Vesker

Fant bly i vesker fra billigkjeder

Tre av ti inneholdt for høye blykonsentrasjoner.

BILLIG ER IKKE ALLTID BRA: Svenske Testfakta undersøkte nylig ti håndvesker i skinnimitasjon fra de største kjedene, og fant ut at tre av ti vesker inneholder for høye blykonsentrasjoner. Foto: www.jupiterimages.com
BILLIG ER IKKE ALLTID BRA: Svenske Testfakta undersøkte nylig ti håndvesker i skinnimitasjon fra de største kjedene, og fant ut at tre av ti vesker inneholder for høye blykonsentrasjoner. Foto: www.jupiterimages.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har sikkert fått med deg at visse typer billigsmykker kan være helseskadelig, da undersøkelser (i USA) ifølge HealthyStuff.org har vist at de kan inneholde store mengder av tungmetallet bly.

Stoffet er tilknyttet svært alvorlige helse- og miljøeffekter. Det har blant annet vært flere tilfeller der barn er blitt alvorlig skadet fordi de har sugd på eller svelget smykker med bly.

Nå viser det seg at det ikke bare er billige accessoirer og klokker som kan inneholde bly. Det kan nemlig billige håndvesker gjøre også.

Svenske Testfakta har undersøkt ti håndvesker i skinnimitasjon fra de største kleskjedene, og funnet ut at tre av ti vesker inneholder for høye blykonsentrasjoner.

LES OGSÅ: Er smykket ditt helseskadelig

Mye bly i Gina Tricot-veske

«Emma Bag» fra billigkjeden Gina Tricot kommer dårligst ut i testen. I denne vesken er blyinnholdet nærmere 50 ganger over grensen for bly i smykker.

Den andre vesken fra Gina Tricot, «Thea Envelope», overstiger grenseverdien for smykker flere ganger. Det samme gjør også vesken «Crystal Gold» fra tilbehørskjeden Glitter.

– Det er selvfølgelig ikke bra. Det er all grunn til å unngå bly i denne type produkter. Billige vesker kan lett bli leketøy og vi ønsker fremfor alt å beskytte barn mot bly. Bly påvirker hjernens utvikling hos små barn negativt, og er farlig selv ved svært lave eksponeringsnivåer, sier Bernt-Ove Lund, toksikolog på Kemikalieinspektionen, til Testfakta.

LES OGSÅ: Slik unngår du grønne smykkefingre

TILBAKEKALLER VESKE: Gina Tricot gir kundene muligheten til å returnere Emma Bag eller Thea Envelope hvis de ønsker det. Foto: Gina Tricot
TILBAKEKALLER VESKE: Gina Tricot gir kundene muligheten til å returnere Emma Bag eller Thea Envelope hvis de ønsker det. Foto: Gina Tricot Vis mer

Gina Tricot tilbakekaller veskene

Når Testfakta gjør Gina Tricot oppmerksom på blymengden, reagerer kjeden med å tilbakekalle veskene.

– Vi har en grenseverdi for bly i produktene våre på 100 milligram per kilo. Vi aksepterer aldri at denne grensen overskrides. Alt salg av disse artiklene har umiddelbart blitt stoppet i påvente av våre egne kjemiske tester, sier Alexandra Davidsson, informasjonansvarlig for selskapet, til Testfakta.

Veskene er nå fjernet fra Gina Tricots nettsider (også i Norge).

Davidsson kan foreløpig ikke si noe om hvor mange av disse veskene som har blitt solgt, men på nettsiden skriver de at kunder som ønsker å returnere vesken sin, kan gjøre det i nærmeste butikk med full kompensasjon.

– På www.ginatricot.com finner du informasjon lagt ut til Gina Tricot sine kunder om veskene og blysaken. Det vil også bli satt opp skilter i butikkene. Dette gjelder for alle butikker i alle land som vesken er solgt, sier Kathrine Kind i PR-byrået Mildhpress til KK.no.

Gina Tricots beskjed til kundene:TILBAKEKALLER: Glitter tilbakekaller veske med artikkelnummer 304034 i alle farger. Foto: Glitter.no
TILBAKEKALLER: Glitter tilbakekaller veske med artikkelnummer 304034 i alle farger. Foto: Glitter.no Vis mer

Glitter tilbakekaller veske

Også tilbehørskjeden Glitter valgte å tilbakekalle vesken «Crystal Gold» da nyheten ble kjent.«Etter en test som ble publisert i Dagens Nyheter i Sverige (2012-12-08) ble det avdekket at vesken inneholder bly. Har du kjøpt denne vesken blir du bedt om å levere den i din nærmeste Glitterbutikk og du får selvfølgelig pengene tilbake (kvittering ikke nødvendig),» skriver Glitter på sin nettside.

Kjeden holder på å undersøke hvorfor den aktuelle vesken inneholder bly, siden dette er i strid med deres produktspesifikasjoner.

«Sverige savner per dags dato et regelverk for hvilken grense det er for bly i håndvesker, men vi i Glitter vil ikke selge produkter som inneholder bly siden dette ikke er miljøvennlig,» påpeker butikkjeden.

GIFTSTOFFER: En tidligere amerikansk studie har avdekket at  uekte bijouteri, som for eksempel denne ringen, kan inneholde giftstoffer som bly, kadmium og kvikksølv.  Foto: Per Ervland
GIFTSTOFFER: En tidligere amerikansk studie har avdekket at uekte bijouteri, som for eksempel denne ringen, kan inneholde giftstoffer som bly, kadmium og kvikksølv. Foto: Per Ervland Vis mer

Farlig for barn

I motsetning til smykker og tilbehør finnes det ikke en grenseverdi for hvor mye bly det kan være i håndvesker.

Håndvesker og lommebøker er produkter som Kemikalieinspektionen ser nærmere på, da det er en stor risiko at små barn kommer i kontakt med det og putter det i munnen.

Hvis et barn suger på vesken med så høye nivåer, er det absolutt ikke bra. Men det avhenger også på hvor mye bly som avgis fra vesken, påpeker Lund.

Hvordan gikk det med veskene fra H&M, Zara og Mango? Se hele vesketesten på Testfaktas nettside
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer