Brillemote:

Fra brilleslange til moteløve

Fra nødvendig onde til trendy tilbehør: Vi har møtt verdens mest glamorøse brilledesignere i Amsterdam.

BRILLEMOTE: Dette var den eneste brilleinnfatningen som var tilgjengelig for barn den gangen jeg trengte det. FOTO: Privat
BRILLEMOTE: Dette var den eneste brilleinnfatningen som var tilgjengelig for barn den gangen jeg trengte det. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er et velkjent norsk ordtak som heter at nordmenn er født med ski på beina. Vel, det gjelder ikke meg, til tross for at jeg er født bare et steinkast unna det som regnes som noen av verdens beste langrennsløyper på Sjusjøen.

Jeg er født med briller på nesa. Selvsagt ikke bokstavelig talt, men hele mitt liv har jeg hatt behov for synstilpasninger. Jeg kom en vårdag i 1973, en skjeløyd, liten gullunge, som knapt var tørket rein før jeg fikk lapp over det ene øyet. Ikke mange år senere, sånn i fireårsalderen, kom de første brillene. Og det skjedde i de dager da det kun fantes én type innfatning som passet til små neser i brilleforretningen: «Brille, barn».

LAPP OVER ØYET: Skjeløyd gullunge med lapp over øyet. FOTO: Privat
LAPP OVER ØYET: Skjeløyd gullunge med lapp over øyet. FOTO: Privat Vis mer

Ikke lenger et nødvendig onde

Den var brun, tjukk og solid, og jeg hatet den. I dag hadde den helt sikkert passert som trendy, men den gangen var den bare i veien, gjorde meg til datidens mest brukte uttrykk om folk med briller, en «brilleslange», og de var ikke i nærheten av å passe til de klærne jeg hadde lyst til å gå med, som oftest var kjoler.

Siden har brillene fulgt meg hele livet. Lenge som et nødvendig onde, men etter hvert som et mer og mer velkomment tilbehør, og ikke bare fordi jeg faktisk ikke ser noen ting uten, men fordi briller har blitt så fine at det er gøy å ha dem på seg. Selv for meg som ikke kan få ting pyntet og jålete nok, har det kommet innfatninger som tilfredsstiller alle glamorøse behov.

Og sist ut er de rosebekledde brilleinnfatningene den nederlandske designerduoen Viktor&Rolf har laget for Specsavers. De eksentriske designerne Viktor Horsting og Rolf Snoeren, som kanskje er mest kjent for spektakulære couturekjoler, alltid med en helt egen vri, har invitert presse til Hotel Amstel midt i Amsterdam, for på sin egen lavmælte måte å fortelle oss at briller er langt forbi å være et nødvendig onde.

Briller kan tvert i mot være ditt viktigste tilbehør.

DESIGNERE: Designerduoen Viktor&Rolf har designet sin tredje kolleksjon for Specsavers. FOTO: Ilsoo van Dijk
DESIGNERE: Designerduoen Viktor&Rolf har designet sin tredje kolleksjon for Specsavers. FOTO: Ilsoo van Dijk Vis mer

De er ikke så prangende kledd selv, duoen som har kledd opp kjendiser fra hele verden, men som forsikrer oss om at de ikke et sekund bryr seg om hvem som går med klærne deres, så lenge vedkommende føler seg fin.

De virker rett og slett ganske sjenerte og litt ukomfortable med alt oppstyret rundt lanseringen av deres tredje brillekolleksjon for Specsavers. Men de må tåle både blitzlys, begeistrede tilrop og masse spørsmål, for når du lager lesebriller dekorert med roser i gull og sølv, vel, da har du i hvert fall min oppmerksomhet.

- Vi er faktisk veldig opptatt av glamour, vi har alltid vært fascinert av det litt komplekse i det å være glamorøs, forteller Viktor … eller var det Rolf?

På catwalken for Boss dukker også den norske stjernealpinisten Alexander Aamodt Kilde opp. Video: Ida Elise eide Einarsdóttir Vis mer

Bare sekunder etter at de har presentert seg har jeg glemt hvem som er hvem, men det skal vise seg utover i intervjuet å ikke ha så stor betydning, da de etter alle disse årene som venner og i nært kompaniskap er som et gammelt ektepar, supplerer hverandre og fullfører hverandres setninger.

Glamour med substans

– Men det skal være glamour med substans og innhold, fortsetter han.

- Gjerne en historie som skal fortelles eller representere en rød tråd gjennom en kolleksjon. Det er litt rart for oss å tenke på briller som et trendtilbehør for vi trenger dem jo faktisk, men det er fint at det finnes flere og flere alternativer og at man faktisk kan ha en garderobe av briller også hvis man ønsker det.

MODERNE BRILLER: Lesebriller med roser. Verden har kommet et stykke siden "brille barn". FOTO: Ilsoo van Dijk.
MODERNE BRILLER: Lesebriller med roser. Verden har kommet et stykke siden "brille barn". FOTO: Ilsoo van Dijk. Vis mer

Etter et helt yrkesliv sammen er det ingen mørke skyer i horisonten kan de fortelle:

- Vi krangler aldri. Vi har de samme visjonene, og vi har en ufravikelig regel, og det er at vi alltid har veto på hverandres ideer. Vi lager kun ting begge er enige om. Og vi kommer aldri, aldri til å lage fast fashion. For oss ble det nesten deprimerende. Vi ønsker å jobbe med kvalitet framfor kvantitet alltid. De ser på hverandre og nikker. Enige denne gangen også.

Og denne høsten har de altså blitt enige om at lesebriller burde ha roser på seg. Og for det er det bare for oss som vokste opp med «brille barn» som eneste alternativ og takke ydmykt.

Viktor&Rolf er verdenskjente for sine eksentriske couturekjoler, noen av dem utstilt for anledningen. FOTO: Ilsoo van Dijk.
Viktor&Rolf er verdenskjente for sine eksentriske couturekjoler, noen av dem utstilt for anledningen. FOTO: Ilsoo van Dijk. Vis mer
Standsmessige omgivelser på Amstel Hotel. FOTO: Ilsoo van Dijk.
Standsmessige omgivelser på Amstel Hotel. FOTO: Ilsoo van Dijk. Vis mer
Eksentrisk og glamorøst fra Viktor&Rolf. FOTO: Ilsoo van Dijk.
Eksentrisk og glamorøst fra Viktor&Rolf. FOTO: Ilsoo van Dijk. Vis mer

Intervjuet med Viktor&Rolf ble tilrettelagt for KK av Specsavers, som også betalte for fly og opphold.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer