Spindelvevårer

Få bukt med spindelvev-årene

Selv om det i stor grad skyldes arv, finnes det måter å forebygge dem på. Og det ER mulig å fjerne dem!

KAN FJERNES: Spindelvevårer kan fjernes både effektivt og relativt smertefritt.  Foto: hriana - Fotolia
KAN FJERNES: Spindelvevårer kan fjernes både effektivt og relativt smertefritt. Foto: hriana - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spindelvevårer er synlige blå, lilla eller røde blodårer som ofte sees som en «treformasjon» eller et «spindelvev» på legger og føtter dermed navnet spindelvevårer, forklarer Rolah O. Lønning, lege og forfatter av boka «Frisk hud».

– De er en mindre variant av varicer, som er større, hevede årer i legger, mens spindelvevårer også kan sees i ansiktet som telangiectasia, sier hun.

– De kommer vanligvis når man nærmer seg 30-årene, og kan bli flere. Hos kvinner utvikler de seg særlig i forbindelse med og etter en graviditet, sier Ann-Kristin Stokke, fagsjef hos Skintific.

LES OGSÅ: Har du spindelvevårer?

Mange årsaker

– Det er flere årsaker til hvorfor man utvikler spindelvevårer, de mest vanlige årsakene er som følger, sier Lønning og ramser opp:  

  • Arv              
  • Yrke – står du på bena store deler av dagen, er det høyere risiko for å utvikle spindelvevårer og varicer. Noen utsatte yrker er sykepleiere, lærere, frisører.         
  • Kjønn – kvinner er med utsatte for varicer og spindelvevårer enn menn.     
  • Overvekt
  • Hormonell påvirkning – som for eksempel under graviditet, eller bruk av p-piller.
  • Økt alder
  • Inaktivitet
  • Soleksponering – dette gjelder spesielt ansiktet.    

​LES OGSÅ: Derfor får du cellulitter

ARVELIG: Selv om spindelvevårer og åreknuter er svært arvelig, kan du gjøre mye for å forebygge dem. Foto: hriana - Fotolia
ARVELIG: Selv om spindelvevårer og åreknuter er svært arvelig, kan du gjøre mye for å forebygge dem. Foto: hriana - Fotolia Vis mer

Forverres under graviditet

– På beina så får kvinner det lettere enn menn, og ofte blir det verre under gravidtet på grunn av trykket som den store magen lager på venene, sier Ole Martin Rørdam, som jobber som hudlege og forsker ved University of Madrid (UCM), Department of Dermatology og ved privatklinikk i Trondheim.

Han sier dette ofte er starten på åreknuter og spindelvevårer på beina, og at hormonelle faktorer også kan spille inn. 

LES OGSÅ: Slik unngår du åreknuter

Slik kan du forebygge

– Regelmessig trening forbedrer sirkulasjonen i bena. Er du overvektig, vil vektreduksjon være gunstig slik at du reduserer belastningen på bena, sier Lønning. 

Hun sier videre at du bør unngå å sitte eller stå stille over lengre perioder.

– Beveg deg med jevne mellomrom, og bruk støttestrømper når du vet at du blir sittende lenge, for eksempel på lange flyreiser.

– Andre råd kan være å legge beina høyt ved hovenhet, samt å unngå å sitte med beina i kryss i lengre perioder av gangen, sier Stokke.

Sitter du mye med beina i kors, reduserer du nemlig sirkulasjonen ytterligere, og dette kan gjøre åreproblemene verre, bekrefter Lønning.

Hvis du har en tendens til å få hevelsee i legger, står mye eller allerede har utviklet åreknuter, anbefaler hudlege Rørdam at du bruker kompresjonsstrømer fra du står opp til du legger deg

– Hvis du bruker kompresjonsstrømper når du er gravid, spesielt på slutten, kan du forebygge åreknuter og til en viss grad spindelvevårer, sier han. 

LES OGSÅ: Derfor har Angelina «spaghetti»-årer

SKLEROTERAPI: For å fjerne spindelvevårer er det best å benytte seg av såkalt skleroterapi, hvor et kjemisk stoff sprøytes inn i årene og får dem til å lukke seg. Behandlingen er effektiv og skånsom, men kan gi deg blåmerker som varer en stund. Derfor velger mange å foreta behandlingen om høsten eller vinteren. Foto: All Over Press
SKLEROTERAPI: For å fjerne spindelvevårer er det best å benytte seg av såkalt skleroterapi, hvor et kjemisk stoff sprøytes inn i årene og får dem til å lukke seg. Behandlingen er effektiv og skånsom, men kan gi deg blåmerker som varer en stund. Derfor velger mange å foreta behandlingen om høsten eller vinteren. Foto: All Over Press Vis mer

Slik kan du fjerne dem

– Den beste måten å fjerne dem på er med skleroterapi, der man bruker et kjemisk stoff som får disse årene til å lukke seg, sier Rørdam. 

Om du bare har noen få og ganske små slike årer, kan det holde med et par behandlinger. Har du flere av dem, trenger du flere behandlinger. Hudlegen sier prisen ligger på mellom cirka 2000 og 3500 kroner per behandling.

Lønning utfører selv skleroterapi ved BeWell-klinikken på Kvadrat i Sandnes, og hun beskriver behandlingen slik:  

– En form for kjemikalie eller saltvannløsning injiseres inn i åretreet slik at veggene til åren faller sammen og forsvinner. Dette er en effektiv, relativt smertefri og rask løsning for spindelvevårer, sier Lønning.

– De fleste velger å behandle seg om høsten og vinteren ettersom behandlingen kan gi blåmerker og brunfarge som tar noen måneder før det forsvinner. Laser er mindre effektivt enn skleroterapi, sier Rørdam.

LES OGSÅ: Har du spindelvevårer?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer