Eyeliner

Eyelinertabbene som gjør at du ser eldre ut

Velger du feil farge eller feil teknikk, kan det få en uheldig effekt.

FORSIKTIG: Både for mørk farge og for tykk strek, særlig under øyet, kan bidra til at du ser eldre ut. Om du ikke duser kajalen eller legger eyelineren helt inntil vipperota, kan du også få samme effekt.  Foto: Dan Race - Fotolia
FORSIKTIG: Både for mørk farge og for tykk strek, særlig under øyet, kan bidra til at du ser eldre ut. Om du ikke duser kajalen eller legger eyelineren helt inntil vipperota, kan du også få samme effekt. Foto: Dan Race - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En eyeliner eller kajal kan gjøre stor forskjell og gi deg et mer åpent og våkent blikk, men om du velger feil produkt eller feil teknikk, kan du ende opp med å se eldre ut enn du er. 

– Legger man en for tykk linje over og under øynene, i tillegg til for mørk farge, vil man fort se eldre ut, sier Mona Wergeland, makeupartist hos Makeup Mekka.

– Selv om det finnes mange produkter og metoder for å legge en fin eyeliner eller kajal, kan det være lurt å være oppmerksom på noen små triks før du setter i gang, sier Ingrid Presttun Eide, makeupartist og daglig leder ved makeupskolen Art Complexion.

For å få det beste ut av produktene, er det i hovedsak to ting som gjelder: Velg riktig farge og lær deg å legge produktet riktig. 

LES OGSÅ: Få perfekt eyeliner hver gang

Svart kan bli for hardt

– Svart kan ofte bli litt hardt, og da særlig hvis du legger for mye av den rundt øynene, sier Wergeland. 

Om du synes eyelineren ser litt hard ut, eller du føler deg litt usikker på hvordan du skal bruke den, anbefaler hun at du prøver deg fram med farger som brunt eller grått. 

Presttun Eide istemmer:

– Brunt eller grått vil skape et mykere uttrykk, sier hun.

LES OGSÅ: Slik bruker du farget eyeliner

HARDT: En svart og tykk strek rundt øynene kan gi ansiktet ditt et hardt preg, i tillegg til at det kan få deg til å se eldre ut. Foto: konstandinos - Fotolia
HARDT: En svart og tykk strek rundt øynene kan gi ansiktet ditt et hardt preg, i tillegg til at det kan få deg til å se eldre ut. Foto: konstandinos - Fotolia Vis mer

Legg streken inntil vipperoten

– Ofte er det penest om linjen blir lagt helt ned til vipperoten, slik at det ikke blir en stripe med hud mellom streken og vippene, sier Presttun Eide. 

Wergeland forklarer at det kan være vanskeligere å få en fettbasert kajal helt inntil vipperoten, og at du dermed fort kan ende opp med denne glipen, noe som ødelegger for helhetsinntrykket. 

– I tillegg opplever mange at kajaler har en tendens til å smitte av på øyelokket, sier hun. 

– Er du en av dem som liker å bruke kajal, anbefaler jeg på det sterkeste å ha en matt øyeskygge i samme farge og en skråskjært kost. Legg først kajalen så tett inntil vipperøttene som mulig og påfør den matte skyggen med skråkosten oppå kajalen. 

Ved å legge et pudderprodukt oppå den kremete kajalen, vil du både sørge for at linjen blir tett og fin og unngå at fargen smitter. Pudderprodukter «låser» nemlig de kremete produktene, og får dem til å vare lenger og sitte penere. Vinn-vinn, med andre ord. 

TYNN INNERST: Eyelineren blir ekstra fin om du lager streken så tynn som mulig inn mot nesen. Om du vil vinge den ut i ytre øyekrok, bør du sørge for å gi den et løft og avslutte med en spiss, ikke en butt ende.  Foto: Maridav - Fotolia
TYNN INNERST: Eyelineren blir ekstra fin om du lager streken så tynn som mulig inn mot nesen. Om du vil vinge den ut i ytre øyekrok, bør du sørge for å gi den et løft og avslutte med en spiss, ikke en butt ende. Foto: Maridav - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Kajal, flytende eller gelé – fnn din perfekte eyeliner

Om du synes kajal er skummelt eller vrient å bruke, kan du også bruke bare en øyeskygge og en skråskjært kost for å få en lignende, men enda mykere effekt. 

– Dette gjelder også under øynene, men unngå å legge for tykk strek der, da dette kan trekke øynene nedover og man kan risikere og få et litt panda-aktig uttrykk, sier Wergeland. 

LES OGSÅ: Eyelinertriksene du bør prøve

Finn riktig tykkelse

– Eyelineren skal fremheve øynene og skape en illusjon av lengre og fyldigere vipper. Derfor er det viktig at den sitter der den skal, sier Wergeland.

Makeupartisten forklarer at en eyeliner som går langt utenfor den ytre øyekroken kan bidra til at du ser mye eldre ut. Det samme kan en tykk strek både over og under øynene. 

Presttun Eide forklarer at det er aller penest – og mest foryngende – om streken er veldig tynn i indre øyekrok, altså inn mot nesen, og tykkere mot ytterkanten av øyet. 

DUS GODT: For å unngå det harde resultatet, kan du duse ut streken. Prøv også å bytte ut den svarte eyelineren med en brun eller grå liner for et mer foryngende uttrykk. Foto: Szerdahelyi Adam - Fotolia
DUS GODT: For å unngå det harde resultatet, kan du duse ut streken. Prøv også å bytte ut den svarte eyelineren med en brun eller grå liner for et mer foryngende uttrykk. Foto: Szerdahelyi Adam - Fotolia Vis mer

Om du vil trekke lineren ut på siden, er det flatterede om den ender i en spiss, ikke med en butt ende, sier hun. 

Du bør også tenke på vinkelen du avslutter lineren eller kajalen i. Se rett frem i speilet og bestem hvor langt ut du vil trekke streken. 

– Når du ser frem kan du sette et lite punkt du kan dra streken ut til når du ser ned, slik ungår du at avslutningen på streken peker nedover og gir øyet et heng, sier Presttun Eide.  

LES OGSÅ: Her bør du droppe eyeliner

- Strengt og stirrende

Om du bruker en kajal, altså en eyelinerblyant, er det vanskeligere å få den like presis som en gelliner eller en flytende eyeliner. Da gjelder det å bruke teknikker som gjør resultatet penere. 

Som nevnt over kan du kombinere bruken av kajal med en øyeskygge i samme farge, men Presttun Eide har et annet tips også: 

– Når det gjelder kajal som ikke er like presist som en liner, er det fint å duse kajalen i kantene slik at du ikke får med en hard strek rundt øynene. 

– En tykk, ikke duset strek vil se strengt og stirrende ut istedenfor å skape en fin ramme som åpner blikket, sier Presttun Eide. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer