Fredrik Solvang er årets best kledde mann

Debatten-programleder Fredrik Solvang er kanskje mest å se i dress, skjorte og slips, men ifølge ham selv kunne han på et tidspunkt i livet vunnet et slags NM i poloskjorte.

Publisert
Sist oppdatert

Det å innlede en diskusjon med Debatten-mannen selv, Fredrik Solvang, er en reise som er utenkelig for mange av oss. Samtidig er det også spennende å se hvilke samtaler og synspunkter som oppstår når han som ukentlig inntar NRK-scenen for å lede oss gjennom diskusjoner om alt fra bloggeres matbilder på Instagram til busstreik og lederlønn, skal både argumentere og forsvare for seg selv.

Det har hendt at Solvang har måttet ta til Instagram for å oppklare visse ting etter en sending, men nylig var det noe helt annet han måtte adressere. Hvem skulle vel tro at en liten slipsknute var det som skulle til for å skape overskrifter i Norges største nettsteder- og aviser? Morgenbladets Ragnhild Brochmann har nemlig i sin spalte «Estetikeren» gått hardt ut mot programlederens slipsknuter. «Fredrik Solvang skal liksom være «well dressed», men kjører konsekvent en forferdelig slipsknute», er tittelen på innlegget hennes fra 11. oktober.

LES OGSÅ: Se årets 10 best kledde kvinner her

SLIPSKNUTE-DEBATT: Fredrik Solvang slipsknuter ble kritisert av Morgenbladets Ragnhild Brochmann. Foto: NTB
SLIPSKNUTE-DEBATT: Fredrik Solvang slipsknuter ble kritisert av Morgenbladets Ragnhild Brochmann. Foto: NTB Vis mer

«Hvorfor velger noen en stor, stygg knute når «alle» vet at den er stygg? Og kan knuten i det hele tatt passe sammen med ideen om klassisk, maskulin stil når den ikke ser klassisk ut?», spør Knute på Tråden om i spalten til Ragnhild Brochmann. Nå har de som måtte lure på det fått svar.

- Det er veldig sterke ord. Den er ikke forferdelig uansett hvordan du vrir og vender på det. Hadde den vært slapp og slaskete og ikke tett inntil kraven – noe man ser daglige eksempler på – så kunne jeg vært enig i det. Sånt fortjener kritikk. Men min er alltid stram og tett. Det vi diskuterer er dimensjonen – er den hakket for stor?

Det er spørsmålet Solvang stiller over telefon en fredag formiddag, noen timer før vi begge skal ta helg. På mandag møtes vi for fotograferingen av «årets best kledde». For selv om noen mener Solvangs slipsknute er «konsekvent forferdelig», så mener selveste Jan Thomas at Fredrik er Norges best kledde mann.

ÅRETS BEST KLEDDE: Jan Thomas har kåret Fredrik Solvang og Jenny Skavlan til årets best kledde kjendismann- og kvinne. Foto: Truls Qvale
ÅRETS BEST KLEDDE: Jan Thomas har kåret Fredrik Solvang og Jenny Skavlan til årets best kledde kjendismann- og kvinne. Foto: Truls Qvale Vis mer

Klein ære

«Han er en av få norske menn som har skjønt at klær har sitt eget språk, og at klær kan forsterke et budskap», sier Jan Thomas om årets vinner.

- Det er litt kleint, men en ære, sier Solvang om prisen «årets best kledde mann» over telefonen, men er nok enig i det stjernestylisten sier om at klær har sitt eget språk.

- Det er den enkleste måten å signalisere noe om personlighet på. Om man vil kan man signalisere sosial klasse og status, politisk ståsted og livsstil – for å nevne noe. Klær gir alle disse mulighetene til å formidle hvem man er. For min del er det gøy å spille folk et puss og ikke innfri forventninger.

Selv om fokuset på Debatten-sendingene til Solvang er temaene de tar opp, er det ingen hemmelighet at seerne også legger merke til antrekkene hans. Programlederen la nemlig ut et Instagram-innlegg tidligere i år hvor han ba sine 89 000 følgere om å kåre det beste antrekket fra Debatten-sesongen.

Blant de 36 antrekkene finner vi en rekke ulike dresser med forskjellige slips, tørklær, mønster og farger. Solvang kan bekrefte at det ikke sto på hverken engasjement eller respons på innlegget. Nesten 6000 har gitt bildene et liker-klikk og nærmere 1350 kommentarer befinner seg under dem.

ENGASJERER: Antrekkene til Fredrik Solvang er noe Instagram-følgerne hans legger merke til. Foto: Truls Qvale
ENGASJERER: Antrekkene til Fredrik Solvang er noe Instagram-følgerne hans legger merke til. Foto: Truls Qvale Vis mer

Her ser vi at programlederen har gått med alt fra en lys, blå dress med matchende slips i striper, til en rutete jakke i høststemte farger og tørkle og slips som står i stil. Det er heller ikke tilfeldig hvorfor de forskjellige antrekkene ble valgt til sendingene de ble sett i.

- Jeg tenker på hva temaet er og unngår kanskje de mest skrikende plaggene. Hvis det er snakk om et alvorlig tema, tar jeg gjerne hensyn og går for noe mer dempet. Men først og fremst skal jeg være fint kledd siden jeg får komme inn i stua til så mange folk flere ganger i uka. Jeg tar dette på alvor, så da er det greit å signalisere det også.

NM i poloskjorte

Men det har ikke alltid gått i skreddersydde dresser for Solvang. Som barn brydde han seg mye om hva han hadde på seg, og har som resten av oss gått gjennom noen moteperioder i livet vi helst ville vært foruten.

- Jeg hadde en Levi’s-periode blant annet. Jeg maste meg til Levi’s fra topp til tå. Det var ganske komisk da, men i dag hadde det kanskje passet! Det skulle lite til for at jeg hoppet på en trend. Hadde det fantes, hadde jeg nok på et tidspunkt også vært norgesmester i poloskjorte. Så ja, det er noen stilperioder jeg ikke er særlig stolt av, og er takknemlig for at det finnes få bildebevis.

De i omgangskretsen til Solvang synes derfor det var litt ironisk at det nettopp var ham som skulle befinne seg i en slipsknute-diskusjon.

FREDRIK TIL HVERDAGS: Vi ser ofte programlederen iført dress, skjorte og slips, men akkurat nå er han inne i en periode hvor han ønsker å slippe å stryke skjorter. Foto: Privat
FREDRIK TIL HVERDAGS: Vi ser ofte programlederen iført dress, skjorte og slips, men akkurat nå er han inne i en periode hvor han ønsker å slippe å stryke skjorter. Foto: Privat Vis mer

Men klesskapet hans har nok forandret seg siden poloskjorte-NM. Hvor mange dresser har egentlig Fredrik Solvang i garderoben sin?

- Det er en god del dresser der, men siden jeg må ta på meg jakke og slips to ganger i uka får jeg mindre behov for å pynte meg ellers. Da består antrekkene gjerne av ganske avslappa greier som kan kombineres på forskjellige måter.

- Hva tenker du på da?

- Det går i bølger, men akkurat nå er jeg inne i en periode hvor jeg ønsker å slippe å stryke skjorter, sier programlederen etterfulgt av en smittende latter.

Solvang deler årets best kledde-prisen samme med Jenny Skavlan. Under fotograferingen blir det kjent at det ikke bare er Jenny som er kjent med en symaskin. Det blir kanskje ikke en karriere ut av det for Fredriks del, men hvis det er en bukse som skal legges opp vet du hvem du kan ta tak i.

- Det siste jeg sydde var en pute. Jeg har nettopp trukket om noen stoler og ville at den fargen skulle gå igjen i putene i sofaen, så da sydde jeg det selv – med glidelås, legger han til.

Åpner opp om forholdet

Med slike sykunnskaper kan det godt hende Solvang har reddet seg selv fra en eller annen motekrise opp gjennom. Men på spørsmål om nettopp det, kan han bekrefte at krisen har skjedd, men holder kortene tett til brystet. Som med mye annet.

Fredrik Solvang deler sjelden noe fra sitt privatliv med offentligheten og det gjør jo bare at vi blir hakket mer nysgjerrig på hva som skjer etter at kameraene er slått av. Det samme sa «Spårtsklubben»-profil Ida Fladen i sin podkast «Ida med hjertet i hånden». Her har store navn som Nils-Ingar Aadne, Iman Meskini og Therese Johaug åpnet seg opp om alt fra tap til giftige fordommer.

Fladen dykker gjerne dypt inn i samtaler om kjærlighet og følelser – temaer vi har hørt Solvang prate svært lite om. Han overrasket derfor mange – seg selv inkludert – da han sa ja til å snakke med Fladen om nettopp dette.

ÅPNER OPP PÅ INSTAGRAM: Fredrik Solvang delte et innlegg i forbindelse med Pride i 2020. Foto: Skjermdump
ÅPNER OPP PÅ INSTAGRAM: Fredrik Solvang delte et innlegg i forbindelse med Pride i 2020. Foto: Skjermdump Vis mer

Det som kom frem i podkasten er kanskje ukjent informasjon for mange, men det er faktisk ikke første gangen Fredrik har sluppet oss litt inn. I juni delte han et innlegg på Instagram i forbindelse med Pride. Der åpner han seg opp om det å være homofil mann i Norge.

«Jeg er STOLT av familien min som alltid har tatt til takke med det vesenet de fikk med å gjøre og som aldri la sten til byrden. (…) Jeg er STOLT av å tilhøre et land der jeg som voksen aldri har opplevd å bli trakassert eller krenket fordi jeg ble født som homofil. (…)»

I podkasten forteller han at han har vært i et stabilt forhold i 15 år, og vært forlovet i mange av dem. Det var også han som gikk ned på kne på Ekebergrestauranten i Oslo.

- Drømmebryllupet er veldig unnselig og anonymt. Det skal helst foregå uten at noen vet det, forklarer Solvang i podkasten.

- Men kan du kanskje si noe om antrekkene, da?

- Det blir ikke sånne omvendte dresser som matcher litt. Det blir det i hvert fall ikke.

I SALG: 20. november er denne utgaven i butikk. Der finner du også Årets best kledde-bilaget med flere bilder av Jenny Skavlan og Fredrik Solvang. Foto: Truls Qvale
I SALG: 20. november er denne utgaven i butikk. Der finner du også Årets best kledde-bilaget med flere bilder av Jenny Skavlan og Fredrik Solvang. Foto: Truls Qvale Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer