Kviser

Får du alltid kviser på samme sted?

Det kan være et signal om at noe annet er galt.

Portrait of young girl with skin problem on isolated white background Foto: Ocskay Bence - Fotolia
Portrait of young girl with skin problem on isolated white background Foto: Ocskay Bence - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste av oss får dem, og de aller færreste av oss blir særlig glade for det.

Kviser kan være en pest og en plage, og det er spesielt irriterende dersom de stadig dukker opp på samme sted. 

Men kviser på bestemte deler av ansiktet kan faktisk være et symptom på noe helt annet enn akne.

LES OGSÅ: Slik unngår du kviser

Hvorfor kommer kvisene?

– Kviser forårsakes av tette porer, økt talgproduksjon og inflammasjon (betennelse), har Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor, tidligere forklart KK.no
 
Stress kan også gi deg kviser, sier hun.

Hudlege Kjetil Guldbakke ved Oslo Hudlegesenter forklarer at de typiske stedene for «vanlig» akne, er panne, kinn, hake og rygg. 

– Alvorlighetsgraden varierer fra noen få hudormer til alvorlig arrdannende nudolocystisk akne, sier han.

Selv om akne er vanligst i alderen 11 til 20 år, er det også noe som kan ramme voksne. 

LES OGSÅ: Ta knekken på megakvisen

ER DU EN KLEMMER? Visste du at du ved å klemme på kvisene, selv når de er modne, kan gi deg stygge arr og pigmentforandringer. Aller verst er det om du klemmer hardt med fingerneglene, men faktisk bør du unngå alle typer klemming av kviser. Foto: Alliance - Fotolia
ER DU EN KLEMMER? Visste du at du ved å klemme på kvisene, selv når de er modne, kan gi deg stygge arr og pigmentforandringer. Aller verst er det om du klemmer hardt med fingerneglene, men faktisk bør du unngå alle typer klemming av kviser. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

Akkurat samme sted

Johansen forteller at det finnes flere teorier om hvorfor en kvise kan komme tilbake på akkurat samme sted igjen og igjen og igjen. 

– Hvis man har en kvise som ikke får tømt seg godt nok, vil den gjerne komme tilbake, sier hun. 

Et komedon er en propp som stenger for talget som produseres i talgkanalen. For å få åpnet denne kanalen, må proppen ut. 

– Man kan behandle en kvise med kremer, isbiter og rens slik at betennelsen går ned uten at komedonet (proppen) kommer ut. Før eller siden vil huden igjen bli irritert i området og en ny kvise oppstår, forklarer Johansen. 

Ekspertene er enige om at du ikke bør klemme på kvisene selv, og dermed blir løsningen for slike tilbakevendene kviser å oppsøke en hudpleier mens kvisen er aktiv for å få klemt ut denne proppen. 

LES OGSÅ: Slik tar du knekken på kvisene

IPHONEFJES: Smarttelefonen din har faktisk flere bakterier enn doen, så vær obs på å holde den så ren som mulig og ikke hold den helt inntil ansiktet når du snakker på telefonen. Foto: Monkey Business - Fotolia
IPHONEFJES: Smarttelefonen din har faktisk flere bakterier enn doen, så vær obs på å holde den så ren som mulig og ikke hold den helt inntil ansiktet når du snakker på telefonen. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

Dingser og produkter

Nå er det ikke nødvendigvis sånn at det at du får igjen akkurat den samme kvisen er problemet, men heller at du sliter med at kvisene stadig dukker opp i samme område, for eksempel på kinnene, ved nesa, i hårfestet, i panna, på haka eller langs kjeven. 

Vaner som tilsynelatende ikke har noe med huden din å gjøre kan faktisk gi deg kviseutbrudd, så sjekk denne lista og se om noen av disse vanene, dingsene eller produktene kan være synderen i ditt tilfelle: 

  • Hudprodukter: Det å bytte ansiktskrem kan gi deg kviser, men det er ikke nødvendigvis sånn at du bør bytte tilbake. Det kan være en overgangsfase, så gi det gjerne litt tid før du prøver å bytte igjen.
  • Hatter og skjerf: Rester fra hårprodukter og hudpleieprodukter blir sittende på alt fra hatter og luer til skjerf, så husk at også disse må vaskes eller renses fra tid til annen. Pass også på å rense huden godt når du har gått med hatt, lue eller skjerf hele dagen, skriver Allure.com.
  • Briller og solbriller: Det er ikke bare glasset i brillene og solbrillene dine som trenger å pusses fra tid til annen. Siden brillene ligger mot huden din hele dagen, vil det også her etterlates spor av hudpleieprodukter og bakterier. Sørg for å vaske hele brillen jevnlig, så unngår du at disse bakteriene gir deg kviseutbrudd.
  • Smarttelefoner: Bare tenk på det! Du tar på den hele dagen, uansett hva du har tatt på i forkant. Ja, noen har den faktisk med seg på do! Telefonen har flere bakterier på seg enn selve toalettet, så da er det kanskje ikke rart at en del av oss opplever å få «iPhone-fjes» og stadig nye kviser på kinnene.
  • Berøring av ansiktet: Å ta seg selv i ansiktet er en av uvanene man knapt merker at man har, og dette kan gi deg kviser. Hendene er fulle av bakterier, og om du stadig berører ansiktet ditt, gir du kvisene bakterier å leve av. 
  • Speil: Jo mer du studerer ansiktet ditt i speilet, jo mer fristende vil det nok bli å klemme og skvise på urenhetene. Ekspertene er enige om at du absolutt ikke bør klemme kvisene dine, og også de svarte prikkene bør du la være i fred fra skviselystne fingre.

LES OGSÅ: Hudproblemer er den vanligste grunnen til legebesøk

STORE KVISER: Store, underjordiske kviser dukker opp  når betennelsen i talgkjertelen oppstår dypere ned i huden og når poren opp til hudoverflaten er tettet. Foto: olavs - Fotolia
STORE KVISER: Store, underjordiske kviser dukker opp når betennelsen i talgkjertelen oppstår dypere ned i huden og når poren opp til hudoverflaten er tettet. Foto: olavs - Fotolia Vis mer

Plassering og diagnose

Om du har akne eller aknelignende utslett som stadig dukker opp på samme sted, forklarer hudlegen at det kan være tegn på noe annet enn bare vanlige kviser. 

– Kvinner som får et akneliknende utslett på haken eller rundt nesen har ofte en annen hudtilstand som heter perioral dermatitt, sier Guldbakke.

Perioral dermatitt er en tilstand som oppstår for det meste hos kvinner og gjerne i alderen 20-45 år, skriver Oslo Hudlegesenter på sine hjemmesider.

Om du opplever å få et kviselignende utslett i kinnene, kan det være du lider av rosacea, en kronisk betennelse som gir mye rødhet i huden i ansiktet, skriver NHI.

– Dype byller i huden som kan fylle seg med verk, er ofte talgcyster

Slike talgcyster er ofte betente og kan også gjøre vondt. Tilstanden er mest vanlig hos menn, skriver Oslo Hudlegesenter.

Opplever du kviser i hårfestet, kan det skyldes bruk av fete hårprodukter som tetter igjen porene dine. 

– Bruk av makeup kan gi plager med mye hudormer i huden (komedonal akne), forklarer hudlegen.

LES OGSÅ: Derfor får du hudormer

VERST I T-SONEN: Svarte prikker, ofte kalt hudormer, oppstår oftest i de partiene hvor huden produserer mest talg, altså i den såkalte T-sonen. Foto: darkhriss - Fotolia
VERST I T-SONEN: Svarte prikker, ofte kalt hudormer, oppstår oftest i de partiene hvor huden produserer mest talg, altså i den såkalte T-sonen. Foto: darkhriss - Fotolia Vis mer

Stresskviser på haka/kjeven

Johansen understreker at også stress kan gi deg kviser.
 
– Stress, både fysisk og følelsesmessig, øker nivået av stresshormonet kortisol i kroppen. Kortisol gir økt tendens til inflammasjon og kan forårsake utbrudd av kviser.
 
Også andre hormoner påvirkes av stress, deriblant testosteron, som påvirker talgproduksjonen.
 
– Økt talgproduksjon er en annen av faktorene som forårsaker kviser.

Stresskviser er et ganske vanlig problem, særlig for dem som sliter med uren hud
 
– Man har gjort studier på studenter og ser at mange får utbrudd rundt eksamenstiden på grunn av stress. Det at hormonsvingninger påvirker huden ser vi også rundt menstruasjon hos kvinner, sier Johansen.

LES OGSÅ: Ikke bruk tannkrem på kvisene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer