17. mai:

Er festdrakten den nye bunaden?

- Et supert alternativ dersom du ikke har råd til bunad.

FESTDRAKT: Flere butikker melder om tidenes salg av festdrakter i år. Foto: Ludostore.no
FESTDRAKT: Flere butikker melder om tidenes salg av festdrakter i år. Foto: Ludostore.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En konfirmasjon kan koste mye. Ofte skal lokale leies, mat skal enten bestilles eller lages, pynt skal ordnes, og for å toppe det hele skal det som oftest en gave til - da gjerne i form av en bunad.

Og en bunad koster ikke akkurat lite. Med søljer og alt havner man fort på 50 000 kroner. Noen ganger enda mer.

- Det er ekstremt mye penger å betale for et plagg som blir brukt så lite. Det bør ikke være en selvfølge blant unge at dette er et plagg man skal få til konfirmasjonen, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, til KK.

Hun understreker også at det er viktig å snakke med barna sine om hvor mye penger som faktisk blir brukt.

EKSPERTEN: Silje Sandmæl. Foto: Scanpix
EKSPERTEN: Silje Sandmæl. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg ser at det er et stort press, spesielt blant barn og unge, når det kommer til det å ha det nyeste utstyret. Det er det som er så trist med dagens samfunn. Man ønsker ikke at barna skal føle seg utenfor og derfor gir man etter for presset, sier Sandmæl og fortsetter:

- Samtidig er det viktig å huske på at foreldrene har et ansvar i det å bidra til å redusere presset. Snakk med barna om hva ting koster og at de ikke alltid kan få alt de ønsker seg.

Hun tipser heller om å begynne å spare til bunad tidlig slik at man kan kjøpe seg en når man blir eldre.

BUNAD ELLER FESTDRAKT? Skulle du ikke ha råd til bunad (avbildet), er festdrakt et godt alternativ! Foto: Scanpix
BUNAD ELLER FESTDRAKT? Skulle du ikke ha råd til bunad (avbildet), er festdrakt et godt alternativ! Foto: Scanpix Vis mer

- Man kan også la bunader gå i arv eller kjøpe brukt. Bunader blir som oftest bare brukt til 17. mai og konfirmasjon, så særlig slitt blir de ikke, sier forbrukerøkonomen og legger til at det er trist at noen føler man må bruke penger man ikke har:

- Jeg tenker flere burde stå imot presset og ikke kjøpe bunad hvis man ikke har råd. Vær heller stolt av plagget du har på deg, enten det er på konfirmasjonsdagen eller 17. mai.

- Aldri vært naturlig å få bunad

Bunaden har på mange måter blitt mer trendy enn den har vært tidligere, og det er ikke lenger like nøye å eie en bunad som representerer stedet du er fra.

Marianne Lambersøy, som driver Embla Bunader i Stavanger og Sandnes, har uttalt til Aftenbladet at bunaden som har blitt ekstra populær de siste årene er beltestakk.

Dette er en bunad vi fremdeles ser mye av, men den siste tiden har en annen kjole blitt svært så populær. Nå som 17. mai nærmer seg med stormskritt, ser vi ser nemlig spesielt mye til de mer budsjettvennlige festdraktene.

Adelina Ibishi i P3 stilte nylig opp i en video produsert av radiokanalen. Her lurer hun på om det er greit å kjøpe seg en festdrakt fra matbutikken til 1500 kroner?

- Det satt faktisk langt inne å gå på supermarkedet og se på festdrakter til å begynne med - særlig med tanke på masseproduksjonen av sånne typer festdrakter og hvor kjipe konsekvenser det har for miljøet. Men søren heller, jeg synes det må være innafor, forteller Adelina Ibishi til KK.

- Jeg følte meg fin etter å ha fått på festdraktene, og gleder meg til å bruke den jeg endte opp med å kjøpe på 17. mai.

Videoen har snart fått 5000 likerklikk og over 100 kommentarer bare på Instagram. Her får Ibishi stor støtte til det å kjøpe seg en festdrakt til 17. mai.

«Selvfølgelig er det greit! Hvorfor lage fordommer og press på BUNAD? Den ser kjempefin ut i tillegg», skriver en Instagram-bruker og får støtte fra andre: «Selvfølgelig er det innafor. Mange som ikke har råd til bunad. Og festdrakt er like bra som det andre. You go girl!».

Ibishi forteller at hun alltid blir glad av å se folk i bunad, men siden hun har albanske foreldre, har det ikke vært naturlig for henne å hverken få eller arve bunad.

- Men jeg har alltid tenkt at jeg en dag skal skaffe meg det, men så var det det her med hvor dyrt det er. Jeg føler jeg må prioritere ting som bolig og andre kjedelige voksengreier før jeg kan rettferdiggjøre det å bruke så mye penger på et plagg.

Ble overrasket

Synne Elise Solli Sanderud, journalist i SOL, bet seg merke i en festdrakt da hun scrollet gjennom sosiale medier og en annonse poppet opp.

Kjolen lignet på en bunad hun alltid har likt, Rogalandsbunaden, og trodde først det var den helt til hun så prisen.

- «Den kan vel ikke koste 1600 kroner?», tenkte jeg. Alt av utstyr fulgte med og den så veldig fin ut. Jeg ble veldig nysgjerrig så jeg bestilte en for å se om den ser like bra ut som på bildet.

Årets 17. mai-feiring blir litt annerledes for Synne da hun må jobbe og bunaden hun fikk da hun konfirmerte seg henger hjemme på Hamar.

- Siden jeg må jobbe tenkte jeg at jeg kunne bruke kjole i år, men da jeg så denne festdrakten - som kostet det samme som kjolen jeg hadde sett meg ut - tenkte jeg at jeg likeså godt kunne prøve den.

Da esken ankom leiligheten til Synne var hun svært spent og forventet alt mellom himmel og jord.

KJØPTE FESTDRAKT: Synne Elise Solli Sanderud, journalist i SOL. Foto: Privat
KJØPTE FESTDRAKT: Synne Elise Solli Sanderud, journalist i SOL. Foto: Privat Vis mer

- Da jeg åpnet esken ble jeg overrasket over hvor lik den var en «ekte» bunad. Jeg var spesielt skeptisk til kvaliteten, og selvfølgelig blir det jo ikke det samme som en ordentlig bunad, men det funker!

Som med bunader finnes det ulike prisklasser blant festdrakter også. Den Synne kjøpte var fra Sparkjøp og kostet 1600, men du finner dyrere varianter fra merker som Pascal, hvor kjolene kan koste rundt 10 000 kroner, samt hos den kjente festdraktdesigneren Eva Lie. En festdrakt fra henne kan fort koste deg like mye som en «vanlig» bunad ville gjort.

- Jeg er veldig heldig som eier en bunad og er veldig glad i den, men jeg kan trygt si at en festdrakt er et supert alternativ dersom du ikke har råd til bunad. Mange av vennene mine har vært hos meg og sett på festdrakten, og alle er enige i det at vi ikke tenker noe over om det er en bunad eller en festdrakt.

- Beste salgsvåren vi har hatt

Til Nettavisen kan både Sparkjøp og Coop Obs melde om tidenes salg av festdrakter. Iwan Eide Knudsen, daglig leder i Sparkjøp, forteller at de har hatt en oppgang på 20 prosent sammenlignet med fjoråret.

Han kan også meddele at det er særlig festdrakter til eldre ungdommer og voksne som har tatt av.

- Vi har solgt festdrakter i 25 år, og dette er vel den beste salgsvåren vi har hatt, sier han til Nettavisen.

OVERRASKET: Synne (24) forventet ikke at festdrakten skulle være like fin i virkeligheten som på bildet. Foto: Privat
OVERRASKET: Synne (24) forventet ikke at festdrakten skulle være like fin i virkeligheten som på bildet. Foto: Privat Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer