Loppemarked:

Gjenbruksekspert deler sine beste loppis-tips

- Husk å ha på deg gode sko så du kan løpe!

EKSPERT PÅ LOPPIS-SHOPPING: Camilla Harbu Bielecki har funnet masse kupp på loppemarked, og nå deler hun sine beste tips med oss. FOTO: Camilla Harbu Bielecki
EKSPERT PÅ LOPPIS-SHOPPING: Camilla Harbu Bielecki har funnet masse kupp på loppemarked, og nå deler hun sine beste tips med oss. FOTO: Camilla Harbu Bielecki Vis mer
Publisert

At gjenbruk er hot, er det ingen tvil om. Det kjøpes og selges i nettbutikk, i app og på den gode, gamle måten: loppemarked. Det høres kanskje ikke ut som om de fineste skatter befinner seg på et LOPPEmarked, men ifølge gjenbruksentusiast Camilla Harbu Bielecki, er det mulig å gjøre massevis av trendy funn på loppis om dagen.

Hun driver firmaet Tidstypisk med ektemannen, Audun Rundberg. Sammen pusser de opp gamle design- og retromøbler, selger gamle lamper, vintageklær og annet interiør. De bruker mye tid på å håndplukke og sette i stand varene, så da passer det utmerket å be Camilla dele sine beste tips til hvordan man skal takle årets loppemarked.

LES OGSÅ: 18 gode kjøp som er snille mot lommeboka

Et innlegg delt av Tidstypisk (@tidstypisk)

Loppemarked arrangeres stort sett lørdag og søndag om våren og høsten. Ifølge Harbu Bielecki er det lurt å planlegge litt kvelden før - hvert fall om du har tenkt deg opp tidlig for å stå klar i køen.

- Jeg anbefaler å være der et kvarter før åpningstid, slik at du kan få tak i godbitene. Husk å ha på deg gode sko så du kan løpe! Noen synes det er flaut, men er du på loppis så er jo det en del av pakka. La deg rive med og ha det gøy!

FOTO: NTB Scanpix
FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Dersom det er flere loppemarkeder på samme dag, pleier Camilla og mannen å legge en plan slik at de rekker innom flest mulig.

- Noen loppemarked-arrangører legger ut bilder på Instagram eller Facebook av noe av utvalget, men det er som regel et sjansespill. Du vet aldri hvor og når godbitene dukker opp!

For Bielecki mener det er skattejakten som gjør det hele så spennende. Så hva bør man egentlig se etter på loppemarked nå?

- Tenk først over hva du har bruk for og plass til. Men se etter det litt unike, som skiller seg ut fra resten av varene der. Det som er gøy med loppis er at du kan handle spesielle møbler og interiør som ikke alle andre har, og som du ikke får kjøpt i interiørbutikker.

Hun tipser om at du alltids kan trekke om en stol eller pusse opp møblene på andre måter.

- Det er alltid populært med tidstypiske retromøbler i teak og palisander. Denne trenden er kommet for å bli, og personlig synes jeg det blir finest om man kombinerer det med nyere ting.

LES OGSÅ: Her er vårens beste kjøp, som vil vare år etter år

Interiør det er verdt å se etter på loppis:

 • Glamorøse vintagemøbler i messing og glass
 • Krom/stål er tilbake i interiørbildet
 • Lenestoler i skinn
 • Kule lamper i messing
 • Trillebord/barvogner
 • Keramaikkvaser
 • Gamle lysestaker i messing
 • Krystallglass
 • Langhårete 70-talls gulvtepper (greit å levere på rens først)
 • Fine malerier eller bilder i farger og mønster du liker
 • Furumøbler er på vei tilbake
SVENSK DESIGN: Denne rosa frynselampen henger i stua til Camilla og Audun og er vintage fra svenske Hans Agne Jakobsson for Markaryd. Ifølge Camilla er lampene blitt superpopulære igjen, men de er absolutt ikke enkle å få tak i. FOTO: Privat
SVENSK DESIGN: Denne rosa frynselampen henger i stua til Camilla og Audun og er vintage fra svenske Hans Agne Jakobsson for Markaryd. Ifølge Camilla er lampene blitt superpopulære igjen, men de er absolutt ikke enkle å få tak i. FOTO: Privat Vis mer

- Umulig å vite hvilke loppiser som har bra varer

Det beste hadde absolutt vært om man fant et loppis på Ammerud med de flotteste teak-møblene, vintage Chanel-vesker og gamle, antikke vaser, som ingen visste om. Men ifølge Harbu Bielecki er det umulig å vite hvilke loppiser som har bra varer.

- Som regel må du være tålmodig og gå på flere dersom du leter etter noe spesielt. Noen loppemarkeder har for eksempel ikke møbler eller klær. Sjekk dette på forhånd så du slipper å bli skuffa, sier hun og fortsetter:

- Jeg har funnet godbiter på loppiser både i byen og på landet. Chanel couture-kjolen fra 60/70-tallet dukket opp på et loppemarked på Oslo vest. Det sammen med vintage Chanel-pumps, Celine-kjole, Lanvin-drakt og Balenciaga-kjole. For å nevne noe. Samtidig har jeg funnet en superfin Burberry-kåpe i tweed midt ute på landet, og en nydelig, ekte vintage Dior-veske på Oslos østkant.

GODE FUNN: Camilla har funnet to Chanel-kjoler på loppis: en sort og en vintage couture. Til KK forteller hun at hjertet banker litt ekstra når hun gjør slike funn. FOTO: Camilla Harbu Bielecki.
GODE FUNN: Camilla har funnet to Chanel-kjoler på loppis: en sort og en vintage couture. Til KK forteller hun at hjertet banker litt ekstra når hun gjør slike funn. FOTO: Camilla Harbu Bielecki. Vis mer

Det er nok mange som fort kan miste motet når de stirrer ned i en brun pappesken full av gamle klær. Eller når man skyver en og en kleshenger unna i håp om å finne DEN trenchcoat-en fra Burberry! Men nå om dagen er det nødvendigvis ikke kun slike kupp det er snakk om.

- Jeg ser etter fine kjoler fra ulike tiår, unike jakker eller kåper, samt plagg i silke, ull og lin. Det er stas å finne strøkne hippiekjoler og vatterte, mønstrete jakker fra 70-tallet. Se også etter ferdigslitte jeans fra 80- og 90-tallet, som Levi's 501!

Harbu Bielecki er også på utkikk etter plagg som er like populære i dag som de var tilbake på 70-, 80- og 90-tallet: Gamle t-skjorter med kule print, blomstrete kjoler, blazere og paljettkjoler. Hvis du er usikker på om plagget kan vaskes og det lukter litt kjeller, tipser eksperten om å legge plagget i en pose i fryseren i noen dager.

Men før du betaler for kuppene dine, er en ting som er viktig å sjekke:

- Se over plaggets tilstand.

Skulle det vise seg at det er rom for å prute litt, så mener eksperten det hører med på loppis-moroa!

- Noen selgere mener det ikke er lov å prute på loppemarked, men der tar de feil, mener jeg. Foreslå gjerne en pris du mener passer seg. Ofte møtes dere på midten. Prut med et smil og glimt i øyet. Det funker i blant, men ikke alltid. Synes du det er for dyrt, får du bare legge det fra deg og gå videre. Det er ikke noe gøy om dere begynner å krangle, sier Harbu Bielecki og legger til:

- Husk å ta med kontanter og vipps på mobilen. Spis vaffel og kos deg!

LES OGSÅ: Sarah Jessica Parker har laget kjoler til den utradisjonelle bruden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer