Mangfold er blitt et fyndord i motebransjen, men er det alt?
Joda, undertegnede har flere ganger skrevet om det tiltagende mangfoldet i motebransjen. For at det er skjedd noe de siste årene er det ingen tvil om. Spørsmålet er om det bare er et blaff.

– Jeg er ekstremt bekymret for hvilken vei dette skal ta
På den skandinaviske catwalken er det som den naturligste ting i verden. Etter å ha deltatt under den danske moteuken sesong etter sesong, kan jeg med hånden på hjertet si at mangfold er kommet for å bli. Slik er det dessverre ikke internasjonalt.

Vi skal ikke lenger enn Paris og Milano før mangfold er unntaket heller enn regelen. Her råder fortsatt håpløst gammeldagse skjønnhetsidealer, og standarden er hvit, høy og tynn – med ett og annet unntak.

Vogue Business analyserte alle visninger og presentasjoner fra Vogue Runways dekning av AW 2023-sesongen for å slå fast hvor omfattende mangfoldet faktisk er.

Nå skal moten være kjønnsnøytral
Deres konklusjon? Det er en lang vei å gå.

Ifølge deres data har motebransjen feilet når det kommer til å gjøre fremskritt innen størrelserepresentasjon på catwalken.

Nå gjør det utskjelte undertøysmerket comeback
Av 9137 looks fra 219 visninger i New York, London, Milano og Paris var bare 0,6 prosent såkalt plus-size og 3,8 prosent mid-size. Derimot var hele 95,6 prosent av looksene vist i størrelse US 0-4. Det tilsvarer en europeisk størrelse 32-36. Kun 17 merker viste minst én plus-size look mens flere merker viste mid-size.

Hva skjedde egentlig med motebransjens påståtte mangfoldsprosjekt? Er det over?
Annonsørinnhold
Aller Media
Raser ut av butikkhyllene, og det med god grunn
i samarbeid med Aller Media– Auraen av looks som skal selge en merkevare samtidig som det skal appellere til veldig mange gjør at det ser bra ut på en kropp som ikke tar oppmerksomhet bort fra looken. Altså en kropp som bare er en kleshenger, sier moteteoretiker Pia Henriksen til KK.

– Det handler ikke om diversitet for store merkevarer som er eid av de rikeste mennene i Frankrike, sier hun med henvisning til franske luksusgruppene.
– Det handler det kun om dersom merkevarer skal vise at det handler om kultur, ikke bare klær, legger hun til.
– Og det er vel bare innimellom at de ønsker å vise at det gjør, sier Henriksen.

Skriver historie som den første Victoria's Secret-modellen med Downs syndrom
Hun er ikke det minste overrasket over at statistikken er som den er.
– High fashion er så ikke veldig sosialdemokratisk, kanskje bare litt i Skandinavia, men uten de store merkene som i de internasjonale visningene. De ultratynne kroppene er aller mest stillas for merkevaren, det er ikke personlig.
Heller ikke modellagent og grunnlegger av modellbyrået Idol Looks, Amar Faiz, er overrasket over funnene mangfoldmessig.
– Mangfold er en gimmick, sier han til KK.
Han mener woke-kulturen tvinger både designere og kreative til å være mer inkludere, og det enten de vil eller ikke.

– Celine er en av få som er tro til seg selv og Hedi Slimane (Celines kreative leder, red. anm.) fortsetter å bruke modeller han synes gjenspeiler hans kreative visjon. Resten er bare redd for å bli kansellert.
Faiz mener vi bør se mer normale kropper på catwalken, men synes ikke det er rart at det er forskjell på den skandinaviske og den internasjonale catwalken når det kommer til å vise et mangfold av kropper.

– Franske og italienske merker for eksempel er mye mer fashion og utviklingen av såkalte samples tar mer tid. Skandinavia er mer kommersielt, dessuten er den skandinaviske størrelsen større.

Moteprofilen rørt til tårer av dette
I artikkelen Hvorfor gjorde ultratynne modeller comeback under moteuken? stiller New York Times det betimelige spørsmålet. Noen klapp på skulderen deler de likevel ut, blant annet til Chanel som de mener er blant de få luksusmotehusene som konsekvent har castet større modeller.
Danske Fashion Forum har forøvrig gjort sin egen opptelling av mangfold på catwalken under den danske moteuken.

For selv om den ultratynne kroppen igjen stjeler fokus på den internasjonale catwalken, er kroppsdiversiteten stigende under den danske moteuken.

- Klesstørrelser er vanskelig, men ingen av oss ER en størrelse
Motsatt av tendensen internasjonalt, er det ikke bare de nye merkene som slår et slag for mangfold, men også moteukeveteraner som Ganni, Gestuz, Saks Potts og Munthe, skriver Fashion Forum.

– Den nordiske moteindustrien har markert seg som en spydspiss innen flere områder de siste årene, ikke minst når det gjelder mangfold på catwalken, sier administrerende direktør i Copenhagen Fashion Week, Cecilie Thorsmark til KK.

Karolines video gikk verden rundt: - Bra det kommer frem i lyset
– Selv om vi er glade for å se at vi «utkonkurrerer» de internasjonale moteukene på dette området, vil jeg understreke at det fortsatt er langt igjen.

– Motebransjen fortsetter å være nokså homogen, noe som er et problem fordi det skaper usunne normer, sier Thorsmark.
Og det er her minimumskravene som pålegges merkene som viser spiller inn.
– Jeg vil også få understreke at vi må forstå at mangfold ikke bare er det som vises på catwalken eller i reklame, men også det å skape inkluderende og mangfoldige arbeidsplasser og å sørge for at vi skaper like muligheter for alle i denne industrien.

Nå skal navlen synes, men mange mener trenden er problematisk
Også her hjemme står mangfold og inkludering på agendaen for det norske svaret på fashion week, Oslo Runway.
– Moten sier ofte noe om hva samfunnet opplever som «in», derfor er det spesielt viktig at vi som Norges viktigste visningsarena fremmer mangfold på catwalken. Vi er også veldig bevisste på innvirkningen motebransjen har på kroppsidealer, spesielt på unge mennesker, men også på voksne mennesker som opplever aldersdiskriminering. Vi må vise folk at de kan kjenne seg igjen på catwalken, sier daglig leder for Oslo Runway, Elin Carlsen.

I samarbeid med Norwegian Fashion Hub og Copenhagen Fashion Week, innfører Oslo Runway minimumskriterier for merkene som skal vise sine kolleksjoner.

- Vi har ingen kravliste. Ubarberte ben går like bra som barberte
– Dette er et stort og viktig skritt for norsk motebransje! Gjennom dette forplikter vi oss til å fremme et større mangfold når det gjelder evner, alder, etnisitet, kjønn, seksuell legning og kropp. Vi lærer noe nytt hele tiden og målet vårt er at vi som bransje skal vise progresjon, år for år.

Det er Oslo Runway som helhet, og med det modellbyråene og merkene som viser på catwalken som har signert på dette.

Nå tar denne anti-skjønnhetsfilter-trenden av på TikTok
Flere av designerne, både de mer etablerte, men også up and coming samt studentene som er nominert til talentprisen, er ifølge Head of Fashion Sunniva Hartgen opptatt av å være inkluderende i castingen av modeller.
– Vi hadde nettopp en åpen casting til talentvisningen der vi søkte alle både i forhold til kropp og alder, forteller hun.

– Vi oppfordrer også designerne og merkevarene til å tenke annerledes i visningsformat og historiefortelling for at inkludering kan legges enklere til rette for. Jeg mener at mangfold er en selvfølge, men det må være riktig og gjort med mening, ikke for å få klikk. Bransjen må også legge til rette for mangfold i designprosessen, det nytter ikke å ha modeller i størrelse 44 om ingen av samplene er tilpasset det, sier Sunniva.