Brunfarge

Er du mer attraktiv når du er brun?

Eller er det bare noe du innbiller deg? Gi din stemme i saken!

ATTRAKTIVT?: Vi spør ekspertene om vi faktisk er finere med brunfarge på kroppen.  Foto: francescopaoli - Fotolia
ATTRAKTIVT?: Vi spør ekspertene om vi faktisk er finere med brunfarge på kroppen. Foto: francescopaoli - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Sommer betyr soling, og soling betyr farge på kroppen. Vi vet at vi kan jukse oss noen nyanser mørkere med neonfarger, men gjør det oss virkelig mer attraktive for andre? 

Så lenge man er nøye med solkrem, er moderat soling greit. Og de fleste kan vel kjenne seg igjen i den gode selvfølelsen man får når den friske brunfargen begynner å blusse opp igjen. 

Hvorfor er det slik, mon tro?

Bryr seg ikke så mye

Og har dette med brunfarge noe særlig å si for vår tiltrekningskraft på det motsatte kjønn?

– Jeg synes det er fint at folk ser sunne og friske ut, enten de da er brune eller bleke.

- Jeg tror nok at de fleste menn bryr seg mindre om dette med brunfarge enn mange kvinner tror, sier Peder Kjøs, som er klinisk voksenpsykolog og sex- og samlivsekspert. 

LES OGSÅ: Blir brunfargen borte av å bade i klorvann? 

SOLKREM: Brunfarge er vel og bra, men husk solfaktor! Foto: Maridav - Fotolia
SOLKREM: Brunfarge er vel og bra, men husk solfaktor! Foto: Maridav - Fotolia Vis mer

For vår egen del

Hvis det er noen vi skal tilfredsstille her, så er det altså oss selv. 

Føler du deg mer attraktiv når du er brun? (Avsluttet)

– Kvinner pynter seg jo uansett minst like mye for hverandre og for seg selv som for menn, så det er egentlig kanskje ikke så viktig hva menn synes, sier Peder. 

Likevel er det altså slik at selvtilliten vår skyter i været når pigmentene mørkner litt. Kjøs tror det handler om å føle seg ung og frisk. 

– Hva som er attraktivt er et spørsmål om hva kulturen definerer som nettopp det, og brunfarge sees gjerne på som tiltrekkende. Vi forbinder brunfarge med ungdom, friskhet, helse og friluftsliv, og vi ser det som positivt å vise tegn som forbindes med dette.

Skulle være blek før

Slik har det derimot ikke alltid vært. 

–  I gamle dager ble brunfarge sett på som et tegn på at man jobbet ute og var fattig, så da var det tvert imot attraktivt å være blek, siden det var et tegn på rikdom og overskudd. Sånt skifter med tid og sted.

– Vi føler oss bedre når vi mener at vi oppfyller et skjønnhetsideal, når vi tenker at andre ser på oss som pene. Hadde du levd på slutten av 1800-tallet ville du ha følt deg mer vel som blek, sier Kjøs.

LES OGSÅ: Unngå skjolder i sommersolen 

JUKSEMÅTEN: Hvis du ikke er av typen som får selvbruning til å fungere, er alltids det gode gamle solariumet der for å ta vare på deg. Bare husk å være forsiktig med mengden! Foto: Piotr Mitelski - Fotolia
JUKSEMÅTEN: Hvis du ikke er av typen som får selvbruning til å fungere, er alltids det gode gamle solariumet der for å ta vare på deg. Bare husk å være forsiktig med mengden! Foto: Piotr Mitelski - Fotolia Vis mer

Ikke bli for brun

Kjøs minner oss likevel om at det er best å begrense seg litt.

– Siden «alle» prøver å oppfylle idealet er det noen som går til ekstreme ytterpunkter. Det holder ikke å være brun, man vil være brunest. Da overdriver man solingen veldig, eller bruker spray og kremer og sånt, sier han. 

Det faller ikke i god jord hos alle.

– Det er ganske bred enighet om at brunt er pent, men det skal ikke være «for brunt» heller, for overdrivelser sees på som et tegn på usikkerhet og selvopptatthet. Og så er det selvfølgelig noen som liker det som skiller seg ut, det som er litt annerledes og individuelt, og de kan godt synes det er fint å være skikkelig blek.

LES OGSÅ: Slik blir du sommerbrun uten sol 

SOLING TIL FOLKET: Hvem føler seg vel ikke bedre med litt farge på kroppen? Foto: Scanpix
SOLING TIL FOLKET: Hvem føler seg vel ikke bedre med litt farge på kroppen? Foto: Scanpix Vis mer

Mellomting er best

Grethe Marie Grimen, rektor og daglig leder av Beauty hudpleieskole, støtter Kjøs i at det handler mye om hva brunfarge symboliserer. 

– I vår kultur er det status å være brun da det kan være et bevis på at du har råd til å dra på en fin ferie i sydligere strøk. 

Hun er også enig i at det i bunn og grunn dreier seg om å se frisk ut.

MELLOMTING ER BEST: Det fineste er å være et sted mellom blek og brun. Og det er også sunnere! Foto: sipa
MELLOMTING ER BEST: Det fineste er å være et sted mellom blek og brun. Og det er også sunnere! Foto: sipa Vis mer

– Vi ser som kjent friskere ut med litt farge, og at vi blir bleke og gustne i hudfargen er jo faktisk et tegn på sykdom. Vi ser ikke nødvendigvis penere ut med for mye farge, men en mellomting mellom blek og veldig brun er det beste.

Musklene våre blir mer definerte

Litt farge kan også fremheve og tone kroppen vår mer enn man kanskje skulle tro.

– Formen på muskler kommer også bedre frem med litt brunfarge, derfor brukes det for eksempel av de som driver med fitness. Vi tiltrekkes av sol og varme fra naturen sin side, og et tegn på at vi er sunne og har fått nok sol er at vi ser brunere ut, sier Grimen. 

En annen (sol)faktor her er dette med sminke. Og det faktum at vi trenger mye mindre av det når vi er brune. Dette får også selvfølelsen til å stige, siden du ikke trenger å sparkle ansiktet etter at du har stått opp. Du føler deg naturlig pen. 

– Vi dekker jo mørke ringer under øynene og ujevnheter i huden med sminke , noe som blir naturlig mindre synlig når vi får litt farge i huden, sier Grimen. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer