Solkrem

Får du kviser når du soler deg?

Heldigvis finnes det et stort utvalg kremer du kan bruke i ansiktet helt uten å få kviser.

EGEN KREM: Huden i ansiktet har helt egne behov, så ikke bruk en hvilken som helst solkrem her, særlig ikke om du opplever at solkremen gir deg tette porer og kviseutbrudd. Finn heller en krem som er laget spesielt for ansiktet.  Foto: Subbotina Anna - Fotolia
EGEN KREM: Huden i ansiktet har helt egne behov, så ikke bruk en hvilken som helst solkrem her, særlig ikke om du opplever at solkremen gir deg tette porer og kviseutbrudd. Finn heller en krem som er laget spesielt for ansiktet. Foto: Subbotina Anna - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange opplever at kvisene popper fram så fort sola er her og vi blir flinkere til å bruke solkrem. 

Men selv om du tror at solkremen din gir deg kviser i ansiktet, er det faktisk ikke sikkert det er solkremen som er synderen. 

LES OGSÅ: Sjekk føflekkene dine minst én gang i måneden

Ikke nødvendigvis solkremen

EKSPERT: Kjersti Johansen er nordisk fagsjef hos Dermanor. Foto: Yvonne Wilhelmsen
EKSPERT: Kjersti Johansen er nordisk fagsjef hos Dermanor. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

– Oftest er det soling i seg selv som gir kviser, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor. 

UVB-strålene stimulerer dannelsen av døde hudceller på hudoverflaten, og dermed får man en økt tendens til tette porer. 

Siden UV-strålene også virker bakteriedrepende, kommer ikke alltid kvisene før etter perioder med aktiv soling, forklarer Johansen. 

Også Ann-Kristin Stokke, fagsjef hos Skintific, understreker at UV-strålingen kan bidra til kviseutbruddene: 

– UV-stråler kan i seg selv gi kviser, da de forårsaker varme i huden og en økt blodgjennomstrømning som gir hovenhet, noe som igjen presser porene sammen og hindrer talg og døde hudceller fra å komme ut på hudoverflaten, sier Stokke.

EKSPERT: Ann-Kristin Stokke er fagansvarlig hos Skintific.
EKSPERT: Ann-Kristin Stokke er fagansvarlig hos Skintific. Vis mer

Denne tilstopningen vil sammen med bakterier i sin tur kunne utvikle seg til kviser.

LES OGSÅ: Du blir like brun med høy solfaktor

Ingredienser å se etter

Likevel finnes det ingredienser i solkremer som kan gi deg kviser. 

Stokke gir oss følgende liste over ting du bør være ekstra oppmerksom på dersom du opplever at solkremen gir deg kviser:

  • Lanolin og enkelte andre fettstoffer
  • Isopropyl myristate
  • Mineraloljer i høye konsentrasjoner
  • Parfyme
     

– I tillegg vil en del stoffer som for eksempel parfyme kunne gi fototoksiske eller fotoallergiske reaksjoner på huden. Disse vil som regel se ut som en form for solforbrenning, men slike reaksjoner kan også vises som kviser, forklarer hun. 

Stokke sier også at en del solkremer som skal være ekstra vann og svetteresistente faktisk inneholder plastikkstoffer som PVP og CVP, og disse kan ofte tette porene og forårsake utbrudd. 

– Solkremer som er vannfaste kan virke poretettende (komedogene). Dette skyldes høye konsentrasjoner silikon eller mineraloljer som må tilsettes for å få vannavvisende effekt, sier Johansen. 

LES OGSÅ: Solfaktorproduktet du vil elske

ULIKE BEHOV: Huden på kroppen og huden i ansiktet har ulike behov og reagerer også forskjellig på produkter. Ekspertene anbefaler deg å unngå kroppsprodukter i ansiktet, mens du fint kan bruke produkter til ansiktet også på resten av kroppen. Foto: Colourbox
ULIKE BEHOV: Huden på kroppen og huden i ansiktet har ulike behov og reagerer også forskjellig på produkter. Ekspertene anbefaler deg å unngå kroppsprodukter i ansiktet, mens du fint kan bruke produkter til ansiktet også på resten av kroppen. Foto: Colourbox Vis mer

Til kroppen, ikke til ansiktet

– Huden i ansiktet vil ofte ha andre behov enn på kroppen, selv om det finnes gode solkremer som kan brukes både på ansikt og kropp, sier Stokke.

Ofte er det mer mineraloljer og silikon i produkter laget for bruk for kroppen enn dem som er laget for bruk i ansiktet. 

– Silikon er vanligvis ikke komedogent, men kan bli det i høye konsentrasjoner. Mineraloljer kan være komedogene dersom de er dårlig raffinerte. Dette kan man ikke se fra ingredienslisten, men det kan stå på pakningen om de er testet for komedogen effekt, forklarer Johansen. 

Hun anbefaler absolutt at du bruker egne produkter til kroppen og til ansiktet. Ansiktet utsettes for mye mer stråling enn resten av kroppen og bør få de beste ingrediensene mot aldring og solskader, sier hun. 

– Generelt vil jeg kunne anbefale å bruke ansiktsprodukter på kroppen, men ikke kroppsprodukter i ansiktet, sier Johansen. 

FET HUD?: Da bør du være ekstra nøye med hva slags solkrem du bruker - spesielt i ansiktet.
FET HUD?: Da bør du være ekstra nøye med hva slags solkrem du bruker - spesielt i ansiktet. Vis mer

LES OGSÅ: Husk å smøre deg med solkrem

Prøv en oljefri krem

Om du har fet hud eller hud som er disponert for kviser, vil som regel en vanlig solkrem også være for fet. Den vil derfor kunne gi blankere hud og flere kviser, forklarer Stokke. 

– Denne huden bør bruke en tilpasset hudkrem med innebygd faktor, det vil si en oljefri krem med aktive stoffer for å forebygge blankhet og urenheter. 

Om du kjenner deg igjen i beskrivelsen av denne hudtypen, anbefaler Stokke deg dessuten å bruke høy SPF – minimum 15.

– Et annet enkelt alternativ for å slippe å bytte ut ansiktskremen din med en solkrem, er rett og slett å blande en solbooster inn i kremen din og få fullverdig UV-beskyttelse uten ekstra fettstoffer eller andre unødige ingredienser, foreslår Stokke. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer