Moteindustrien

Føler du på moteskam?

– Det er bransjen og ikke forbrukerne som burde skamme seg, sier moteekspert. Er du enig?

FAST FASHION: Vi kjøper dobbelt så mye klær enn det vi gjorde for 20 år siden. Det får konsekvenser. FOTO: NTB
FAST FASHION: Vi kjøper dobbelt så mye klær enn det vi gjorde for 20 år siden. Det får konsekvenser. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Til tross for vi virker å være mer opptatt av bærekraft nå enn noensinne kjøper vi dobbelt så mye klær enn vi gjorde for 20 år siden. Det får konsekvenser. På Dagsrevyen søndag fikk vi se bilder fra ørkenen i Chile der enorme fjell av gamle moteklær ruver.

40 000 tonn kastede klær blir dumpet her hvert år på det som beskrives som «en global søppelplass for moteindustrien». Etter flyskam, kjøttskam og oljeskam er det kanskje på tide med moteskam, spør reporteren. Igjen rettes søkelyset mot hvordan klesindustrien ødelegger klimaet. Men er det riktig at forbrukerne får skylda?

Det er ingen nyhet at mote- og tekstilbransjen er klimaversting. På verdensbasis er klesindustrien en av de som bidrar mest til global oppvarming som den nest mest forurensende industrien etter oljeindustrien. Og ifølge Verdensbanken vil utslippene fra klesindustrien øke med 50 prosent frem til 2030 dersom ingenting gjøres.

– Nok et trist perspektiv

«Gjenbruksdronning» Jenny Skavlan er en av de som går i bresjen for en grønnere mote for fremtiden. Hun mener bildene i Dagsrevyen-innslaget er et visuelt bevis på hvor langt overforbruket vårt har gått.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer