Sommer

Gi huden riktig pleie i sommer!

Slik unngår du solbrent hud og skjemmende pigmentflekker i sommer!

Gi huden riktig pleie i sommer!
Publisert
Sist oppdatert

At parfyme og sol ikke passer så veldig bra sammen, er det mange av oss som smertelig har fått erfare. Men det er ikke bare dufter du skal være obs på. Også noen kremer og sminke inneholder ingredienser som kan skape skjolder i huden under direkte og langvarig sollys. Her er fem tips for en skjønn (og hudsikker) sommer!

Les også: Slik bevarer du sommergløden

1. Gå for parfymefritt
Parfyme kan forårsake pigmentflekker, og finnes i dufter, kremer og sminke. Husk å lese på produktet og sjekk innholdet i sminken din. Parfymestoffer som har vist seg å være ekstra skumle i solen er blant annet lime, musk, sandeltre, rosmarin, lavendel og bergamot.
– Parfymestoffer kan gi ujevn pigmentering dersom man bruker det på hud som utsettes for sol. Bruk «dusj-og-løp»-metoden før du drar på stranden: dusj parfymen i luften og løp gjennom de ørsmå dråpene. Da unngår du mye produkt på ett sted, og problemet med ujevn pigmentering er løst, sier Kjersti Johansen, Nordisk fagsjef hos Dermanor.

2. Unngå hudpenslinger og vitamin A-kremer
De fleste hudpleieprodukter er helt uproblematiske å bruke i sommersolen, men det er noen ting man bør være forsiktig med. Det første er høy konsentrasjon av vitamin A. Dette kan gjøre huden mer solsensitiv. Man bør også utsette kurer med salongpenslinger med fruktsyrer til etter solsesongen.
– En behandling i løpet av sommeren er ok, men kurer med pensling 1–2 ganger i uka bør utsettes. Ellers er det en del legemidler som gjør huden solsensitiv. Eksempler er tetrasykliner, antibiotika som brukes ved akne, forklarer Johansen.

3. Bruk «riktig» sminke
Nesten all sminke er «trygg» på standen, men det er ikke all sminke som fungerer like bra i stekende sol. Aktiv soling og bading innebærer jo både svetting og det å bli våt fra vann.
– Tett, flytende sminke vil kunne flyte utover og se ulekkert ut. En lett mineralmakeup fungerer mye bedre i solen. Du legger den over solkremen, og fyller på etter hvert som det svettes eller bades av. Huden får puste og det flyter heller ikke utover. I tillegg ser det mer naturlig ut. I tillegg gir de fleste gode mineralmakeup-merkene SPF 15–20 som beskytter ansiktshuden enda bedre mot de rynkeframkallende solstrålene, sier Johansen.

Gi huden riktig pleie i sommer!

SOMMERFRESH: Sminken du bruker i sommermånedene burde være andre farger og inneholde forskjellige ingredienser fra vintersminken din på grunn av endringene i klimaet som har forskjellige effekter på huden. Foto: Produsentene.

Les også: Slik sminker du deg sommerfresh 

4. Bruk høy SPF
Fukt og faktor er det aller beste rådet i sola. Selv om din foundation inneholder SPF er det ikke tilstrekkelig for en dag på stranden. Overdriver du solingen og til og med blir brent, utsetter du huden for tidlige aldringstegn. Det er fordi solen bryter ned hudens kollagen (elastikken i huden). Ved langvarig soling vil du også bryte ned hudens egen forsvarsmekanisme slik at den blir mer disponert for urenheter og kviser og pigmentforandringer i form av mørke flekker. Det verste er likevel at du har en betydelig høyere risiko for å utvikle hudkreft.
– Foundations holder gjerne SPF 15–20. Har du ikke godt grunnlag fra før, er dette lite. Da bør du bruke solkrem under. Dette gjelder spesielt for dem som sliter med pigmentflekker og ujevn pigmentering. Men har du fått litt sol og en gyllen farge, vil SPF 15 gi god beskyttelse. Husk bare på at hele ansiktet, og spesielt huden rundt øynene på beskyttes. Bruk solbriller og solhatt så er du på den sikre siden, forteller Johansen.
Hvis du sliter med at solkremen gir deg kviser og uren hud, har hun et godt råd:
– Finn er solkrem som er lettere i konsistensen. Noen solkremer tetter porene og framkaller urenheter. Hudpleiesalongene har de aller beste solproduktene og vil kunne finne produkter som ikke gir dette problemet.
Tips: Smør rikelig! Minst en håndfull til hele kroppen, og husk å smøre en halvtime før du går ut i solen.

Gi huden riktig pleie i sommer!

SOLKREM: Solfaktor er alfa og omega hele året, men spesielt i sommermånedene. Smør deg riktig for å unngå solskader og permanente forandringer i huden! Foto: All Over.

Les også: Derfor bør du ikke droppe solkremen

5. Stay fresh!
Dropp den tunge sminken på stranden. Hold deg til noen få nøkkelprodukter for
å få den naturlige strandgløden!
Solkyssede kinn: Sammen med lett mineralsminke er litt kremrouge i eplekinnene veldig riktig. Smil i speilet og påfør på eple-kinnene. Gni litt og vips så har du den fine gløden du vil ha.
Perfekt trut: Balanser rosa kinn med en naturlig lip gloss/balm som gir mye fuktighet. Produktet bør inneholde SPF for best beskyttelse. Prøv ut Cliniderm sin lip balm
med SPF.
Siesta: Er du i sørlige breddegrader kan du med fordel ta noen timer pause fra solen. Husk at timene mellom kl. 12–15 står for 50 prosent av hele dagens UV-stråling.

AV MARI FOSSHEIM

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer