Isabella Rosselini

- Etter all hyllesten jeg har fått ville jeg vært mentalt forstyrret hvis jeg satt hjemme og følte at jeg så ut som et uhyre

Isabella Rossellini var en ikonisk skjønnhet på 80- og 90-tallet, til hun ble «40 og ferdig». Til sin egen overraskelse er hun nå tilbake i skjønnhetsbransjen som 64-åring.

ISABELLA ROSSELINI: - Jeg vil ikke sprøyte inn botox for at rynkene mine skal glattes ut, sier Isabella Rosselini. Foto: Ap
ISABELLA ROSSELINI: - Jeg vil ikke sprøyte inn botox for at rynkene mine skal glattes ut, sier Isabella Rosselini. Foto: Ap Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Isabella Rossellini har ikke forandret noe på seg selv. Hun ser ut som det hun er: En kvinne på 64 år med livets fortelling tegnet i den fine ansiktshuden, med kloke øyne og trygghet i stemmen. Engelsken hennes har fremdeles den europeiske aksenten som amerikanere synes er så sjarmerende. (Psst: Det er 38 år siden vi for første gang så Christie Brinkley på coveret av Sports Illustrated. Nå gjør hun det igjen!)

Og likevel, når hun smiler og ler, kan man se at det lille hakket i fortannen, som var en stor del av hennes ufullkomne image i de 14 årene hun var modell og talskvinne for Lancôme, er blitt reparert. Skaden fikk hun som barn da lillebroren kastet en telefon på henne, men hun beholdt den slik den var også som voksen, fordi hun syntes det var en del av personligheten hennes. Men nå er altså tannen hel igjen. 

LES OGSÅ: Jane Fonda åpner seg opp i nytt intervju

At hun fremdeles tror på naturlig skjønnhet, legger hun likevel ikke skjul på da vi møter henne i Paris. Til verdens overraskelse, også hennes egen, er hun nå tilbake hos Lancôme mer enn 20 år etter at firmaet ga henne sparken fordi de mente at hun som 42-åring var for gammel til å gjøre reklame for produkter til hennes egen aldersgruppe. Ifølge Lancôme skal Rossellini fylle rollen som husets muse: Hun skal spre Lancômes spesielle oppfatning av kvinnelighet til alle fire verdenshjørner, heter det. Så nå sitter vi i et hvitmalt herskapelig værelse med utsikt til den glamorøse Avenue Hoche, for å snakke om nettopp det.

LES OGSÅ: Vendela Kirsebom åpner opp om liver som det å være tenåringsmamma og skilt i en alder av 50

SUPERMODELL: Isabella frontet Lancômes parfyme Trésor i 1990. På 80- og 90-tallet var hun å se på utallige cover av magasiner som Vogue og Marie Claire.
SUPERMODELL: Isabella frontet Lancômes parfyme Trésor i 1990. På 80- og 90-tallet var hun å se på utallige cover av magasiner som Vogue og Marie Claire. Vis mer

- Mangfold er vakkert

Hun har fortsatt kort bob og mørkerøde lepper. Et trippelt perlekjede lyser mot ansiktet. På pressebildene er hun glamorøst lyssatt og sminket, men rynkene rundt øynene, på kinnene og halsen er ikke fjernet. Hun tar seg fremdeles godt ut på bilder.

Lancôme har en eksklusiv historie med noen av de vakreste kvinnene i verden i sin «stall»: Penélope Cruz, Julia Roberts, Kate Winslet, Lily Collins, Lupita Nyong’o – i tillegg til Isabella Rossellini.

– Jeg var jo overveldet over å bli invitert tilbake. Samarbeidet jeg hadde med Lancôme som ung, har hatt så stor betydning for livet mitt. Og jeg ser invitasjonen som en indikasjon på et ønske om å inkludere flere – et skritt for kvinners frigjøring, forteller hun.

Hun mener at vi har kvinnelige ledere å takke for den generelle utviklingen i mote- og skjønnhetsbransjen, der man nå satser mye mer på mangfold enn før. (Psst: - Grunnen til at jeg er så avslappet er at jeg har troen på at jeg selv er flink!)

– Jeg synes det er flott når et så innflytelsesrikt kosmetikkfirma viser ansikter i forskjellige aldre og hudfarger i stedet for å fortsette med å bygge opp under det uoppnåelige og begrensende skjønnhetsidealet som får så mange kvinner til å føle seg mindreverdige. Som at de skal være unge, blonde, 1,80 meter høye og veie 58 kilo for å være «riktige», sier hun og fortsetter:

- Det er forfriskende at en vakker kvinne som kenyansk-meksikanske Lupita Nyong’o, med sin utrolige stil og eleganse, er med i en stor reklamekampanje. Og ved å hyre meg på 64 år – og jeg ser jo faktisk ut som en på 64! – sendes også en annen type signal, nemlig at mangfold er vakkert, sier Isabella Rossellini.

LES OGSÅ: Disse kjendiskvinnene ser ikke ut til å eldes (klarer du å gjette hvor gamle de egentlig er?)

BERØMT MOR: Ingrid Bergman og tre av hennes fire barn, tvillingene Isotta og Isabella og sønnen Roberto. Barnas far var den kjente italienske regissøren Roberto Rosselini. Foto: NTB scanpix
BERØMT MOR: Ingrid Bergman og tre av hennes fire barn, tvillingene Isotta og Isabella og sønnen Roberto. Barnas far var den kjente italienske regissøren Roberto Rosselini. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ble sparket fordi hun var for gammel

Det skapte gjenlyd i verdenspressen da hun som en av bransjens mest feirede modeller ble løst fra kontrakten sin fordi hun var blitt for gammel. Vi spør om hun har vært bitter over det som skjedde den gangen?

– I tiden etter har jeg fått mange andre muligheter. Nå er jeg bare glad for å kunne jobbe sammen med nye generasjoner kvinner, svarer hun.

Sine kompromissløse holdninger har hun ikke fått fra fremmede. Hun forteller gjerne historien om sin berømte mor, filmstjernen Ingrid Bergman, og hennes første møte med Hollywood. Der ville de amerikanisere navnet hennes, endre hårfargen, nappe øyenbrynene og rette på tennene.

– Min mor sa: «Jeg heter Ingrid Bergman, og hvis dere ikke liker meg som jeg er, drar jeg tilbake til Sverige!» 

Den mektige filmprodusenten David Selznick var forbløffet over holdningen hennes, gjorde helomvending og proklamerte at Ingrid skulle være verdens første naturlige skuespiller, forteller Isabella Rossellini og smiler.

Selv om hun ble mørk som sin italienske far, ligner Isabella Rossellini umiskjennelig på moren, og også talentet som skuespiller er utvilsomt. Likevel startet hun voksenlivet som modell, nettopp fordi hun var redd for å bli sammenlignet med sine berømte foreldre. Da hun var 28 år, tok stjernefotografen Bruce Weber et forsidebilde av henne for britisk Vogue. Det ble startskuddet for den internasjonale modellkarrieren hennes.

LES OGSÅ: Syv eldre damer med skikkelig kul stil

– Den gangen var modellene anonyme, og jeg var bare glad for at navnet mitt ikke ble nevnt. Det ga meg en følelse av større selvstendighet at jeg ikke var valgt på grunn av familien min, forklarer Isabella Rossellini.

Men kjent ble hun, både som seg selv og enda mer som Ingrid Bergmans datter, da hun skulle gi ansikt til den storstilte lanseringen av Lancômes parfyme Trésor i 1990. Etter en lang utviklingsprosess sto valget til slutt mellom tre dufter, og det var Isabella som fikk peke ut sin favoritt – som altså ble Trésor.

Isabella ba om å få møte kvinnen bak duften, Sophia Grojsman, som fortalte at hun hadde skapt denne duften mange år tidligere, inspirert av filmen Casablanca, der Isabellas mor Ingrid Bergmann gjorde en av sine mest ikoniske roller. Rossellini holdt på å falle av stolen.

– Det var nesten litt for utrolig. Det virket nesten forutbestemt, sier hun.

JUBILEUM: DA Lancôme feiret sin 80-årsdag  samlet de sine ikoniske «ansikter» på ett brett: Isabella Rossellini, Lupita Nyong’o, Julia Roberts, Penelope Cruz, and Kate Winslet.  Foto: NTB scanpix
JUBILEUM: DA Lancôme feiret sin 80-årsdag samlet de sine ikoniske «ansikter» på ett brett: Isabella Rossellini, Lupita Nyong’o, Julia Roberts, Penelope Cruz, and Kate Winslet. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Pretty Woman: - Det var egentlig meningen at hun skulle dø av en overdose

En annen måte å si «du er stygg» på

Etter tiden i Lancôme fortsatte Isabella Rossellini å markere seg som skuespiller, forfatter og regissør. Hun gjorde en stor rolle som nattklubbsangerinne i David Lynchs kontroversielle kultfilm «Blue Velvet» fra 1986, poserte i Madonnas sexbok i 1992 og medvirket i artistens Erotica-video. Det ga henne et stempel som rebell. (Psst: Madonna (57) viste både det ene og det andre på den røde løperen!)

– Det var nok rollen i «Blue Velvet» som ga meg det ryktet. Men jeg fulgte bare hjertet mitt, som jeg gjør i alt jeg foretar meg, og da blir man unik i stedet for konform, mener Isabella Rossellini.

Hun er fortsatt en skjønnhet. 

– Jeg hviler i meg selv nå, og jeg skulle ønske at flere kvinner hadde det på samme måte. Men jeg hadde gjerne sett at motebransjen tenkte mer på voksne kvinner. Har du prøvd å shoppe aftenantrekk? Alt er jo uten ermer! 

I en dokumentar om supermodeller på tv-kanalen HBO sa hun hva hun mente om kosmetisk kirurgi.

– Jeg spurte om det å oppfordre noen til å ta for eksempel ansiktsløftning, ikke er en annen måte å si «du er stygg» på. Vi får hele tiden høre uttrykket «anti age», som om det er galt å se ut som vi gjør når vi blir eldre. Men vi eldes altså fra den dagen vi blir født. Skal vi hele tiden få høre at vi må gjøre noe med utseendet, er det jo som om vi ikke er gode nok, sier Isabella Rossellini.

Jeg tror ikke på standarder for skjønnhet, men på det å være unik

Det er åpenlyst at hun ikke selv har lagt seg under kniven.

– Jeg er ikke imot det, men jeg har tatt en beslutning for lenge siden om å la være; det er ikke rett for meg. Jeg tror ikke på standarder for skjønnhet, men på det å være unik, sier Isabella Rossellini og legger til:

– Jeg trives veldig godt med alderen min. Den har gitt meg muligheten til å prøve alt jeg har hatt lyst til. Jeg er helt sikkert mindre spretten og smidig enn før, jeg kan ikke stupe kråke lenger, men jeg føler meg friere, og jeg har større selvtillit fordi jeg følger hjertet mitt i stedet for å tekkes andre. Akkurat det liker jeg veldig godt ved å bli eldre. 

IGJENNOMBRUDD: Isabella slo igjennom som skuespiller med et brak i rollen som nattklubbvertinne i David Lynch' kultfilm «Blue Velvet» fra 1986. Hun og Lynch hadde også et forhold. Foto: NTB scanpix
IGJENNOMBRUDD: Isabella slo igjennom som skuespiller med et brak i rollen som nattklubbvertinne i David Lynch' kultfilm «Blue Velvet» fra 1986. Hun og Lynch hadde også et forhold. Foto: NTB scanpix Vis mer

Derfor er botox heller ikke noe for Isabella Rossellini.

– Jeg kan ikke forsvare å sprøyte inn gift for å lamme ansiktsmusklene så rynkene mine blir glattet ut, når jeg prøver å leve så sunt og økologisk som mulig i hverdagen, forklarer hun.

For noen år siden flyttet Isabella Rossellini ut av New York og slo seg ned på en gård.

– Jeg trivdes så godt med en hverdag der jeg var pensjonist, dyrket grønnsaker og holdt høns. Jeg og en lokal kokk har startet en liten business der vi selger fra-jord-til-bord-produkter til restauranter i Brooklyn. Det føles meningsfylt. 

– Jeg trodde jo at dette skulle være mine gylne år, men så kom filmen «Joy», pluss at noen andre filmer og tv-serier er på vei, og så var det jo henvendelsen fra Lancôme. Så nå har jeg forlatt pensjonistlivet og meldt meg inn i skuespillerforbundet igjen.

Men har Isabella Rossellini alltid har vært så full av selvtillit?

– Etter hyllesten jeg har fått som en av verdens ti vakreste kvinner, og med haugevis av magasinforsider, ville jeg vel vært mentalt forstyrret hvis jeg satt hjemme og følte at jeg så ut som et uhyre, smiler hun. 

– Og jeg liker fortsatt å bruke kremer, sminke og parfyme, det gjør meg glad. På samme måte som når jeg innreder huset mitt og setter blomster i en vase!

– Akkurat som min mor går jeg med veldig lite sminke til vanlig – bare maskara, leppestift og litt foundation til å dekke med. Men der min mor alltid brukte naturfarget eller lys rosa leppestift, er min knallrød!

LES OGSÅ: Slik holder Eva Mendes (43) seg ung!

Isabella Rosselini (64):

  • Skuespiller og modell. Slo for alvor igjennom med sin rolle i David Lynch' Oscar-premierte «Blue Velvet», spilte også i hans «Wild at heart». Lancomes ansikt utad i en årrekke på 80- og 90-tallet.
  • Født 18. juni 1952 i Roma som datter av den svenske skuespilleren Ingrid Bergman og den italienske filmregissøren Roberto Rossellini. Oppvokst i Italia og Frankrike, bor nå i USA.
  • Ekteskap med filmregissør Martin Scorsese i 1979–82 og it-designeren Jonathan Wiedemann i 1983–86. Har i tillegg vært sammen med filmregissør David Lynch, skuespiller Gary Oldman og teaterregissør Gregory Mosher.
  • To barn, Elettra på 34 og Roberto på 24 år. - Har spilt inn et trettitall filmer pluss tv-serier på denne siden av 2000- tallet. Den siste er «Joy» fra 2015, der hun hadde en birolle som kjæresten til Robert de Niro.

redaksjonen@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer