Flekker

Får du sminke på jakkekrager og skjerf?

Slik tryller du bort griseriet, og vidundermiddelet står allerede på kjøkkenbenken.

RYKK UT MOT FLEKKEN UMIDDELBART: - Har du først fått en flekk, vil jeg råde deg til å fjerne den så fort som mulig, og gjerne den veien den veien den kom på, sier Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) til KK.no. Foto: KK.no
RYKK UT MOT FLEKKEN UMIDDELBART: - Har du først fått en flekk, vil jeg råde deg til å fjerne den så fort som mulig, og gjerne den veien den veien den kom på, sier Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) til KK.no. Foto: KK.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Siden det er midt på vinteren, har vi gjerne på oss lag på lag med ullklær, skjerf og kåper med store krager.

Har du akkurat sminket deg, er det dermed ikke så rart om underlagskremen eller lipglossen gnis ut på ullstoffet eller kasjmirskjerfet.

Heldigvis finnes det noen enkle triks som hjelper deg å vaske bort svineriet.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt de vanskeligste flekkene

Rykk ut mot flekken ASAP

Når krisen har skjedd og flekken har smurt seg utover favorittskjerfet eller favorittkåpa, er det bare én ting å gjøre, og det er å ta umiddelbart grep.

Gyv løs på flekken straks den har havnet på plagget, for jo lenger den får sitte og trekke inn i fibrene, jo vanskeligere kan det bli å bli kvitt den.

- Har du først fått en flekk, vil jeg råde deg til å fjerne den så fort som mulig, og flekken skal helst fjernes den veien den kom inn, sier Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) til KK.no.

Bruk oppvaskmiddel

Og siden sminke består av fett, blant andre ting, vil noe du faktisk har på kjøkkenbenken kunne fjerne det på en enkel måte.

- Forsøk å fjerne fettet først. Her er oppvaskmiddel veldig effektivt. Smør på flytende oppvaskmiddel og skyll igjennom, helst fra baksiden, hvis det er mulig, og om dette ikke går bruker du en klut eller en svamp, foreslår Klepp.

Varmt vann fjerner dessuten sminke bedre enn kaldt, men det kommer jo selvsagt an på hva stoffet og fargen tåler.

- Dersom det sitter igjen farge fjernes dette som fargeflekk med for eksempel hydrogenperoksid, legger Klepp til.

Prøv deg litt fram

Og er du usikker på om plagget tåler det middelet du vil bruke, kan du prøve det på et litt mindre synlig sted enn kragen eller midt på skjerfet først, for eksempel under ermet på innsiden av folden nede, eller på undersiden av skjerfet.

Men har flekkfjerningen ført til at fargen på plagget også er borte, kan man bruke en permanent tusj og pirke inn litt nytt pigment.

Ta knekken på flekken før den kommer

En måte du kan slippe hele problemet, er jo å prøve å unngå å få en flekk på plagget i det hele tatt.

Krepp foreslår at du bruker et tynt skjerf i mellom plagg og ansikt. Og dersom jakken er lys, og du har brunkrem på hals og kinn, vil et tynt skjerf imellom være smart.

Sy plagget om

Har du prøvd alt, og flekken fortsatt sitter der like forbannet, er det derimot bare å ta fram nål og tråd.

- Kommer du ingen vei, kan du vurdere litt omsøm. Kanskje jakken blir fin med et nytt stoff på kragen, forslår Klepp.PERFEKT Å FJERNE SMINKEFLEKKER MED: Siden sminke blant annet består av fett, vil gjerne Zalo kunne ta knekken på det, ifølge Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).
PERFEKT Å FJERNE SMINKEFLEKKER MED: Siden sminke blant annet består av fett, vil gjerne Zalo kunne ta knekken på det, ifølge Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer