Gjenbruk:

Er det innafor å gi bort brukte gaver?

- Vi voksne er helt klar mer skeptiske, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

BRUKTE GAVER: Undersøkelser viser at flere mener det er akseptabelt å gi deg bort i gave. Hva synes du? Foto: Scanpix
BRUKTE GAVER: Undersøkelser viser at flere mener det er akseptabelt å gi deg bort i gave. Hva synes du? Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Gjenbruk er blitt en stor og viktig trend her i landet. Men selv om mange er flinke til å kjøpe brukt til seg selv, er det kanskje ikke like populært å gi bort noe brukt. Eller?

Bursdager og andre begivenheter hvor det er hyggelig å gi en gave kommer året rundt, men det er når jula kommer at lommeboka vår virkelig får kjørt seg. Da punger vi nordmenn ut millioner av kroner på gaver til venner og familie.

Anita Borch, julegaveekspert og forskningsleder ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, har forsket på nettopp dette med julegaver og så blant annet i 2012 på trendene de siste 20 årene. I artikkelen «En ting i pent papir til jul. Gaver og gavegiving», skriver hun at det å finne gaver til mottakere som i utgangspunktet har alt, kan være problematisk.

«En kan derfor ikke se bort fra at et økende antall gavegivere velger å gi alternative gaver, det vil si gaver som bryter med det som vanligvis gis, slik som klær, pyntegjenstander og husholdningsartikler (Caplow, 1982; Borch, 1994).»

Er det innafor å gi bort brukte gaver?

Hun nevner blant annet at en motstand mot den kommersielle julen har blusset opp det siste tiåret. Grunnen til det kan være masseproduserte gaver som gjerne assosieres med «dårlig kvalitet, nips og andre ting man ikke trenger.»

«Frykten for å gi funksjonsløse og masseproduserte ting antas videre å ha sammenheng med en annen tendens, nemlig samfunnets økte fokus på miljø og etikk. Mye tyder på at bevisstheten knyttet til miljøvennlig og etisk forbruk er skjerpet i deler av befolkningen.»

- Frykten for andres forventninger stopper oss

Selv kjøpte jeg nettopp en en brukt gave til venninnen min sin bursdag. Kjolen finnes ikke lenger i butikk og hun har hatt lyst på den i så lang tid. Da jeg fant den til salgs på gjenbruksappen Tise, tenkte jeg først at dette måtte være den beste gaven noen sinne.

Men så slo tanken meg: Er det rart å gi henne en gave som er brukt? Jeg vet hun ønsker den seg så mye, men hva kommer hun til å tenke?

Disse tankene forsvant riktignok ganske fort da jeg vet at mottakeren av gaven setter pris på den miljøvennlige gesten. Likevel er det nok mange som kvier seg for å gi bort noe brukt.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, er i disse dager aktuell med en splitter ny podcast ved navn «Pengetabu». Her tar hun for seg typiske spørsmål man lurer på om økonomi, men ikke tør å spørre om. Så vi spør!

- Er det innafor å gi brukte gaver?

- Jeg har gitt bort brukte gaver i flere anledninger. Det kan være en god bok jeg har lest som jeg vet ville passet en jeg kjenner. Da er det jo flott å kunne gi denne boken med en liten hilsen. Jeg har også gitt bort ting som barna har rukket å bruke noen få ganger før de har vokst ut av det, sier Sandmæl.

Er det innafor å gi bort brukte gaver?

Hun legger til at det er mulig det er enklere å gi brukt til små barn som ikke tenker over hverken pris eller om det er noe nytt eller brukt.

- Vi voksne er helt klar mer skeptiske. Men, er du positiv til brukte gaver, oppfordrer jeg deg å sette dette på årets ønskeliste. Gjør du ikke det vil du nok ikke få noen heller. Vi hjelpe de rundt oss med å senke terskelen, sier forbrukerøkonomen og fortsetter:

- Jeg tror det er frykten for andres forventninger som stopper oss. Vi snakker ikke om ting som handler om penger. Penger er et tabubelagt tema. Vi må være åpne om forventningene til gaver overfor familie og venner. De i andre enden tenker kanskje akkurat det samme som deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer