Brillene til den amerikanske skuespilleren Meaghan Jette Martins er både tøffe og feminine, og kler ansiktet hennes perfekt. Til høyre briller fra Pucci - paret med bling på stangen i midten er fra Tiffany & Co. Se flere brillenyheter lenger ned i saken. Foto: All Over Press/Produsenter
Brillene til den amerikanske skuespilleren Meaghan Jette Martins er både tøffe og feminine, og kler ansiktet hennes perfekt. Til høyre briller fra Pucci - paret med bling på stangen i midten er fra Tiffany & Co. Se flere brillenyheter lenger ned i saken. Foto: All Over Press/Produsenter Vis mer

Briller

Finn kule briller som passer

Nærsynt, langsynt eller begge deler? Her er huskelisten når du skal ut og kjøpe briller.

Publisert
Når du først står der med den rykende ferske synsattesten i hånden og skal velge ut et par briller, kan det lett gå i ball.

Rad på rad står de utstilt med tynn eller bred stang, i 50-, 60- og 80-tallsstil eller knall røde à la Åge Aleksandersen.

Hva skal du velge? Kanskje ikke de hippe Wayfarer-modellene eller de svarte Buddy Holly-hornbrillene kler ansiktet ditt i det hele tatt?

kk.no kontaktet markedssjef Christine Backe Staib i Interoptik for litt eksperthjelp.

Hva skal de brukes til?

Uansett hva slags stil og smak du har, er det nemlig flere ting du bør tenke på når du skal ut og kjøpe briller.

- Hva skal brillen brukes til? Skal den brukes på jobb eller til aktiviteter, eller er det en avlastningsbrille til linser? Svarene på disse spørsmålene bør gjenspeiles på stilen til innfatningen, sier Staib.

- Er det en brille du bruker mye, må man også tenke på å velge glass med høy kvalitet som er skreddersydd til innfatningen og tilpasset dine øyne av en optiker.

- Det er mange mål som skal tas, og dette gjelder spesielt for progressive glass. Her er også størrelsen på glass viktig. En arbeids- og databrille bør også ha litt størrelse på glassene for optimal effekt, legger hun til.

Sjekk ut sesongens brillenyheter lenger ned i saken.

Bruk deg selv

Du bør også tenke litt på hva slags stil og personlighet du har. Er du utadvent med mye energi, kan du gjerne ha en innfatning som synes mer i ansiktet enn om du er av den roligere sorten som ikke liker å skille deg ut i mengden.

Fagfolk er dessuten vant til å se på deg og din stil som en helhet, og vil gi deg råd på hvilken brille som vil kle og passe deg best.

Hvordan vet man at brillene til syvende og sist er kledelige?

- En optiker eller en rådgiver i en optikerbutikk hjelper deg med å velge rett modell. De ser på din ansiktsform og anbefaler en innfatning som gir deg harmoni i ansiktet. De vil se spesielt på kinnben, hake og nese og gi deg ulike alternativer å prøve.

- De vil også ta hensyn til hva slag synskorreksjon du har for å velge den beste innfatningen som passer til den typen glass du trenger.

Noen enkle huskeregler:

 • For brede eller for smale briller ødelegger harmonien i ansiktet.
 • For smale = Du virker kraftigere i ansiktet.
 • For brede = Du virker smalere og det kan se ut som at øynene dine sitter tettere sammen.
 • Sørg for at brillene er store nok og ikke klemmer mot tinningen. Se om øyet kommer cirka midt i glasset.
 • Til syvende og sist er det du som kjenner på din magefølelse om du liker innfatnignen. Da vet du at du kler den!

 • Sjekk ut sesongens hotteste brillemodeller her (artikkelen fortsetter under):
  Slik er hit-brillen!

  Selv om klassiske briller aldri går av moten, er det alltid noen briller som er hetere enn andre.

  - Hvis man skal være trendy, skal man velge en retrobrille. For eksempel Ray Ban Wayfarer eller Club Master, eller en innfatning som er stor i glassene, forklarer Staib.

 • Les også: Kjendisene elsker nerdebriller

 • På innfatninger er ellers bestemor- og bestefars gamle varianter helt riktig.

  - De unge tar i bruk den gamle moten. De yngre vil ikke gå likt kledd som sine foreldre, så dette er en motreaksjon til at de voksne blir yngre i stilen.

  Smykket trend

  Relativt små modeller i plast og metall med brede stenger er også moderne, såvel som smalere stenger og innfatninger med større glass.

  - De store motehusene har også en rød tråd i sine produkter, slik at elementer fra klær går over til smykker, klokker og brillestenger.

  - Mye bling er borte, nå er det mer detaljer som gjelder for eksempel i form av farger eller mønster. Det er lov med striper og ruter om hverandre.

  Kjendisene elsker nerdebriller

  Enten de er nærsynte eller ikke. Nå vil alle stjernene i Hollywood gå med store svarte hornbriller på nesetippen.

  Ikke ulikt de gutta i «Nerdenes hevn» fra 1984 eller Clark Kent alias Supermann går med.

  Tankene vandrer gjerne også til gode gamle Stompa og skolebenken på 50-tallet.

  Klin til med farger

  Selv om vi så mye farger på brillene ifjor, har det ellers tatt helt av i år. Nå går det i lekne briller i petroleum, rosa, korall, grønt og blått.

 • Les også: Sjekk de nye hit-brillene

 • Noen av fargekombinasjonene kan minne litt om de gamle Millet-boblejakkene fra 80-tallet - andre igjen er mer som sukkertøy eller i turkist og rødt, som på Martha og Aris bryllup.  KLEDELIG?: Popstjernen Lily Allen går for sommerens hotteste brille - i kraftig svart retrostil. Foto: All Over Press
  KLEDELIG?: Popstjernen Lily Allen går for sommerens hotteste brille - i kraftig svart retrostil. Foto: All Over Press Vis mer
  SMALT PÅ NESETIPPEN: Skuespiller Tori Spellings elegante sekretærbriller skaper fin harmoni i ansiktet hennes.  Foto: All Over Press
  SMALT PÅ NESETIPPEN: Skuespiller Tori Spellings elegante sekretærbriller skaper fin harmoni i ansiktet hennes. Foto: All Over Press Vis mer
  BRILLEFIN PÅ FEST: Skuespiller Hayden Panettiere topper antrekket med et par smarte brune frøkenbriller. Foto: All Over Press
  BRILLEFIN PÅ FEST: Skuespiller Hayden Panettiere topper antrekket med et par smarte brune frøkenbriller. Foto: All Over Press Vis mer
  Popstjernen Britney Spears er brillemerket Candies' nye ansikt utad. Foto: All Over Press
  Popstjernen Britney Spears er brillemerket Candies' nye ansikt utad. Foto: All Over Press Vis mer

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer