Sommerkroppen

– Et begrep jeg har hatet i mange år

Influencer og modell Sonja Iren Johnsen er kritisk til bruken av begrepet «sommerkroppen».

KRITISK: – Jeg tror samfunnet er en med på å gi oss en tanke om hva «sommerkroppen» er og hvordan den skal se ut, sier influencer og modell Sonja Iren Johnsen. FOTO: INSTAGRAM
KRITISK: – Jeg tror samfunnet er en med på å gi oss en tanke om hva «sommerkroppen» er og hvordan den skal se ut, sier influencer og modell Sonja Iren Johnsen. FOTO: INSTAGRAM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert eneste år dukker det opp nærmest som et sikkert vårtegn. «Sommerkroppen» trender på sosiale medier og bruker tidvis hyppig også i pressen og av diverse influencere.

Sonja Iren Johnsen er kritisk til bruken av begrepet. Den 21 år gamle influenceren poster bilder på Instagram og TikTok der hun fremmer positivitet rundt egen kropp.

– «Sommerkroppen» er er begrep jeg har hatet i mange år, og en grunn til at mange gruer seg til sommeren. Vi har en kropp i tankene når vi tenker på sommerkroppen, og det er som regel langt unna vår egen kropp.

Vil innføre «helårskroppen»

– Jeg tror samfunnet er en med på å gi oss en tanke om hva «sommerkroppen» er og hvordan den skal se ut. Men mest av alt er det jo vi som har en «sommerkropp» man har «lyst på», fordi vi er veldig kjappe til å bli usikre på oss selv, forteller hun.

HELÅRSKROPPEN: Sonja Iren mener helårskroppen er et bedre begrep enn sommerkroppen. FOTO: INSTAGRAM
HELÅRSKROPPEN: Sonja Iren mener helårskroppen er et bedre begrep enn sommerkroppen. FOTO: INSTAGRAM Vis mer

– Alt som skal til for å få en sommerkropp er jo å ha en kropp om sommeren. Dessverre handler det jo egentlig om å få en «finere» kropp til bikinisesongen, og det tror jeg de fleste har i bakhodet. Sommeren kommer uansett, og det er så utrolig trist om vi alle skal gå rundt å føle at vi ikke kan dra på stranda, eller bade med venner, fordi kroppen vår ikke ble sånn som man hadde håpet.

Hun mener det er «helt unødvendig» å bruke begrepet ettersom kroppen er like viktig fin som den er resten av året.

– Uansett hvilken årstid man er i skal man være stolt av kroppen sin og behandle den fint! Kanskje helårskroppen? Eller rett og slett bare kroppen vår, og den er god nok!

– Livet er for kort til å være redd for en bikini

Til KK forteller Johnsen at hun opplever at noen av følgerne hennes gruer seg til sommeren. Andre har bestemt seg for å «gi litt faen». Det gjør henne glad.

– Jeg kan kjenne på tankene selv, at jeg gruer meg litt til å ta på meg bikinien, men så kommer jeg på at livet er faktisk alt for kort til å være redd for en bikini.

– Jeg er fin, og alle andres meninger er ikke viktig så lenge jeg har det bra. Jeg som allerede snakker mye om kroppspositivisme prøver å stolt vise min tjukke sommerkropp for at mine følgere skal huske på at alle kropper er fine kropper, og alt som skal til for å få en bikinikropp er en kropp + en bikini.

STOLT AV KROPPEN: Slike bilder deler influenceren med sine snart 73 000 følgere på Instagram for å fremme positivitet rundt egen kropp. FOTO: INSTAGRAM
STOLT AV KROPPEN: Slike bilder deler influenceren med sine snart 73 000 følgere på Instagram for å fremme positivitet rundt egen kropp. FOTO: INSTAGRAM Vis mer

– Hvordan kan vi ha en dialog om kropp uten å bruke begreper som «sommerkroppen»?

Snakk mer om hvor herlig det er at det er varmt, hvor morsomt det er å bade og hvor godt det å gå på turer. Gi komplimenter til hverandre for andre ting enn kroppen, for eksempel: «Så fin kjole du har!» eller: «For en smashing badedrakt!». Kroppen min skal ta meg gjennom sommeren og det er faktisk ingen andre enn jeg som trenger å tenke på hvordan den ser ut.

Influencer: – Gir en dårlig smak i munnen

Influencer Janka Polliani forteller til KK at begrepet «sommerkroppen» gir henne en dårlig smak i munnen.

– Sommer skal være noe positivt; ferie, is, kos, vin og samvær med familie og venner. Men ordet «sommerkroppen» gir automatisk litt skam. Jeg har følt på mye skam opp gjennom på grunn av det begrepet, og forventningene til hvordan kroppen skal se ut bare fordi det er sommer.

Hun tror begrepet har gjort at mange – unge som gamle – har komplekser for å kle av seg når sommeren melder sin ankomst.

HEIER PÅ HELÅRSKROPPEN: Influencer Janka Polliani får en vond smak i munnen av begrepet «⁄sommerkroppen». FOTO: INSTAGRAM

HEIER PÅ HELÅRSKROPPEN: Influencer Janka Polliani får en vond smak i munnen av begrepet «⁄sommerkroppen». FOTO: INSTAGRAM

Vis mer

– Fryktelig trist

– Jeg synes magasiner og aviser har vært med på å skape dette begrepet med overskrifter som: «Sånn blir du klar til sommeren», »Få sommerkroppen du alltid har drømt om på 3 uker» og så videre. For ikke å snakke om sosiale medier og store treningskontoer som legger opp til at man skal være «klar for sommeren», sier hun.

– Det synes jeg er fryktelig trist. Hva skjedde med helårskroppen? Kan vi flytte fokus fra sommerkropp til helårskropp?

Polliani, som selv forsøker å fremme kroppspositivisme blant annet via sin Instagram-konto der hun i skrivende stund har 176 000 følgere, mener dette skaper et urealistisk kroppspress, og gjør at mange blir usikre på eget utseende.

– Jeg bærer et stort ansvar på skuldrene mine, men jeg liker å være en motpol og vise at du kan være sunn, sterk og 42 år. Vi trenger å se uredigerte kropper i en naturlig setting. Det kommer stadig flere motpoler til det perfekte, og jeg elsker det!

– Strenge krav for den «perfekte» sommerkroppen

Spesialist i allmennmedisin, fastlege og forfatter av boken «Kroppsklemma» og bloggen Livslangs, Kari Løvendahl Mogstad forteller til KK at begrepet «sommerkroppen» ikke er nytt.

– Det handler om at vi om sommeren skal kle av oss, både på stranden, men også ellers, med korte shortser, topper og andre klær som viser mye av kroppen.

Det blir ifølge henne en slags «presentasjon» av kroppene våre, som vi slipper resten av året, fordi vi som lettkledde viser frem det vi har av enten store, små, tykke eller tynne kropper - med de skavanker man eventuelt måtte ha.

– Men det har jo utviklet seg til å bli ganske strenge krav da, for hva som er den «perfekte» sommerkroppen.

KROPPSPRESS: Kari Løvendahl Mogstad mener «sommerkroppen» kan. skape kroppspress. FOTO: Kari-Anne Toth
KROPPSPRESS: Kari Løvendahl Mogstad mener «sommerkroppen» kan. skape kroppspress. FOTO: Kari-Anne Toth Vis mer

Skaper kroppspress

Hashtaggen #sommerkroppen på Instagram viser ikke et mangfold verken hos gutter, jenter, menn eller kvinner.

– Det er lav fettprosent, definerte muskler, stor rumpe og fyldige bryster med smal midje hos kvinnene, og biceps og sixpack hos gutta. Da skapes det hos mange et ønske, men også forventning og press om at man «må» se slik ut for å ta seg bra ut, og kanskje i det hele tatt vise seg på stranden eller der man møtes i bikini og badeshorts.

Det kan ifølge Mogstad være problematisk.

– Fordi rammen for hva som er den «riktige» og «perfekte» kroppen å ha, er så utrolig trang, og det har blitt stadig trangere de siste årene, forteller hun.

– Og faktum er at vi er ulike genetisk sett.

Hun mener det skaper et stort kroppspress når vi bombarderes med «perfekte» kropper på alle flater 24/7.

– Men det ligger mye penger i å få oss til aldri å bli fornøyde, så folk kjøper både remedier og inngrep for å ligne idealet.

– Unngå å snakke om kropp som et objekt

Mogstad mener vi bør unngå å snakke om kropp som et objekt, men heller om hvordan kroppen er funksjonelt sett.

– Snakk heller om hvor utrolig det er at kroppen kan bære oss, ta oss opp på en fjelltopp, at vi har sanser som gir oss store opplevelser, og hvor fantastisk det er at vi nettopp er ulike og unike. Det høres kanskje banalt og enkelt ut, men det er faktisk viktigere enn man tror.

Hun er usikker på om vi trenger «sommerkroppen» som begrep.

– Sommerkroppen kunne vært fint om det hadde inneholdt gode vibber, med det å kunne gå barføtt, lettkledd og å kjenne solen og varmen innta oss. Jeg vet ikke om man trenger et begrep i det hele tatt?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer