Sminke

Foundation, farget dagkrem, CC- og BB-krem

Vi forklarer deg hva forskjellen er!

MANGE VALG: Vi kvinner har mye å velge mellom når det kommer til makeup, og det er ikke alltid lett å holde styr på hva de ulike produktene faktisk skal brukes til. Foto: Shutterstock / Valua Vitaly
MANGE VALG: Vi kvinner har mye å velge mellom når det kommer til makeup, og det er ikke alltid lett å holde styr på hva de ulike produktene faktisk skal brukes til. Foto: Shutterstock / Valua Vitaly Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal det være en foundation, farget dagkrem, BB-krem eller CC-krem? Ja, det er mye å holde styr på og derfor ikke rart dersom du ikke har helt oversikt over hva alle disse kremene skal brukes til.

Forhåpentligvis kan denne lille guiden oppklare hva forskjellen mellom produktene faktisk er og hvordan du bruker dem.

FARGET DAGKREM

Denne varianten er – som navnet tilsier – egentlig bare en vanlig dagkrem som i tillegg til pleiende ingredienser, inneholder fargepigmenter. Ved å bruke en slik krem får du både tilført huden fuktighet og pleie.

- Ja, kremen er tilsatt litt farge, men den har så mye fukt i seg at den ikke vil dekke - kun gi glød, forteller skjønnhetsekspert Tone Skipa.

Denne kremen vil passe utmerket for deg som ikke er ute etter et produkt som dekker godt. Den er også perfekt til en mer hverdagslig sminke. En farget dagkrem kan også brukes under foundationen.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

BB-KREM

De to b-ene står for Blemish Balm eller Beauty Balm og kan sies å være en mellomting mellom en farget dagkrem og en foundation. BB-kremen dekker litt mer enn den fargede dagkremen, men gir fortsatt bare en lett dekkevne sammenliknet med foundation.

Slike kremer inneholder ofte solfaktor, antioksidanter og gir som oftest en god del fukt. På travle dager, eller for deg med lite å dekke, er BB-kremen perfekt da den både gir pleie og en naturlig dekk av ujevnheter.

Tone Skipa legger også til at den har hudforbedrende ingredienser i seg.

- Hudpleie og sminke i ett! I starten var det en variant som behandlet kviser, siden har det blitt alt fra rynker til rød hud.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

CC-KREM

BB-kremen hadde så vidt rukket å ankomme markedet før kosmetikkbransjen introduserte oss for enda en ny type krem, nemlig CC-kremen (CC= Color Correcting).

- Den justerer først og fremst hudtonen med pigmenter. I Norge finner du blant annet en med grønnskjær som er tilegnet rød hud, oransje/aprikos for blått og pigmentering, og rosa for glød og porselenhud, forklarer Skipa.

Denne kremen reagerer når den kommer i kontakt med huden og tilpasser seg tonen din – det er altså en fargekorrigerende krem. CC-kremen er like fullt et hudpleieprodukt som et makeup-produkt og inneholder både SPF og antioksidanter. I tillegg består den av optiske partikler som gjør den lettere og dermed mindre dekkende enn BB-kremer.

FOUNDATION

De fleste av oss er nok godt kjent med foundation, men vi tar den likevel med: Foundations er den tyngste av disse kremene og med en slik kan du dekke alt av urenheter og ujevnheter.

En foundation kommer i mange ulike fargenyanser, konsistenser og med ulik dekkevne, og her gjelder det å velge enn som både passer din hudtype slik at du ikke får uren hud av produktet, samt å velge en som ikke er for mørk.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

En av de største makeup-tabbene kvinner gjør, er å gå for en litt for mørk foundation og dermed ende opp med å se oversminket og unaturlig ut. Mange foundations inneholder også pleiende ingredienser og SPF, men mindre enn hva fargede dagkremer og CC- og BB-kremer gjør.

- Foundation er strengt tatt en videreutvikling av en base som først ble laget for teater, så film og senere TV, og som skal gi grunnlaget for den perfekte sminken, sier Skipa.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer