Sminke:

Foundation-triks går viralt

Men funker dette på absolutt alle? Eksperten gir oss svaret.

SMINKETRIKS: Nederlandske Hannah (bildet) er blant de mange makeupentusiastene som har kastet seg på en foundation-trend. Foto: Skjermdump fra Instagram
SMINKETRIKS: Nederlandske Hannah (bildet) er blant de mange makeupentusiastene som har kastet seg på en foundation-trend. Foto: Skjermdump fra Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å finne den perfekte foundation-nyansen kan både ta lang tid og koste deg litt penger. For det er jo ikke så lett å finne den perfekte fargen i havet av produkter og nyanser. Går det i det hele tatt an å finne den perfekte fargen?

Ofte kan man finne produkter som er ganske så «spot on», så da er det eventuelt kun det trente øyet som kanskje ser at du kunne trengt en ørliten dæsj av gult i foundationen eller en mer rosa undertone.

Ikke bare har vi som mennesker forskjellige hudtyper og nyanser, men vårt eget ansikt kan være både tørt og oljete, litt rødt og litt blått.

Det er derfor mange tyr til komplementærfarger for å skape den perfekte nyansen. Når du velger ut en foundation til ansiktet ditt, går du mest sannsynlig for en farge som tilsynelatende matcher ditt ansikt, sant? Du har kanskje ikke tenkt på at du burde bruke farger som blått og oransje i ansiktet ditt?

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det hele handler nemlig om disse komplementærfargene. Det er farger som står direkte overfor hverandre i fargesirkelen. Det vil si at disse to fargene utfyller hverandre til en helhet.

Synes du for eksempel at de mørke ringene under øynene med blåskjær er sjenerende, kan du som du ser på bildet av fargesirkelen altså bruke en concealer i en oransje farge på området under øynene, ettersom det vil nøytralisere det blå.

Makeupartist og produktutvikler hos Kosmetikk Laboratoriet Stephan Ulvund Øien er en ekspert innen dette feltet.

Han har skrevet boken Human Color System, som forteller deg hvordan du kan bruke farger til å både fremheve og harmonisere. Dette går ikke bare på hud, men også øyne og lepper og det som måtte være.

EKSPERTEN: Stephan Ulvund Øien. Foto: Privat
EKSPERTEN: Stephan Ulvund Øien. Foto: Privat Vis mer

– Når vi lager kosmetikkprodukter så er vi låst til et fåtall fargepigmenter som er lov å bruke på hud. Vi har mange forskjellige gulfarger, ikke fullt så mange røde, grønne eller blå farger. På en lysere hud er det riktig å bruke en lysere gulfarge, mens på en mørkere hud så hadde vi brukt oransje og ikke gul, forteller Ulvund Øien og fortsetter:

– Vi hadde ikke brukt gul for så å lagt til sort og rødt. Grunnen til det er at jo flere pigmenter du legger til jo mer grå og livløs blir fargen du lager. Så på en mørkere hudfarge hadde vi endt opp med en foundation som var grå og gusten, dersom vi hadde tatt utgangspunkt i de samme pigmentene som det denne jenta gjør, sier Ulvund og referer til videoen du ser under.

Han forteller at industristandarden for å lage foundation-farger i dag er de såkalte «Pantone Skin Colors». Her finner vi fargene hvit, gul, rød og sort for å lage et ferdig produkt.

Virale videoer

Nylig oppdaget vi noen spennende videoer på Instagram der flere makeupentusiaster har testet ut et nytt foundation-triks. Det går ut på å legge på små flekker i ulike farger rundt i hele ansiktet ditt. Deretter tar man i bruk en foundation-børste og blender alt ut.

Videoen vi så først er laget av Amsterdam-baserte Hannah, men i videoen sin forteller hun at hun har latt seg inspirere av franske Julien Rol.

I ettertid har vi funnet en rekke videoer av mennesker som tester ut trikset, og det ser ut til at det fungerer svært godt, men er det for godt til å være sant?

Stephan Ulvund Øien tror dette trikset kan passe til noen, men at det kommer helt an på fargen på huden din. Han viser blant annet til videoen av nederlandske Hannah. Disse fargene hadde ikke fungert like godt på noen med mørk hud.

– Dette er jo en typisk instavideo som får deg til å stoppe opp. Men for oss som jobber med å lage disse produktene, så er det ikke fult så enkelt å lage en korrekt foundation-farge. I hvert fall ikke om det skal bli bra for alle hudfarger. Akkurat disse fargene passer godt på henne som har en lys hud. Men på en mørkere hud ville de samme fargene sett helt forferdelige ut, selv om man hadde lagt til sorte prikker, sier eksperten og fortsetter:

– Det andre problemet er jo hvor mange prikker av hver farge som skal til for å oppnå den perfekte fargen for akkurat deg? Det vil jo være helt forskjellig fra person til person. Og det er jo dette vi gjør for å lage en spesiallaget foundation. Vi finner ut hvor mye av hvilket og hvert pigment, deretter blander vi fargene sammen til ett produkt. I tillegg bør man legge til undertonen i huden som er avhengig av hvor lys eller mørk man er.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer