TikTok:

Fjerner føflekker hjemme: – Bekymringsfullt

– Kan være direkte helseskadelig.

ROPER VARSKU: Hudleger og Kreftforeningen advarer mot denne TikTok-trenden. FOTO: SHUTTERSTOCK/NTB

ROPER VARSKU: Hudleger og Kreftforeningen advarer mot denne TikTok-trenden. FOTO: SHUTTERSTOCK/NTB


Vis mer
Publisert

Hacks er blitt «en greie» på TikTok, og hver eneste dag dukker det opp nye tips og triks som deles til millioner av folk på det superpopulære sosiale mediet.

Men langt fra alle hacks er like uskyldige.

– Det er all grunn til å være skeptisk til enkelte trender på sosiale medier. De er sjeldent faglig forankret, og kan noen ganger med føre til risiko for liv, helse og skjønnhet, sa hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal ved Hudklinikken til KK da vi snakket med henne om hacket som går ut på å å ise ned ansiktet med fryst agurk.

Hun reagerer sterkt på TikTok-brukere som fjerner føflekkene sine hjemme.

– Kan overse celleforandringer

– Det kan være direkte helseskadelig. Føflekker skal vurderes av lege eller hudlege før fjerning, og jeg sender alltid inn føflekker til undersøkelse i mikroskop.

– Fjerner man føflekker på egen hånd hjemme kan man overse celleforandringer i føflekken, som i verste fall kan føre til at man sitter igjen med uoppdaget føflekkreft, advarer hudlegen.

– Tenker ikke over konsekvensene

Hacket er ikke nytt. Tidligere i år forsøkte en TikTok-bruker å fjerne føflekken hun hadde i ansiktet ved hjelp av elektrisk neglefil. Videoen gikk viralt, og leger over hele verden ropte varsku om trenden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer