Pas Passé:

Gir vintageplagg nytt liv

Erica Mathiesen og Anette Ousdal er aktuelle med nytt og spennende konsept! - Blazeren til morfar hadde sikkert blitt kastet eller bare blitt liggende der, så da er det fint at vi kan gi den nytt liv.

PAS PASSE: Disse kule damene står bak det nye konseptet Pas Passé. Foto: Ole Martin Halvorsen
PAS PASSE: Disse kule damene står bak det nye konseptet Pas Passé. Foto: Ole Martin Halvorsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en verden fylt av fast fashion er det gøy å finne de unike plaggene som ingen andre har. Et plagg som har en interessant historie, eller at plagg som bare trenger litt kjærlighet for å få nytt liv.

Kanskje finner du det i en eske på loftet, i klesskapet til bestefar, eller helt ut av det blå på Instagram. Slik var det hvert fall for Erica Mathiesen og Anette Ousdal. Erica tok kontakt med Anette etter at hun hadde falt pladask for en av blazerne hennes.

Men i stedet for å selge henne jakken og la det være med det, spurte Anette om de skulle ta en kaffe sammen og så ble Pas Passé født.

Foto: Ole Martin Halvorsen
Foto: Ole Martin Halvorsen Vis mer

Gir plagg nytt liv

For ikke lenge siden forlot Anette Ousdal PR-jobben sin for å satse på den hun likte aller best: å sy. På Instagram deler Anette flere av prosjektene sine, og har blant annet fått mye oppmerksomhet for festdrakten hun lagde til årets 17.mai-feiring, samt noen plagg hun har redesignet og stylet Stjernekamp-aktuelle Sandra Lyng med.

Erica Mathiesen designer smykker som er et lite kunstverk i seg selv. Nylig åpnet hun også en butikk på Frogner som er fylt med disse små kunstverkene, og nå også den splitter nye Pas Passé-kolleksjonen.

I den fargerike butikken henger det unike jakker i både silke og ull, og alle er utsmykket med knapper, brosjer og vakre, glitrende detaljer. Alt fra Ericas skattekiste.

- Jeg hadde mye stæsj til overs. Ting jeg samler på og rester fra tidligere prosjekter - jeg kaster jo ingenting, sier Erica.

Foto: Malin Gaden
Foto: Malin Gaden Vis mer

De var innom mange ideer, men slutt kom de frem til at de skulle saumfare bruktbutikker, Finn, Tise, klesskap og det som er for å finne kule jakker de kunne gi nytt liv.

Sammen har de hentet inspirasjon fra ulike hold, og deretter begynte Anette å gjøre små justeringer på jakkene og sy på detaljer fra Ericas skattekammer.

Blant jakkene som har fått nytt liv er en som Anette har fått fra morfaren sin. Den maskuline blazeren har blitt sydd inn litt på ermene og i livet slik at snittet er blitt mer feminin og fått mer form, men jakken er også utsmykket med noen skikkelig kule detaljer - blant annet en stor brosje på ryggen.

Anette Ousdal viser frem morfarens gamle blazer. Foto: Malin Gaden
Anette Ousdal viser frem morfarens gamle blazer. Foto: Malin Gaden Vis mer

Trendy

Det å sy om plagg og bruke gamle tekstiler til å skape noe nytt er superpopulært og det kommer stadig vekk nye bøker og bedrifter som satser på nettopp dette.

Men det er også noen som klør seg litt i hodet av at nettopp alt blir redesignet. Vintagebutikk-eier Camilla Harbu Bielecki uttalte nylig til KK at hun mener det i visse tilfeller kan kalles hærverk.

- Hva tenker dere om det?

- Merket heter Pas Passé. Passé er noe som ikke lengre er moteriktig, mens Pas Passé er noe som er moteriktig. Da vi fant plagg valgte vi de som var utdatert. Jeg hadde nok ikke gjort dette med en Chanel-jakke eller et stykke design som er historisk, sier Erica.

Det er Anette enig i.

- Jeg liker å ta et plagg som den er og gjøre små endringer slik at den passer en kvinnelig form, men samtidig bevare den historien den har så godt jeg kan.

- Blazeren til morfaren din hadde sikkert blitt kastet eller bare blitt liggende der, så da er det fint at vi kan gi den nytt liv. Og det er jo hele målet med kolleksjonen, sier Erica.

Foto: Malin Gaden
Foto: Malin Gaden Vis mer

Den første kolleksjonen (ja, jentene har nemlig planer om å slippe en partykolleksjon før jul) består av 20 forskjellige jakker hvor alle har et helt spesielt uttrykk. Anette har sydd på alle de ulike detaljene for hånd. En prosess som har vært lang, men som også gjort at fantasien har fått utfolde seg.

- Den ene blazeren heter Olav Thon fordi jeg følte dette er en blazer han kunne hatt på seg, sier hun mens jeg ser beundrende på søm-arbeidet.

- Det er ikke så vanskelig, sier hun.

Jeg svarer med et skeptisk blikk.

- Man må bare prøve! Ikke vær redd for å feile.

Kristin Vaag fra Symesterskapet deler noen veldig gode råd. Vis mer
Foto: Ole Martin Halvorsen
Foto: Ole Martin Halvorsen Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer