Artikkelen kan inneholde annonselenker

Er naturlige produkter bedre for deg?

«Naturlig» er en stor trend innenfor hudpleie, men hva betyr det egentlig?

NATURLIG hudpleie er en trend og sørger for ytterligere forskning på naturlige ingredienser. FOTO: @tataharperskincare backstage på NYFW
NATURLIG hudpleie er en trend og sørger for ytterligere forskning på naturlige ingredienser. FOTO: @tataharperskincare backstage på NYFW Vis mer
Publisert

Det er mange potente ingredienser som kommer fra naturen, men så langt er det ingen «naturlige» ingredienser som har dokumentert bedre effekt enn syntetiske ingredienser som for eksempel retinol og C-vitamin.

Det er en grunn til at hudleger ikke skriver ut typisk naturlige produkter. Derfor blir valget mellom naturlig eller vanlig hudpleie, først og fremst et valg man gjør ut fra sin egen hud og behov. Sensitive hudtyper, hud med vanskelige hudtsykdommer som rosacea, eksem og perioral dermatitt, for eksempel, skal alltid være forsiktig med å teste ny hudpleie, men især naturlige produkter.

«Naturlig» hudpleie er først og fremst en trend og et begrep som ikke er regulert. Det vil si at alle merker kan kalle seg «naturlig» om de ønsker det. Det positive med trenden i seg selv er at det legges mer ressurser i å undersøke disse ingrediensene og potensialet de har innenfor hudpleie. Naturen er godt for oss på så mange måter og vi har tradisjoner med å bruke planter og vekster for å lindre kroppslige plager, inkludert ulike hudtilstander. Det er nok derfor denne trenden har bredt nedslagsfelt og oppleves som et bedre valg for mange forbrukere.

I all hovedsak er «naturlige» og vanlige produkter ikke så ulike som man skulle tro. Mange syntetiske ingredienser er inspirert av naturen og ingrediensen gjenskapes syntetisk. Da kan den ikke kalles «naturlig» per definisjon, men er allikevel det samme molekylet som man finner i naturen, og har samme effekt.

Ikke nødvendigvis mer bærekraftig

Naturlige ingredienser er et kjemisk stoff eller forbindelse som er produsert av en levende organisme, fra naturen. De fleste ingredienser brukt i kosmetikk er allikevel innom en rekke kjemiske prosesser før de blir brukt i en formel.

Syntetiske ingredienser er et kjemisk stoff eller forbindelse som ikke hentes fra naturen, men lages i laboratorie, under kontrollerte forhold. Syntetiske ingredienser kan også være hentet fra naturen, men prosessert i laboratorie for å få en raffinert versjon av råmaterialet.

Når det gjelder bærekraftaspektet av hudpleie er det veldig komplekst. I noen tilfeller kan «naturlige» produkter være mer bærekraftige, i andre tilfeller vil vanlige produkter være mer bærekraftige. Det kreves mye ressurser å dyrke naturlige ingredienser og deretter prosessere dem, men ofte kan naturlige ingredienser også være et biprodukt av annen produksjon, som er langt mer bærekraftig.

Kosmetikkbransjen betaler ofte høyere enn matbransjen, og i de tilfeller kan god matjord brukes til dyrking av kosmetiske ingredienser, det kan være uheldig.

Syntetiske ingredienser er ofte mindre ressurskrevende enn naturlige, og kan, i mange tilfeller, være mer bærekraftige.

Kjente, naturlige merkevarer

Det har de siste årene pekt seg ut noen merkevarer som har tatt en tydelig posisjon i den «naturlige» hudpleiesfæren. Dette er noen av dem.

Tata Harper er viden kjent for sine gode renseprodukter. Sortimentet inneholder alt fra serum til krem og masker, med mer. Her finner man alt man kan ønske seg, i eksklusiv forpakning og med deilig lukt. Harper har et eget duftkompleks, som ekstraheres fra planter på gården i Vermont i USA, hvor hun har satt opp produksjon og lager alle sine produkter.

En kremet rens, som fjerner alt av sminke og etterlater huden ren, uten å være stram og tørr er Superkind Softening Cleanser. Alt ved denne oser luksus, forpakningen i glass, tykk og kremet konsistens og en deilig duft. Rensen inneholder oljer som: jojoba, squalane og druekjerneolje, samt eksfolierende lactic acid og fuktighetsgivende ingredienser.

Tata Harper Superkind Softening Cleanser
Tata Harper Superkind Softening Cleanser Vis mer

Rudolph Care er laget av våre kjære naboer i Danmark, som må sies å være litt lenger fremme på «naturlig» hudpleie, enn det vi er i Norge. Merkevaren, skapt av Andrea Elisabeth Rudolph har eksistert siden 2009. I lang tid var en av det mest kjente produktet fra merkevaren Acai Facial Scrub Mask, en ansiktsmaske som både gir fukt og glød. Nå er det dog solkremene fra merket som hudpleieinteresserte trykker til sitt bryst. Rudolph Care Sun Face Cream SPF 50 har en lett, kremet formel som glir lett på huden, føles fuktighetsgivende uten å være tung og absorberes kjapt.

Rudolph Care Sun Face Cream SPF50
Rudolph Care Sun Face Cream SPF50 Vis mer

Evolve Beauty er et naturlig og organisk merke fra England, nærmere bestemt Hertfordshire, som ble lansert i 2009. Produktene lages ifølge grunnlegger Laura Rudoe, for hånd og kalles derfor «artisian personal care». Merkevaren er kjent for en rekke av sine produkter, blant annet sitt hyaluronserum, kroppsskrubb og kremdeodorant, men produktet som virkelig har gått sin seiersgang i sosiale medier er Bio-Retinol Gold Mask. Produktet ser ut som en krukke med gull og inneholder ikke retinol, men en ingrediens som skal kunne gi lignende effekt, samt nypefrøolje og arganolje. Denne masken er perfekt til selfies på venninnekvelden!

Evolve Bio-Retinol Gold Mask
Evolve Bio-Retinol Gold Mask Vis mer

Korres har eksistert siden 1996 og er en pionér innenfor naturlig hudpleie. Dette er en av de naturlige merkene som virkelig har en forskningsbasert tilnærming til naturlige ingredienser og gjør mye bra arbeid på feltet. De har således flere spennende ingredienser i produktene, flere av dem med lovende data mht. å redusere eller motvirke aldringstegn.

Korres var også av de første merkene som lanserte produkter i sin «Greek Yoghurt-serie» med «biotika», ingredienser som styrker og balanserer normalfloraen (alle mikroorganismene som lever på huden vår). En av de siste lanseringene fra Korres, Black Pine 4D Bio-ShapeLift Serum Sculpt and Lift, er et serum med Black Pine fra svartfuru, som ifølge ulike studier både absorberes godt av huden og kan gi mer spenst i huden, samt redusere linjer og rynker.

Black Pine 4D Bio-ShapeLift Serum Sculpt and Lift
Black Pine 4D Bio-ShapeLift Serum Sculpt and Lift Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer