TikTok:

Fjerner føflekker hjemme: – Bekymringsfullt

– Kan være direkte helseskadelig.

ROPER VARSKU: Hudleger og Kreftforeningen advarer mot denne TikTok-trenden. FOTO: SHUTTERSTOCK/NTB

ROPER VARSKU: Hudleger og Kreftforeningen advarer mot denne TikTok-trenden. FOTO: SHUTTERSTOCK/NTB


Vis mer
Publisert

Hacks er blitt «en greie» på TikTok, og hver eneste dag dukker det opp nye tips og triks som deles til millioner av folk på det superpopulære sosiale mediet.

Men langt fra alle hacks er like uskyldige.

– Det er all grunn til å være skeptisk til enkelte trender på sosiale medier. De er sjeldent faglig forankret, og kan noen ganger med føre til risiko for liv, helse og skjønnhet, sa hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal ved Hudklinikken til KK da vi snakket med henne om hacket som går ut på å å ise ned ansiktet med fryst agurk.

Hun reagerer sterkt på TikTok-brukere som fjerner føflekkene sine hjemme.

– Kan overse celleforandringer

– Det kan være direkte helseskadelig. Føflekker skal vurderes av lege eller hudlege før fjerning, og jeg sender alltid inn føflekker til undersøkelse i mikroskop.

– Fjerner man føflekker på egen hånd hjemme kan man overse celleforandringer i føflekken, som i verste fall kan føre til at man sitter igjen med uoppdaget føflekkreft, advarer hudlegen.

«HACK»: TikTok-brukere fjerner sine egne føflekker. Det får ekspertene til å rope varsku. FOTO: SKJERMDUMP
«HACK»: TikTok-brukere fjerner sine egne føflekker. Det får ekspertene til å rope varsku. FOTO: SKJERMDUMP Vis mer

– Tenker ikke over konsekvensene

Hacket er ikke nytt. Tidligere i år forsøkte en TikTok-bruker å fjerne føflekken hun hadde i ansiktet ved hjelp av elektrisk neglefil. Videoen gikk viralt, og leger over hele verden ropte varsku om trenden.

Norddal mener det er bekymringsfullt at slike hacks sprer seg som ild i tørt gress og at mange også kaster seg på trendene.

– Det er ofte «hacks» med billige, tilgjengelige remedier man har hjemme slik at de er lette å gjennomføre. Man tenker kanskje ikke over at dette kan få varige konsekvenser, sier hudlegen.

HUDLEGE: Anne Birgitte Thomas Nordal ved Hudklinikken advarer mot skadelige TikTok-trender. FOTO: PRIVAT
HUDLEGE: Anne Birgitte Thomas Nordal ved Hudklinikken advarer mot skadelige TikTok-trender. FOTO: PRIVAT Vis mer

Hva kan i verste fall skje dersom man prøver å fjerne føflekker selv hjemme?

– Man kan sitte igjen med sår, arrdannelse eller pigmentendringer. Det er ikke alltid det heller vil funke, og du risikerer å sitte igjen med en halvveis føflekk det kan være vanskelig for leger å vurdere i etterkant.

Kreftforeningen: – Føflekker skal man ikke fjerne selv

Også Kreftforeningen advarer.

– Føflekker skal man ikke fjerne selv. Selve «inngrepet», enten man skraper, brenner eller etser, kan gi skader i huden. Dessuten risikerer man at mistenkelige hudforandringer ikke blir oppdaget, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

ADVARER: Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen advarer mot å fjerne føflekker hjemme. FOTO: JORUNN VALLE NILSEN
ADVARER: Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen advarer mot å fjerne føflekker hjemme. FOTO: JORUNN VALLE NILSEN Vis mer

– Hvis man ønsker å få bort en føflekk av redsel for at det kan være føflekkreft, er det bare én ting å gjøre: Få en lege til å se på den. Når legen fjerner en føflekk, blir den automatisk sendt til analyse for å finne ut om det er kreftceller i den.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer