det er en lang vei å gå.

PÅ AGENDAEN: Mangfold og inkludering står på agendaen under den danske moteuken. Slik er det ikke nødvendigvis internasjonalt. FOTO: James Cochrane.
PÅ AGENDAEN: Mangfold og inkludering står på agendaen under den danske moteuken. Slik er det ikke nødvendigvis internasjonalt. FOTO: James Cochrane. Vis mer

Ifølge deres data har motebransjen feilet når det kommer til å gjøre fremskritt innen størrelserepresentasjon på catwalken.

Av 9137 looks fra 219 visninger i New York, London, Milano og Paris var bare 0,6 prosent såkalt plus-size og 3,8 prosent mid-size. Derimot var hele 95,6 prosent av looksene vist i størrelse US 0-4. Det tilsvarer en europeisk størrelse 32-36. Kun 17 merker viste minst én plus-size look mens flere merker viste mid-size.

STJERNE: Norsk-somaliske Ceval Omar var den første svarte plus-size transmodellen i Vogue. Nå går hun for noen av verdens største motehus. Her under Rotate-visningen i København. FOTO: James Cochrane.
STJERNE: Norsk-somaliske Ceval Omar var den første svarte plus-size transmodellen i Vogue. Nå går hun for noen av verdens største motehus. Her under Rotate-visningen i København. FOTO: James Cochrane. Vis mer

Hva skjedde egentlig med motebransjens påståtte mangfoldsprosjekt? Er det over?

– Auraen av looks som skal selge en merkevare samtidig som det skal appellere til veldig mange gjør at det ser bra ut på en kropp som ikke tar oppmerksomhet bort fra looken. Altså en kropp som bare er en kleshenger, sier moteteoretiker Pia Henriksen til KK.

Moteteoretiker Pia Henriksen. FOTO: Privat.
Moteteoretiker Pia Henriksen. FOTO: Privat. Vis mer

– Det handler ikke om diversitet for store merkevarer som er eid av de rikeste mennene i Frankrike, sier hun med henvisning til franske luksusgruppene.

– Det handler det kun om dersom merkevarer skal vise at det handler om kultur, ikke bare klær, legger hun til.

– Og det er vel bare innimellom at de ønsker å vise at det gjør, sier Henriksen.

Hun er ikke det minste overrasket over at statistikken er som den er.

– High fashion er så ikke veldig sosialdemokratisk, kanskje bare litt i Skandinavia, men uten de store merkene som i de internasjonale visningene. De ultratynne kroppene er aller mest stillas for merkevaren, det er ikke personlig.

Heller ikke modellagent og grunnlegger av modellbyrået Idol Looks, Amar Faiz, er overrasket over funnene mangfoldmessig.

– Mangfold er en gimmick, sier han til KK.

Han mener woke-kulturen tvinger både designere og kreative til å være mer inkludere, og det enten de vil eller ikke.

Modellagent Amar Faiz. FOTO: Privat.
Modellagent Amar Faiz. FOTO: Privat. Vis mer

– Celine er en av få som er tro til seg selv og Hedi Slimane (Celines kreative leder, red. anm.) fortsetter å bruke modeller han synes gjenspeiler hans kreative visjon. Resten er bare redd for å bli kansellert.

Faiz mener vi bør se mer normale kropper på catwalken, men synes ikke det er rart at det er forskjell på den skandinaviske og den internasjonale catwalken når det kommer til å vise et mangfold av kropper.

FÅR SKRYT: Chanel er blant luksusmotehusene som får klapp for skulderen for mangfold og inkludering. FOTO: NTB.
FÅR SKRYT: Chanel er blant luksusmotehusene som får klapp for skulderen for mangfold og inkludering. FOTO: NTB. Vis mer

– Franske og italienske merker for eksempel er mye mer fashion og utviklingen av såkalte samples tar mer tid. Skandinavia er mer kommersielt, dessuten er den skandinaviske størrelsen større.

I artikkelen Hvorfor gjorde ultratynne modeller comeback under moteuken? stiller New York Times det betimelige spørsmålet. Noen klapp på skulderen deler de likevel ut, blant annet til Chanel som de mener er blant de få luksusmotehusene som konsekvent har castet større modeller.

Danske Fashion Forum har forøvrig gjort sin egen opptelling av mangfold på catwalken under den danske moteuken.

NORSK MOTEPROFIL: Janka Polliani på catwalken for Rotate under moteuken i København tidligere i år. FOTO: James Cochrane.
NORSK MOTEPROFIL: Janka Polliani på catwalken for Rotate under moteuken i København tidligere i år. FOTO: James Cochrane. Vis mer

For selv om den ultratynne kroppen igjen stjeler fokus på den internasjonale catwalken, er kroppsdiversiteten stigende under den danske moteuken.

Motsatt av tendensen internasjonalt, er det ikke bare de nye merkene som slår et slag for mangfold, men også moteukeveteraner som Ganni, Gestuz, Saks Potts og Munthe, skriver Fashion Forum.

GÅR I FRONT: Danske Munthe er blant merkene som løftes frem som de som fremhever mangfold. FOTO: James Cochrane.
GÅR I FRONT: Danske Munthe er blant merkene som løftes frem som de som fremhever mangfold. FOTO: James Cochrane. Vis mer

– Den nordiske moteindustrien har markert seg som en spydspiss innen flere områder de siste årene, ikke minst når det gjelder mangfold på catwalken, sier administrerende direktør i Copenhagen Fashion Week, Cecilie Thorsmark til KK.

– Selv om vi er glade for å se at vi «utkonkurrerer» de internasjonale moteukene på dette området, vil jeg understreke at det fortsatt er langt igjen.

Fashion week-sjef Cecilie Thorsmark.
Fashion week-sjef Cecilie Thorsmark. Vis mer

– Motebransjen fortsetter å være nokså homogen, noe som er et problem fordi det skaper usunne normer, sier Thorsmark.

Og det er her minimumskravene som pålegges merkene som viser spiller inn.

– Jeg vil også få understreke at vi må forstå at mangfold ikke bare er det som vises på catwalken eller i reklame, men også det å skape inkluderende og mangfoldige arbeidsplasser og å sørge for at vi skaper like muligheter for alle i denne industrien.

Også her hjemme står mangfold og inkludering på agendaen for det norske svaret på fashion week, Oslo Runway.

– Moten sier ofte noe om hva samfunnet opplever som «in», derfor er det spesielt viktig at vi som Norges viktigste visningsarena fremmer mangfold på catwalken. Vi er også veldig bevisste på innvirkningen motebransjen har på kroppsidealer, spesielt på unge mennesker, men også på voksne mennesker som opplever aldersdiskriminering. Vi må vise folk at de kan kjenne seg igjen på catwalken, sier daglig leder for Oslo Runway, Elin Carlsen.

SETTER NORSK MOTE PÅ KARTET: Daglig leder for Oslo Runway Elin Carlsen. FOTO: Fredrik Fernando.
SETTER NORSK MOTE PÅ KARTET: Daglig leder for Oslo Runway Elin Carlsen. FOTO: Fredrik Fernando. Vis mer

I samarbeid med Norwegian Fashion Hub og Copenhagen Fashion Week, innfører Oslo Runway minimumskriterier for merkene som skal vise sine kolleksjoner.

– Dette er et stort og viktig skritt for norsk motebransje! Gjennom dette forplikter vi oss til å fremme et større mangfold når det gjelder evner, alder, etnisitet, kjønn, seksuell legning og kropp. Vi lærer noe nytt hele tiden og målet vårt er at vi som bransje skal vise progresjon, år for år.

OGSÅ HER HJEMME: En modell på catwalken for norske Envelope1976 under Oslo Runway i fjor. FOTO: Oslo Runway.
OGSÅ HER HJEMME: En modell på catwalken for norske Envelope1976 under Oslo Runway i fjor. FOTO: Oslo Runway. Vis mer

Det er Oslo Runway som helhet, og med det modellbyråene og merkene som viser på catwalken som har signert på dette.

Flere av designerne, både de mer etablerte, men også up and coming samt studentene som er nominert til talentprisen, er ifølge Head of Fashion Sunniva Hartgen opptatt av å være inkluderende i castingen av modeller.

– Vi hadde nettopp en åpen casting til talentvisningen der vi søkte alle både i forhold til kropp og alder, forteller hun.

Sunniva Hartgen er Head of Fashion for Oslo Runway. FOTO: Privat.
Sunniva Hartgen er Head of Fashion for Oslo Runway. FOTO: Privat. Vis mer

– Vi oppfordrer også designerne og merkevarene til å tenke annerledes i visningsformat og historiefortelling for at inkludering kan legges enklere til rette for. Jeg mener at mangfold er en selvfølge, men det må være riktig og gjort med mening, ikke for å få klikk. Bransjen må også legge til rette for mangfold i designprosessen, det nytter ikke å ha modeller i størrelse 44 om ingen av samplene er tilpasset det, sier Sunniva.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer