Her er Stephanie Naumoska (19) klar for bikinishowet under missekonkurransen. Bildene har vakt oppsikt langt utenfor landets grenser. Foto: All Over Press
Her er Stephanie Naumoska (19) klar for bikinishowet under missekonkurransen. Bildene har vakt oppsikt langt utenfor landets grenser. Foto: All Over Press Vis mer

Skinn

Er hun for tynn?

- Jeg spiser seks til åtte sunne måltider hver dag, sier modellen.

Det er disse bildene av den nittenårige australske modellen som har fått debatten om sykelige kroppsidealer i motebransjen til å blusse opp igjen.

«Skinn og bein» i bikini

Stephanie Naumoska er nemlig 180 cm høy og veier 49 kilo. Hun stiller som kandidat i den australske Miss Universe-konkurransen.

Etter at hun hadde vist seg i bikini, slo både leger og kostholdeksperter alarm i mediene. Hun ble beskrevet som «bare skinn og bein», skriver Fox News.

Det liker Stephanie Naumoska dårlig.

- Uretteferdig

- Jeg synes at det er svært urettferdig at jeg blir kritisert for å være for tynn. Jeg har aldri hatt anoreksi eller bulimi, sier Stephanie Naumoska til News.com.

Hun hevder at hun spiser mellom seks og åtte sunne måltider hver dag.

Undervekt kan måles

- Hun kategoriseres som undervektig. Hun trenger blodprøver, kostholdsanalyser, og generelt tilsyn, sier kostholdsekspert Melanie McGrice ifølge Fox News.

Med en BMI på 15.1, gjør det henne til undervektig, ifølge de offisielle målene på vekt.

Ifølge Verdens Helseorganisasjon er en BMI på under 18,5 å definere som undervekt, og en anbefalet BMI på mellom 18,5 og 25.

Nekter for sykdom

- Jeg kaster ikke opp maten etter at jeg har spist, og jeg sulter meg ikke, sier Stephanie Naumoska til News.com.

Men hun overbeviser ikke kostholdeksperten.

- Hun har tydelig preg av muskelsvinn rundt overarmene og på beina. Personer med en sunn BMI har ikke så utstikkende bein, sier kostholdsekspert Melanie McGrice.

Krever tiltak

Den australske legeforeningen krever nå at det bør være grenser for hvor lav BMI modellene kan ha. De hevder at et minimum på 20 bør være et krav for å få lov til å være med.

Bekymret for idealkroppen

- Det mest usunne ved dette, er at unge jenter kan få et inntrykk av at det er normalt å være så tynn. Det er det absolutt ikke, sier Rosanna Capolingua ved Den australske legeforeningen til Fox News.

 • Se bildene: Stjernene som aldri spiser

  Skader for livet

  Studier viser at sannsynligheten for å få anoreksi er størst for jenter mellom ti og nitten år. En ny studie viser at barn helt ned i seksårs-alderen har symptomer på anoreksi. Selv om de en gang skulle bli normalvektige risikerer de andre langvarige sykdomstilstander som det er vanskelig å behandle. Mellom 13 og 20 prosent av de som lider av anorexia nervosa dør årlig av sykdommen. Det gjør det til den mest livstruende psykiske sykdommen som finnes, skriver Daily Mail.

  Likevel finnes det flere nettsider hvor jentene oppmuntrer hverandre når de klarer å la være å spise.

  Livsfarlig yrke?

  I forsøket på å passe inn i det ekstreme kroppsidealet tyr mange modeller til ekstreme metoder. Ifølge den engelske avisen Daily Mail sverget modellene under London Fashion Week til å ikke spise mat i det hele tatt.

  Den næringen de inntar, skal de få intravenøst via en kanyle i hånden . Den såkalte trend-cocktailen inneholder multivitaminer, thiamin, folatsyre, magnesium og salin. Den holder modellene i live, uten at de legger på seg et gram.

  Søstre døde

  Moteverdenen har lenge blitt anklaget for å dyrke fram et livsfarlig kroppsideal. Det tok for alvor av da to modellsøstre døde av avmagring og hjertestans. I august for to år siden falt 22-årige Luisel Ramos død om etter å ha gått på catwalken. Hennes søster Eliana Ramos (18) døde i besteforeldrenes hjem i Paraguay et halvt år senere, etter å ha levd på en diett av Cola Light og agurk over en lengre periode.

  Se bildene av Hollywoods verste jojo-slankere:  Rammer også menn

  Men det er ikke bare kvinner som får problemer av de sylslanke idealene. Også blant menn blir anoreksi mer og mer vanlig. Den trange klesmoten får noe av skylda, skriver Daily Mail. • Sjekk KKs kjærlighetshoroskop