Klippe lugg

«French girl»-luggen trender som aldri før

Slik mester du luggen – og disse feilene må du unngå. – For all del, ikke gjør dette, sier frisør.

KLIPPE LUGG: Frister det med en forandring til våren? Frisøren har gitt oss sine beste lugg-tips. Foto: NTB
KLIPPE LUGG: Frister det med en forandring til våren? Frisøren har gitt oss sine beste lugg-tips. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Er det ikke typisk at det frister med en forandring på denne tiden av året? Når solen titter fram og vi sakte men sikkert skreller av oss flerfoldige lag med klær – da er det som om håret bare trenger en boost.

Den gode, gamle luggen er et godt alternativ for å skape en helt ny look. Og går du stadig med tanker om lugg, er denne våren det perfekte tidspunktet å kjøre på. En avslappet, «French girl»-lugg trender som aldri før.

Når det er sagt, er det ikke til å stikke under stol at lugg kan være ganske så hat-elsk. En ting er å se ut som en kul, bekymringsløs parisienne idet du går ut av døren – det er noe ganske annet å se forblåst eller elektrisk ut så fort været snur. Hvor mye styr er luggen verdt? Hva er de livreddende knepene som gjør luggen så mye enklere å leve med?

Vi spurte eksperten.

– Lugg er den perfekte måten å få en stor forandring uten å måtte klippe håret eller farge det. En lugg kan gjøre mye med et ansikt – åpne opp, ramme inn og fremheve, eller dempe ansiktstrekk, sier Eirik Thorsen, kreativ leder i Adam og Eva og eier av salongene på Grünerløkka og i Grensen, til KK.

– Må ikke følge regler

Thorsens første lugg-bud er det ganske lett å stille seg bak: kjør på og ikke bry deg så mye.

– I 2022 er det ikke slik at man må følge regler om hva som er rett og hva som er galt når det gjelder hårtyper eller ansiktsform. Er det en look du liker og føler deg komfortabel med, kler du den. Punktum!

– Slik jeg tenker når det gjelder kledelighet, handler det først og fremst om kledelighet når det kommer personlighet og stil, understreker Thorsen.

Likevel, er det slik at en lugg vil ha enkelte effekter på utseendet ditt.

– Som frisør vet jeg jo at det skjer et par ting når jeg klipper forskjellige lugger. For eksempel åpner en bred lugg opp ansiktet, mens en stram eller rett lugg vil gi et hardt og markert uttrykk, forklarer han.

TRENDY: Luggen trender for tiden - men gå for den versjonen du liker best, og ikke tenk for mye på hva du kler eller ikke kler! Foto: NTB
TRENDY: Luggen trender for tiden - men gå for den versjonen du liker best, og ikke tenk for mye på hva du kler eller ikke kler! Foto: NTB Vis mer

Dessuten, er trendene relativt sprikende uansett.

– Akkurat nå er favoritten Bottle Neck bangs, en videreføring av gardinluggen med 70-tallsreferanser, og som er klippet kortere på midten og øker drastisk ut mot sidene. Dette gjør at ansiktet får en innramming som kan minne om en flaskehals – derav navnet, forteller han.

– En annen look som er hot om dagen er Whispy bangs, med referanser til 90-tallet. Tenkt Pamela Anderson på hennes storhetstid – luggen er ganske smal, er klippet «litt for lang» og tynnet veldig ut slik at den blir litt strimlete, forteller han.

Klassikeren gardinlugg er det fortsatt mange som spør etter, kan Thorsen bekrefte.

– Denne 70-tallslooken kan tilpasses de fleste hårtyper, og lengden kan variere alt etter hva man liker, sier han.

Når det er sagt, er det likevel et par spørsmål Thorsen mener du vil ha godt av å tenke godt gjennom på forhånd.

– Hva vil luggen gjøre med ansiktet ditt? Har du krøller eller bølger? Dette må dette tas hensyn til når den klippes, minner han.

– Har du hverver i luggen, må du kanskje jobbe litt ekstra med styling for å få den til å ligge som du vil.

ULIKE LOOKS: Lugg trender, men i flere ulike former. Her er en lengre, krøllete look på Zendaya. Foto: Matt Baron/NTB.
ULIKE LOOKS: Lugg trender, men i flere ulike former. Her er en lengre, krøllete look på Zendaya. Foto: Matt Baron/NTB. Vis mer

Feilene vi gjerne gjør

En ting er å tenke godt over luggen før man lar saksa gjøre sitt – luggen krever også sitt etter at det er gjort. Ifølge Thorsen, er det spesielt noen typiske lugg-feil han ser at vi gjør gang på gang:

– Det å ikke gidde å ta seg tid til de få minuttene det tar å føne eller eventuelt forme luggen etter at man har vasket håret, trekker han frem.

– Eller det å ikke ta seg tid til å friske opp luggen dersom det trengs! Og med friske opp mener jeg å vaske kun luggen, og føne den dersom man har sovesveis eller den har blitt fet. Eventuelt kun bruke tørrshampo om det holder, forklarer Thorsen.

Frisøren understreker også:

– For all del: ikke klipp luggen selv... Overlat det til en profesjonell!

Heldigvis for oss, har Thorsen tips til hvordan style luggen og bevare kontrollen over håret.

For enkelte, er det kanskje de fuktige dagene som er fienden. Da er det gode stylingprodukter som gjelder.

Produkter med humidity blocker er et must på dager med høy luftfuktighet. Det hjelper på både å holde både luggen og resten av håret under kontroll, tipser han.

– Dekk også håret til når du ute i regn, det er viktig for det at det ikke skal bli ødelagt, minner Thorsen.

STYR UNNA: Kreativ leder i Adam og Eva Eirik Thorsen fraråder alle å klippe lugg selv. Foto: NTB
STYR UNNA: Kreativ leder i Adam og Eva Eirik Thorsen fraråder alle å klippe lugg selv. Foto: NTB Vis mer

Er du ikke av typen som får krusete og viltert hår i fuktig vær, men snarere det stikk motsatte? Thorsen sverger til to råd for hvordan bekjempe en flat og kjip lugg.

– Bruk volumprodukter og føn den. Både skum og teksturspay gir løft og fin tekstur, sier han.

Og kanskje viktigst av alt; hvordan setter man luggen slik at den holder seg noenlunde slik den ser ut i badespeilet om morgenen utover dagen?

Nøkkelordene er verktøy og holdprodukter.

– Har man en gardinlugg, kan man føne den og forme den i en sveipende bevegelse mens den er våt, for så å feste med klyper, tipser han.

– La den så kjøle seg ned slik, så får den ønsket holdbar form. Bruk så en tørr spray med medium hold som finish, forteller Thorsen.

LUGG-TIPS: Ekspert Eirik Thorsen fra Adam og Eva vet hvordan man mestrer lugg. Foto: Adam og Eva
LUGG-TIPS: Ekspert Eirik Thorsen fra Adam og Eva vet hvordan man mestrer lugg. Foto: Adam og Eva Vis mer

– Et must

Uansett hvilken sveis eller hårtrend man går inn på, er det viktig å ikke glemme hårpleien som bør ligge til grunn. Det holder ikke å bare tenke styling.

Som med så mange andre looks, er det essensielt at du tar hensyn til hårtypen din sin behov for pleie.

– Hårpleie kommer mer an på tilstanden og kvaliteten til håret enn selve luggen, minner Thorsen.

– Fuktighet må til dersom man har et hår som er naturlig tørt, og proteiner må til for å styrke et skadet hår. Ofte trenger man en kombinasjon av dette, forklarer han.

Har du fine hårstrå, kan det være lurt å styre unna tyngende produkter og masker med mye fuktighet. Tenk heller lette produkter, mener Thorsen.

– Har man krøller eller teksturert hår kan man ofte bruke tyngre produkter, legger han til.

Et kjent fenomen for mange, er at luggen blir fortere fet enn resten av håret. Ifølge Thorsen, er det helt klart at tørrshampo er et must for folk med lugg!

– Men det er viktig at den ikke brukes før håret er fett. Det er fordi den inneholder talkum – og dersom håret ikke har fett som absorberer dette, kan du få et hvitt belegg, sier han.

Spray på tørrshampo fra fem til ti centimeters avstand, la det virke litt og børst så gjennom, eller rist gjennom håret med fingrene.

– I nyvasket hår kan en teksturspray gi fin volum, og gjøre at luggen holder seg luftig lengre, tipser han.

Bruk føner og rundbørste, eller et kombinasjonsverktøy av disse for å føne luggen, anbefaler Thorsen.

– Har du krøller eller teksturert hår, må du ha en diffuser på føneren. Dette gjør at bevegelsen holder seg samlet når du føner.

REFRESH: Thorsen ser at mange av oss slurver med å friske opp luggen når den trenger det! Foto: NTB
REFRESH: Thorsen ser at mange av oss slurver med å friske opp luggen når den trenger det! Foto: NTB Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer