Kjole

Finn drømmekjolen på loppis i helgen

40-, 60- og 70-talls. Retrokjolen er tilbake i garderoben, ifølge designerne. Slik finner du den for en slikk og ingenting.

RETROKJOLEN ER TILBAKE: Visningen til designeren Marni under moteuken i Milano nylig var som nappet rett ut av mormors klesskap. Foto: All Over PressAll Over Press
RETROKJOLEN ER TILBAKE: Visningen til designeren Marni under moteuken i Milano nylig var som nappet rett ut av mormors klesskap. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ingen garderobe er komplett uten en kjole du har funnet i gymsalen på den lokale barneskolen eller i en secondhand-butikk.

For vintagemoten har tatt helt av. Alt handler om å ha sin egen stil, og det får man ved å blande nytt og brukt.

Høstens mange bruktmarkeder og skoleloppiser kunne altså ikke vært mer attraktive.

LES OGSÅ: Gjør et kupp på loppemarked

Retro på catwalken

Hos designerne ser vi tydelig denne trenden denne høsten.

Miu Miu har latt seg inspirere av 40-tallet, Marni av 70-tallet og hos Prada, Burberry og Costume National er det som å være tilbake i Carnabystreet i London.

Men hvorfor ruinere seg på nostalgiske designerkjoler når du kan finne originalen på et marked nær deg.

HER ER LITT OM KJOLENE DU BØR SE ETTER:


RETROKJOLEN ER TILBAKE: Visningen til designeren Marni under moteuken i Milano nylig var som nappet rett ut av mormors klesskap. Foto: All Over Press
RETROKJOLEN ER TILBAKE: Visningen til designeren Marni under moteuken i Milano nylig var som nappet rett ut av mormors klesskap. Foto: All Over Press Vis mer

Husmorkjoler i knalle farger

Aldri har vi vært lenger inn i mormors klesskap enn denne høsten. Det flommer formelig over av rette A-formede kjoler med ellevill blomsterprint og grafiske mønstre.

Fargene går fra syrlig sukkertøy til varme toner som oransje, smaragdgrønt og blodrødt.

På catwalken til Marni nylig var det et retroramaskue uten like. En drøm for alle nostalgiske blodfans der ute.


I GULL, BLÅTT ELLER FLERFARGET: Enkel og elegant gullkjole og i knall blått på catwalken til Calvin Klein, og i lilla og petroleum med bølgete mønster hos Alberta Ferretti. Foto: All Over Press
I GULL, BLÅTT ELLER FLERFARGET: Enkel og elegant gullkjole og i knall blått på catwalken til Calvin Klein, og i lilla og petroleum med bølgete mønster hos Alberta Ferretti. Foto: All Over Press Vis mer

Mods-jenta gjør comeback


Synes du kjolene har vært korte i sommer? Denne høsten har kjolestoffet krøpet enda litt lenger opp på låret.

Den überkorte 60-tallskjolen som den ikoniske supermodellen Twiggy gjorde så berømt, er nemlig tilbake. Selv om 60-tallet aldri forsvinner helt fra motebildet, tar det helt av nå. På catwalken til Prada, Burberry og Costume National er det som å være tilbake i Carnabystreet i London.

Her ser vi korte rette kjoler stashet opp med fargerike kåper i firkantet snitt, korte støvler og hornbriller. Fargene som går igjen er sennep, tomatrødt, flaksegrønt og lilla. Kjolene er gjerne ensfargede, som vi ser hos Blumarine, som går for sterk turkis.


Miu Miu har drømt seg tilbake til 40-tallet denne høsten. Stikkord er skuldre, lengde til litt over knærne og nostalgisk blomsterprint. Legg også merke til det løst oppsatte håret, som du får ved hjelp av to hårkammer. Foto: All Over Press
Miu Miu har drømt seg tilbake til 40-tallet denne høsten. Stikkord er skuldre, lengde til litt over knærne og nostalgisk blomsterprint. Legg også merke til det løst oppsatte håret, som du får ved hjelp av to hårkammer. Foto: All Over Press Vis mer

Kjoler i 40-tallsstil

Fortidens fordums glamour er helt riktig nå. Miu Miu har drømt seg tilbake til 40-tallet.

Stikkord er skuldre, lengde til litt over knærne og nostalgisk blomsterprint.

Legg også merke til det løst oppsatte håret, som du får ved hjelp av to hårkammer.


Finn drømmekjolen trinn for trinn:

 • Er du ute etter en fin vintagekjole bør du velge naturlige stoffer som ull, bomull og silke. Disse kan vaskes helt rene. Men se an kvaliteten på stoffet. Har sømmen gått opp, kan du fikse det. Verre er det hvis stoffet har revnet. Sjekk også ut om glidelåsen er skikkelig.

 • Du bør også tenke deg litt om før du kjøper kjolen. Er noe ødelagt eller i feil størrelse, bør sannsynligheten for at du setter deg ned med symaskinen være overhengende stor før du drar kortet.

 • Hvis kjolen har store svetteringer, bør dessuten alarmen gå. For selv med rensing er det slett ikke sikkert at disse forsvinner.


 • Er kjolen i tjukk polyester eller andre syntetiske stoffer, og har vært ute en vinternatt før, kan det faktisk være vanskelig å få bort svettelukten.

 • Men har kjolen nesten ikke blitt brukt, er det vel verdt å ta sjansen. For er det noen stoffer som tåler absolutt alt, så er det polyester. Ikke minst er det mye kult å velge mellom, og de koster ikke all verden. Og så lenge det er din egen svette den lukter, så er det jo ikke like ille.

 • Når du så har funnet drømmekjolen, er det mange gode triks i boken for hvordan du får den ny og fresh. Du kan lufte den, legge plagget i fryseren eller puute èn teskje sitronjuice sammen med vaskepulveret, for en forfriskende effekt.

 • For å holde vintageplagget ved like, bør du håndvaske det med et mildt vaskemiddel. De fleste flekker, utenom svetteringer, vil gå bort. Men ikke gni, for gammelt stoff kan lett bli skjørt.


 • Sollys og fukt er heller ikke bra. Gamle mønster vil lett blekne i solen, og regn og fukt vil ødelegge fibrene i tøyet.


 • GUIDE: Gjør et loppiskupp

  Skulle det dukke opp et loppemarked, har KK.no tidligere gitt deg disse tipsene for hvordan du kan gjøre et kupp:

  Her er våre råd til hvordan du finner ting du blir fornøyd med på loppemarked:

 • Tenk gjennom hvordan stilen din er. Det er ingen vits i å sikre seg tre 60-tallskjoler hvis 80-tallet er «ditt» tiår. Det har ikke klesskapet ditt godt av...

 • Er pris det viktigste for deg, husk at det gjerne er billigst mot slutten av dagen, og da gjerne på søndagenes posesalg. Er du derimot ute etter de aller beste kuppene er det nok ingen vei utenom å stå opp grytidlig lørdag morgen og stille deg i kø.

 • LES OGSÅ: Slik shopper du vintage

 • Er du ute etter tilbehør som skjerf, vesker og belter, så ta en titt kassene som ofte er plassert under bordene hvor klærne ligger. Her gjemmer det seg ofte fine accessoirer, eller enda bedre; ting som ikke er satt frem ennå (hysj, hysj!).

 • Ta deg litt tid til å se over det du tenker på å kjøpe. En fin bluse som viser seg å ha store svetteflekker er kanskje ikke tidenes kupp likevel? For det er slett ikke sikkert at disse forsvinner, selv ved rensing. Det samme med plagg som er råtne eller har revner og hull; sannsynligheten for at du setter deg ned med symaskinen for å fikse det bør være overhengende hvis du kjøper plagget.

 • Er du så heldig å få kloa i en designerveske, så sjekk at den er ekte. Det er ikke noe moro å komme hjem med det du var en ekte Gucci, når det viser seg at den knapt er verdt stoffet den er laget av. Da var plutselig ikke 100 kroner et kupp lenger... Les mer om hvordan du skiller ekte fra fake.

 • LES OGSÅ: Gi hjemmet en retro-touch

 • Prøv! Jakker, kåper og sko er det ikke noe problem å prøve i andres påsyn! Det er kjipt å komme hjem med en blazer som er to nummer for liten og bare tar opp plass i skapet. Med mindre den har Chanel skrevet i jakkeslaget og du kan tjene penger på å selge den, er det bedre å la den ligge til noen den passer perfekt til.

 • Husk nok kontanter. Foreløpig er det bare få loppemarkeder som har kortterminal.

 • Loppemarkedsturer kan lett bli slitsomme. Det er mange folk, og trengsel og høyt lydnivå er noe du må regne med. Synes du det blir litt for mye, så husk at loppemarkedene på bygda gjerne går litt roligere for seg enn i storbyene, rett og slett fordi det er færre mennesker.

 • Ikke stress og dytt. Det er veldig irriterende for de andre loppisgjengerne. Det er ikke verdens undergang om noen snapper en fin kjole rett foran øynene dine. For plutselig finner du en som er enda finere!
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer