Brukte julegaver:

Gjenbruksprofilenes beste tips til brukte julegaver

– Det viktigste du gjør er å si det høyt!

BRUKTE JULEGAVER: Jenny Skavlan er blant dem som slår et slag for brukte julegaver. FOTO: Instagram @jennyskavlan
BRUKTE JULEGAVER: Jenny Skavlan er blant dem som slår et slag for brukte julegaver. FOTO: Instagram @jennyskavlan Vis mer
Publisert

At fokuset på bærekraft og en mer bevisst holdning til julehandelen er blitt viktigere for mange er et faktum. Og godt er det. Ikke bare for klimaets skyld eller for lommeboka. Men for julestresset.

For det er helt innafor å både gi bort og å ønske seg brukte julegaver. Stadig flere gjør det. KK spurte gjenbruksprofilene om deres aller beste tips til brukte julegaver.

Sykollektivet Fæbriks Jenny Skavlan, Ingvild Vik Lysne og Mari Nordén mener at å gi bruktkjøpte julegaver er både opplagt og naturlig. Og også ekstra betydningsfullt.

BRUKTGAVETIPS: Fæbriks Ingvild Vik Lysne, Mari Nordén og Jenny Skavlan deler sine beste tips til bruktshopping av julegaver. Foto: Instagram @jointhefaebrik
BRUKTGAVETIPS: Fæbriks Ingvild Vik Lysne, Mari Nordén og Jenny Skavlan deler sine beste tips til bruktshopping av julegaver. Foto: Instagram @jointhefaebrik Vis mer

– Det er vinn-vinn over hele linja, egentlig. Du både sparer miljøet og kan få kjøpt mer unike ting. Og så kan du ofte få kjøpt finere gaver fordi det er rimeligere å kjøpe brukt enn å kjøpe nytt, sier Lysne.

Det kan også bli morsommere og mer personlige gaver av det! Både fordi man ofte må legge ned litt ekstra innsats for å kjøpe noe brukt, og fordi man kan tilføre det lille ekstra etterpå – som å justere et plagg for å få det til å passe til deg selv eller den du gir det til, tipser trekløveren.

Det er andre tider. Vi er blitt mer bevisst på bærekraft, men det er også trangere økonomisk for mange. Ifølge Fæbrik-jentene er det skjedd et klart skifte i folks holdning til både å få og gi brukte gaver.

BRUKT UNDER TREET: Bruktkjøpte julegaver er ikke bare like bra, de er ofte finere, rimeligere og bidrar ikke til ny bruk av naturressurser. Foto: NTB
BRUKT UNDER TREET: Bruktkjøpte julegaver er ikke bare like bra, de er ofte finere, rimeligere og bidrar ikke til ny bruk av naturressurser. Foto: NTB Vis mer

– Det handler nok mye om at den økonomiske usikkerheten er et ganske så greit insentiv til at at brukte julegaver blir sett på som mer stuereint, sier Skavlan.

KK møter Fæbrik-gjengen på helgestand på et popup-bruktmarked på Grünerløkka i Oslo. Mange titter innom her på jakt etter både bruktskatter, gave, julebordkjoler og Fæbrik sine ettertraktede symønster.

– Med tanke på hvordan stå er i verden nå så er det jo litt rart å ikke digge brukt. Også er det lettere nå med så mange kule løsninger for brukthandling som gjør at det er mer tilgjengelig, legger Skavlan til.

Hun mener brukt er blitt sosial valuta.

– Det er blitt litt sånn at når folk spør: «Hvor er kjolen din fra?», så har det en helt annen sosial status å si: «Jeg kjøpte den brukt» eller «Den er fra Fretex». Før så var det jo litt sånn: «Næh, jeg bare... fant den», mens nå er det jo ingen som legger skjul på at de har kjøpt den nettopp brukt.

– Det viktigste du gjør er å si det

For Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, er bruktkjøpte julegaver et opplagt valg. Det er å velge ting som det ikke brukes nye naturressurser på å produsere, gaver med «litt mer sjel» og gaver som gjerne er litt rimeligere.

Og det er hun ikke alene om å mene.

– Vi får egentlig bare positiv respons når vi anbefaler brukte gaver, slår Riise fast.

DEL ØNSKELISTE: Ett av Anja Bakken Riises tips til bruktgavehandel er at du hjelper dem som skal kjøpe til deg i form av å opprette ønskeliste på Finn eller Tise med konkrete, brukte ting du kan tenke deg. Foto: Joakim Andreassen
DEL ØNSKELISTE: Ett av Anja Bakken Riises tips til bruktgavehandel er at du hjelper dem som skal kjøpe til deg i form av å opprette ønskeliste på Finn eller Tise med konkrete, brukte ting du kan tenke deg. Foto: Joakim Andreassen Vis mer

– Mange vil ha brukte julegaver. Men den største barrieren folk melder om at de er redde for at mottageren vil reagere på det. Så om du selv er åpen for å motta brukte gaver, er det viktigste du gjør å si det til de rundt deg, minner Riise om.

– Sånn kan vi bidra til å senke presset og forventningene til at gaver må være nye.

Dessuten kan forbrukerforskninsinstituttet SIFO slå fast at det faktisk er samværet, måltidene og tradisjonene folk forteller de gleder seg aller mest til med julefeiringen.

– Så selve gavene er faktisk ikke blant det viktigste for oss, og kanskje heller ikke verdt alt stresset i adventstida, sier Riise.

Selv kan hun kjenne seg igjen:

– Jeg har en sammensatt ønskeliste av ting som gjerne kan kjøpes brukt – fra votter til pizzaskjærer og jerngryte til diverse gode bøker. Men mest har jeg lyst på en rolig jul og tid med folkene som står meg nærmest.

ØNSKER BRUKT: Undersøkelser vitner om at veldig mange nordmenn vil ha bruktkjøpte julegaver. Derfor er det viktig å kommunisere dette til dine nærmeste, minner Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender. Foto: NTB
ØNSKER BRUKT: Undersøkelser vitner om at veldig mange nordmenn vil ha bruktkjøpte julegaver. Derfor er det viktig å kommunisere dette til dine nærmeste, minner Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender. Foto: NTB Vis mer

– Havner ikke glemt i en skuff

Også bærekraftsprofil, forfatter og modell Ada Martini Strøm slår et slag for brukte julegaver. Det krever liksom det lille ekstra.

For det ikke noe man bare kan røske med seg i full fart fra en hvilken som helst butikk et sted. I stedet må man spørre seg hva mottakeren faktisk ønsker seg.

– Og slik kan man være sikker på at man ikke kjøper noe som ender opp liggende glemt i en skuff, understreker hun.

En annen bra ting med brukte julegaver, er at man har muligheten til å starte en samtale om hva julegaver egentlig er og kanskje kan inspirere menneskene man har i livet sitt til å også få lyst til å tenke mer sirkulært på gaver og andre ting.

GI VIDERE: Modell, forfatter og gjenbruksprofil Ada Martini Strøm tipser om at bøker er fine ting å gi videre. Foto: Instagram @adamartini av @christinekofstadmoen i forbindelse med boken 'Green Glam'
GI VIDERE: Modell, forfatter og gjenbruksprofil Ada Martini Strøm tipser om at bøker er fine ting å gi videre. Foto: Instagram @adamartini av @christinekofstadmoen i forbindelse med boken 'Green Glam' Vis mer

Hun tror imidlertid mange ikke er helt komfortabel med å kjøpe julegavene brukt.

Enn så lenge.

– Jeg tror det handler om vaner og oppfatninger som er i endring. Derfor kan det, forståelig nok, være smart å invitere til en samtale uten pekefinger for å forklare hvor man selv kommer fra, råder hun.

De fleste vil nok bli positivt overrasket over hvor fort man kan bli enige gjennom en hyggelig prat om hvorfor man har lyst til å tenke litt nytt på gaver, sier hun.

Er du førstemann til å ta opp temaet, er det slettes ikke sikkert du trenger å anta at du vil møte motstand. Det er mange som begynner å bli bevisst på overforbruk.

GRØNNERE FOKUS: Det er mange som velger å droppe materielle gaver helt, eller handler julegavene brukt. De kan ofte gjøres mer personlige og mer spesielle. Foto: NTB
GRØNNERE FOKUS: Det er mange som velger å droppe materielle gaver helt, eller handler julegavene brukt. De kan ofte gjøres mer personlige og mer spesielle. Foto: NTB Vis mer

– I min omgangskrets har vi vært flinke på å si til hverandre at vi ønsker oss brukte gaver til jul, eller andre gaver som opplevelser eller noe spiselig, forteller hun.

Hun tror mange blir glad for å høre at man tenker alternativt rundt dette med gaver.

– Og ikke minst at man fokuserer også på andre måter å vise hverandre kjærlighet som ikke nødvendigvis trenger å handle om materielle goder, sier influenseren.

Jeg synes også at folk er blitt flinkere til å dele helt konkret om de faktisk trenger noe, og det er jo et riktig sted å starte!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer