Klær

Etterlyser mer galskap på catwalken

- Litt lite fliring, men ellers fett!, er Surferosa-vokalist Mariann Thomassens dom over moteuken.

HVOR ER ALL GALSKAPEN?: Surferosa-vokalist Mariann Thomassen skulle gjerne ønske åpningsshowet av moteuken var hakket mer ellevilt. Her i en blå krage fra den norske designstudenten Hanne Aspelund. Foto: Cecilie Leganger
HVOR ER ALL GALSKAPEN?: Surferosa-vokalist Mariann Thomassen skulle gjerne ønske åpningsshowet av moteuken var hakket mer ellevilt. Her i en blå krage fra den norske designstudenten Hanne Aspelund. Foto: Cecilie Leganger Vis mer
Publisert
Sist oppdatertAlt som kan krype og gå av motefolk og kjendiser var samlet i Den Norske Opera og Ballett i Bjørvika under åpningen av Oslo Fashion Week.

På catwalken fikk vi se vårens hotteste trender, second hand-klær fra Fretex i 50-, 60- og 80-tallsstil og det aller beste av norsk design.

Årets HENNE-pris Nåløyet ble også delt ut, og denne gangen gikk den til motemerket FIN..

Se bilder fra alle visningene lenger ned i artikkelen.

- Savnet mer galskap

Med hatten på snei og splitter nye rocka nagleboots fra Bianco på beina, var Surferosa-vokalist Mariann Thomassen på plass på motefesten.

At åpningen var i det nye operabygget syntes hun var helt topp, men selve showet ble kanskje litt tamt, alt i alt.

- Det ble for lite fliring, humor og galskap, sier hun til kk.no.

- Jeg tror folk er redde for å gi gass. Alt snakket om kommersiell suksess og internasjonal berømmelse knuser kreativiteten, og det er synd, legger hun til.

 • Klikk her for å se hva fiffen gikk med på åpningen.

 • - Fam Irvoll er favoritt

  Men Thomassen, som for anledningen har byttet ut sin faste svenske stylist Josefin Johanssons kreasjoner med en blå krage fra den norske designstudenten Hanne Aspelund, elsker norsk design sånn ellers.

  - Jeg liker mange norske designere, som Fam Irvoll. Hun tør å tenke litt crazy. Jeg er også stor fan av Elton & Jacobsen, Tina Haagensen og Daniel Sørensen, sier hun.

  Hot å kle seg norsk

  Rundt omkring i den flotte opera-foajeen er det mye norsk design å se på fashionistaene.

  Her går det i sølvgrå dresser fra Moods of Norway, som Pia Haraldsen har på seg, flommende kjoler signert Iselin Engan og kardiganer i tradisjonelt strikkemønster fra iiS.

  Og helt på snuppetoppen en munter og kirsebærfarget genser med påsydde iskremer, bananer og muffins fra Fam Irvoll, en av årets store favoritter.

  - Jeg bare måtte ta på meg denne Fam Irvoll-genseren ikveld, den er helt fantastisk, sier motejournalist og ansvarlig redaktør for «Snitt», Hilde Marstrander.

  - Det er så mange spennende norske designere nå, som Tina Haagensen og Batlak og Selvig, nå trenger vi bare å få inn noen kommersielle krefter, legger hun til.

  Årets beste norske designer kåret

  Noen som nettopp funker kommersielt, både på det norske og europeiske markedet, er øko-klesmerket FIN, med sjefdesigner Per Åge Sivertsen i spissen.

  Mandag kveld fikk de HENNEs designpris Nåløyet 2009 for vårkolleksjonen «Nasturtium».

  Juryen mener at FIN treffer tidsånden med sin enkle, avslappede look og økologiske tilnærming, og at stilen deres har en skandinavisk coolness over seg.

  - Denne prisen er utrolig viktig fordi den setter fokus på norsk mote og er med på å heve miljøet, og gjøre norske designere mer internasjonalt konkurransedyktige, sier Per Åge Sivertsen til kk.no.

  Supermodell Kate Moss har bikerjakka fra kolleksjonen, og skuespiller Keira Knightley en trenchcoat. Fra mars kan det bli din tur - da selges klærne på Voga i Oslo

  Se bilder av vinnerkolleksjonen FIN her:
  Fruktfarget Fretex-fashion


  Det er ikke bare dyre designerklær som vises på catwalken under åpningen.

  Bruktkjeden Fretex kjører også eget show med fargerike klær i 50- 60- og 80-tallsstil.

  Kjærlighet er temaet for kolleksjonen, og her er det mye å få hjertebank av.

  Alt fra rosa skinnbukser med høyt liv og snuppete flyvertinneuniformer, til Jackie O.-kjoler og stramme buksedresser høster heit applaus fra publikum.

  Se bilder fra retrovisningen her: • Klikk ellers her for fullt program for alt som skjer resten av moteuken.

 • Vårens trendvisning


  Stikkord for hva som gjelder utover våren er korall- og pastellfarger, løse chino-bukser og safaristil.

  Se bilder fra Steen & Strøms trendshow her:
  MOTEFESTENS SØTESTE GENSER: Motejournalist Hilde Marstrander iført genser fra norske Fam Irvoll. - Vi må støtte opp om norsk design, det er utrolig mye spennende nå, sier hun. Foto: Cecilie Leganger
  MOTEFESTENS SØTESTE GENSER: Motejournalist Hilde Marstrander iført genser fra norske Fam Irvoll. - Vi må støtte opp om norsk design, det er utrolig mye spennende nå, sier hun. Foto: Cecilie Leganger Vis mer
  POPULÆRT MED NORSK DESIGN: Pia Haraldsen kastet glans over åpningen i sølvgrå dress fra Moods of Norway. Foto: Det Tredje Øyet
  POPULÆRT MED NORSK DESIGN: Pia Haraldsen kastet glans over åpningen i sølvgrå dress fra Moods of Norway. Foto: Det Tredje Øyet Vis mer
  I VINTAGE: Skuespiller Pia Tjelta kom på festen i vintagebolero fra New York og jeans fra Acne. Foto: Det Tredje Øyet
  I VINTAGE: Skuespiller Pia Tjelta kom på festen i vintagebolero fra New York og jeans fra Acne. Foto: Det Tredje Øyet Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer