Hår:

Fem hårtabber du kanskje gjør daglig

Setter du håret i strikk når det er vått, eller lar hårkuren sitte i lenger enn den skal?

HÅRTABBER: Vi har spurt frisører om hva salgs tabber vi gjør med håret uten å tenke over at det kan være skadelig. FOTO: NTB Scanpix
HÅRTABBER: Vi har spurt frisører om hva salgs tabber vi gjør med håret uten å tenke over at det kan være skadelig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du har kanskje opplevd at håret ditt er slitt og livløst, selv om du kurer det jevnlig og ikke bruker hårføneren unødvendig mye? Det kan være flere grunner til at håret vårt ikke er så glansfullt og sunt som vi vil ha det. Vi har spurt frisører om hva salgs tabber vi gjør med håret uten å tenke over at det kan være skadelig.

- Feilene vi ofte gjør med håret som skader det kan være ganske mange, sier Lisbeth Hildre, som er daglig Leder ved Nikita Sirkus, til KK.

LES OGSÅ: Dette er alderen de fleste får grått hår

1. Vi behandler det ikke riktig når det er vått

Å vaske og tørke håret kan være kjedelig, og noen ganger frister det å gå kjapt gjennom tørkingen og greingen. Men Hildre forklarer at når håret er vått, er det mest mottakelig for slitasje, fordi håret er mest åpent og elastisk.

- Derfor kan det skade om vi er hardhendt med børsting, da håret ikke tåler like godt at vi drar i det når det er vått, sier hun.

Av samme grunn sliter det også på håret å sette det i strikk når det er vått. Hildre understreker at dette spesielt gjelder hår som er kjemisk skadet av bleking og farging, fordi slikt hår er mer åpent og porøst enn naturlig hår.

VÅTT HÅR: Unngå bruk av strikk og børste når håret fremdeles er vått. FOTO: Shutterstock
VÅTT HÅR: Unngå bruk av strikk og børste når håret fremdeles er vått. FOTO: Shutterstock Vis mer

2. Vi bruker strikken feil

Mange av oss setter håret opp i en fin hestehale daglig, og det er lett å sette håret opp i en stram dott når vi skal vaske ansiktet. Pleier du å sette opp håret ofte, er det er viktig å være skånsom.

- Hvis du knyter strikken hardt og røsker den ut, drar du unødvendig ut hår, sier Miriam Andresen, som er stylist, frisør og eier av salongen Amnt, til KK.

Det kan også bli slitasje på håret dersom du bruker strikken på samme sted hver dag:

- Hvis du setter en stram strikk på samme sted vil håret bli slitt og kan ryke der strikken sitter. Man ser det gjerne på overhåret hos jenter, sier Andresen.

Hun understreker at hva slags strikk du bruker er avgjørende for å redusere skadene som kan oppstå. Du mister mer hår hvis du bruker dårlige strikker, og dette gjelder spesielt strikker med metallbit.

- Tøystrikker, scrunchies og strikker i bomull er det beste for håret. Det trenger ikke være så dyrt heller - slike strikker finner du billig i mange butikker.

LES OGSÅ: Har du hatt perioder med mer håravfall enn vanlig?

STRIKK: Vær forsiktig med bruk av strikker som kan ødelegge håret ditt. FOTO: Shutterstcok
STRIKK: Vær forsiktig med bruk av strikker som kan ødelegge håret ditt. FOTO: Shutterstcok Vis mer

3. Vi overdriver varmebehandling

De fleste vet at mye bruk av rettetenger og krølltenger ikke er bra for håret.

- Ellers skader også alt av varme håret, også føning. Her er det like viktig å bruke varmebeskyttelse som ved bruk av rettetang og krølltang, sier Hildre.

Andresen forklarer at det aller viktigste når det kommer til varmebehandling er hva slags type varmeprodukt du bruker. Det er svært viktig å velge en god rettetang. Billigere rettetenger er ofte dårligere, og kan i verste fall føre til at håret ditt knekker, da håret kun tåler 185 grader.

- Det er også viktig at du velger gode varmebeskyttende produkter, sier hun. (Psst.. Visste du at du bør vaske rettetangen din jevnlig?)

Andresen forklarer at det er viktig å la håret hvile fra varmebehandling og andre påkjenninger, og at du ikke bør gjøre flere ting med håret på én dag:

- Ikke vask det, føn det og gre det ut, for så å rette det - det blir litt for mye på en gang. Skal du ut en lørdagskveld kan du for eksempel vaske, kure og lufttørke håret fredag kveld, og bruke rettetangen eller krølltangen kvelden du skal ut.

Generelt sett mener Andresen at du ikke bør varmebehandle håret ditt mer enn én til to ganger i uken, og at du bruker en god tang og gode varmebehandlingsprodukter når du først gjør det. Utover det er det også viktig å bruke gode pleie- og stylingprodukter ellers.

Tips fra Andresen: Eplecidereddik blandet ut i vann (1-4) er også et fint tillegg til kur. Det er også viktig å huske på at hver seksjon med hår ikke trengs å behandles med tangen mer enn to ganger.

- Bruk heller andre teknikker resten av uka for å style håret, som vann og et godt produkt.

LES OGSÅ: Tabbene mange av oss begår med føneren

FØNING: Unngå føning og annen varmebehandling daglig. FOTO: Shutterstock
FØNING: Unngå føning og annen varmebehandling daglig. FOTO: Shutterstock Vis mer

4. Vi bruker produktene feil

Det er viktig å bruke gode pleieprodukter og riktig hårkur. Mange av oss bruker ikke riktige typer for vårt hår, og det er også viktig at vi bruker produktene på riktig måte:

- Hårkurer har virketid, og denne er der for en grunn. Det er både dumt å la kuren sitte for kort og for lenge. For eksempel gjør proteinkurer håret hardt ved for lang virketid, og kan faktisk i verste fall skade håret så mye at det knekker, sier Hildre.

De fleste kurer skal også avsluttes med en balsam, noe mange ikke gjør.

- Om man ikke avslutter med balsam vil kuren få mindre effekt, da balsamen lukker skjellaget i håret og holder inne pleien.

LES OGSÅ: Slik bør du egentlig vaske håret

5. Vi glemmer hodebunnen

Hodebunnsproblemer kan blant annet oppstå av for lite eller for mye hårvask, og Hildre mener det er veldig viktig at vi tar vare på hodebunnen:

- En sunn hodebunn gir sunnere hår. Har man hodebunnsproblemer man ikke gjør noe med, kan man både få tørt og livløst hår, fett hår og få hårtap.

LES OGSÅ: 5 grunner til at håret ditt er fett

LES OGSÅ: Slik får du tilbake din naturlige hårfarge

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer