Stilguide

Finn din stilstrategi

De beste tipsene til en perfekt garderobe som varer.

DIN STIl: Hvordan finner du stilen som passer for akkurat deg? Og hva må jeg gjøre med garderoben for å få det til? Les KK.no råd for en god stilstrategi (sko og veske fra Friis & Co/Nelly.com, kjole fra Topshop). Foto: Colourbox, produsentene
DIN STIl: Hvordan finner du stilen som passer for akkurat deg? Og hva må jeg gjøre med garderoben for å få det til? Les KK.no råd for en god stilstrategi (sko og veske fra Friis & Co/Nelly.com, kjole fra Topshop). Foto: Colourbox, produsentene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Januar er de slunkne lommebøkers måned.Kanskje svidde du av litt for mye på julegaver? Eller ble nyttårschampagnen i dyreste laget?Kanskje er det på tide å endelig få oversikt over mer eller mindre gjennomtenkte kleskjøp, å kvitte deg med ting du ikke bruker, og å lage en gjennomført stilstrategi som både vil spare deg for penger og energi på sikt?Du har sikkert opplevd det mange ganger: Du står foran klesskapet, drar ut plagg etter plagg, men klarer egentlig ikke finne noe du har lyst til å ha på deg.Høres det kjent ut? Du er ikke alene. Men kanskje dreier det seg bare om å tenke litt annerledes, og da må du ta et skippertak.Slik blir du fornøyd med garderoben din uten å blakke deg:

Ha en plan

Begynn med å finne ut av hva du liker og hvorfor. Hva slags klær bruker du i dag, og hva ønsker du å beholde? Tenk over hva du vil utstråle eller vise med stilen din. Husk også at stilen skal passe deg rent praktisk, utifra hva du jobber med og hva du gjør på fritiden.Synes du det er vanskelig å bli inspirert, er det en god idé å samle informasjonpå nett (for eksempel her på kk.no) eller i kvinnemagasiner på papir. Se på hva venninnene dine har på seg, eller sett deg på en fortauskafé og sjekk ut gatemoten. Et godt tips er å finne deg et stilikon å se opp til. Det kan være en kjendis eller en venninne. Forutsetningen er at vedkommende har en stil du liker og synes kan passe til deg.Les på HENNE.no:
 • Hvem er ditt stilikon
 • Hold det ryddig

  Ikke noe er mindre motiverende enn et overfylt og rotete skap. Ta en skikkelig opprydning et par ganger i året, og inviter venninner til byttefest. Alternativt kan du tjene noen kroner ved å legge ut klær du ikke bruker lenger på for eksempel Finn.no eller Ebay. Synes du likevel at skapet virker uoversiktelig, kan du investere i praktiske, gjennomsiktige plastbokser. Merk med sprittusj hva som er inni, for eksempel belter, strømper og undertøy.

  Tenk nytt

  Prøv å finne frem til nye måter du kan bruke klærne dine på. Virker fjorårets tights helt håpløs; hva med å klippe av bena? Til våren kommer nemlig sykkelbuksen tilbake.Og ikke være redd for å mismatche; prøving å feiling er helt normalt når man er på leting etter sin personlige stil. Står du fast kan du forsøke å legge alle klærne dine på gulvet og teste ut ulike kombinasjoner. Slik kan du fort bytte ut en bluse eller et par sko og se om ting passer sammen. Det går mye raskere enn å ta på og av klær foran speilet.

  Forhold deg til kroppen din

  En vanlig blunder er å bruke klær som ikke passer til kroppsformen. Dette kan ofte bunne i at man er usikker på sin egen stil, og dermed følger moten slavisk. Det er aldri lurt! Absolutt ingen kler alle stiler! Et godt utgangspunkt er å alltid kjøpe riktig størrelse. Selv om du gjerne vil inn i størrelse 36, så kjøp 40 om det er 40 som passer deg. En supertrang bukse vil ikke få rumpa til å se mindre ut, tvert i mot.For å finne ut hvilke farger som passer til deg, ta utgangspunkt i din hud-, hår- og øyenfarge. Kontrastfarger ser ofte veldig bra ut. Har du for eksempel rødt hår, vil grønt sannsynligvis være flott på deg.Les mer om klær for ulike kroppsformer:
 • Klær for deg med store pupper
 • Kle deg slank
 • Dette ødelegger figuren
 • Føl deg vel

  De mest ekstreme klærne som vises på catwalken er ofte ment som en inspirasjon, eller for de modigste av moteløvene. Føler du deg mest vel i en avslappet stil, så hold deg til det. Er du opptatt av å synes, så sørg for at stilen står til selvtilliten din. Du må regne med blikk på gaten! Du hå heller ikke glemme å tenke litt på at klærne skal være ok på jobben din. Krever arbeidsplassen din dresskode, eller jobber du med noe som gir deg møkk under neglene? Det er ikke alle steder det er realistisk at du kan tilbringe dagen i nylonstrømper og stiletthæler. Det er heller ikke alle arbeidsgivere som automatisk vil godta hullete jeans som en del av jobbantrekket. Hvis du finner ut at drømmeklærne dine ikke passer hverdagen din, så kan du «leve stilen ut» i helgene, eller bruke den i en dempet variant.

  Gå for gode investeringer

  Det er kanskje litt kjedelig å si det, men er det noe du kanskje bør legge av litt ekstra penger til, så er det basisplagg som du vil bruke mye. Du vil sannsynligvis ikke angre på det i etterkant heller. Den dødskule, sjokkrosa vesken til 5000 kroner er kanskje ikke like praktisk å ha i garderoben som den klassiske sorte når det har gått et år eller to?Selvsagt kan du unne deg trendprodukter, men let heller etter disse i kjedebutikker. H&M, Zara og Mango er for eksempel raske til å kopiere det siste fra de store designerne, og gjøre det tilgjengelig for folk flest. Skal du kjøpe noe her, så prioriter plagg i naturmaterialer, med gode sømmer og vaskeekte farger. Unngå plagg som er slurvete laget, da de gjerne blir seende billig ut. Selv om plagget var rimelig, trenger ikke du se billig ut!Se Gina Tricots heteste vårtrender her:

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer