Rocka

Gjett hva som er tilbake?

Skulderputene er tilbake, men hvordan unngå å se helt grusom i dem? Vi spurte stylistene.

FORBILDET: Skuldrene til Joan Collins alias Alexis Carrington-Colby i Dynastiet-serien, som gikk fra 1981 til 1989, har igjen blitt superaktuelle. Dongeriklærne med skulderputer er stylet av Tommy Løland og Victoria Pernille Wilhelmsen Walderstøen på Polhem pr-byrå.  Foto: All Over Press/Cecilie Leganger
FORBILDET: Skuldrene til Joan Collins alias Alexis Carrington-Colby i Dynastiet-serien, som gikk fra 1981 til 1989, har igjen blitt superaktuelle. Dongeriklærne med skulderputer er stylet av Tommy Løland og Victoria Pernille Wilhelmsen Walderstøen på Polhem pr-byrå. Foto: All Over Press/Cecilie Leganger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
På 80-tallet gikk du ikke ut av huset seende ut som en liten pingle. I dressjakken hadde du innlagte puter av skumgummi som ga deg brede skuldre og smal midje.

Både den anabole rugby-looken og stilen til Joan Collins alias Alexis Carrington-Colby i «Dynastiet» og heltinnene i «Dallas» var hot.

For ikke å snakke om punkdronning Blondies rocka skinnjakker med superputer, Jane Fondas aerobic-utstyr eller Grace Jones' futuristiske power-dresser med lyndetaljer.

Sjekk ut stilen på bildene lenger ned i artikkelen.

- Ikke bli en firkant

Skulderputene skulle gi deg 80-tallets svar på idealkroppen, som var å se ut som en trekant, mer eller mindre.

Nå har de myke små finessene funnet veien tilbake til motebildet. Men er vi klare for dem? Hvordan går vi til angrep?

kk.no dro på pressevisning hos Polhem pr-byrå for å få stylistenes beste tips.

- Kunststykket er å ikke se ut som narkomane Lena fra filmen «Døden på Oslo S», sier Tommy Løland.

- Unngå å se ut som en eneste stor firkant. Tenk trekant i stedet. Gå for smale jeans og høye hæler slik at du får en smal silhuett til de brede skuldrene, slik ser du også høyere ut, legger han til.

Stylistenes tips
- Humor er viktig

Men er det greit å grave fram det turkise og rosa Poco Loco-utstyret fra loftet, og kjøre på som 80-tallsidolet Debbie Gibson, eller må det litt mer feinschmeckeri til?

- Det er en moderne tolkning av 80-tallsstilen som gjelder. Vi vil ikke bli en parodi. Det er ikke bare å ta fram den gamle Ball-genseren, men hvis man syr den om til en kjole, kan det bli fint, sier stylist Victoria Pernille Wilhelmsen Walderstøen.

- Ellers er korte jakker med skulderputer et godt tips, legger hun til.

- Skal du kjøre 80-tallstil og skulderputer må du dessuten ha mye humor, ellers blir det tåpelig. Mitt motto er too much is not enough, supplerer Løland.

Sjekk ut stilen her:
- Unngå å lukte vondt

Selv om du får tak i skulderputer og klær i 80-tallsstil hos designerne og kjedebutikkene nå, så finner du de virkelige skattene på loppemarkeder og i bruktbutikker.

Men da er det viktig å sjekke hvordan klærne lukter før du hopper inn i dem, slik at du slipper å stinke 30 år gammel fest.

- Unngå vond lukt. Rens jakken fra 80-tallet før du bruker den. På syntetiske stoffer funker dessuten eddik og zalo veldig bra, sier Walderstøen.

Elskes av designerne

Designere som Pierre Balmain, Chanel og Proenza Schouler har kastet seg på trenden, med visse modifikasjoner, riktignok.

Marc Jacobs tar den derimot helt ut. Under moteuken i New York nylig viste han en kolleksjon som var som tatt rett ut av en Duran Duran-video eller platecoveret til Platinum Blondes legendariske «Alien Shores».

Her gikk det i neonfarger og syrevaska jeans med høyt liv, men mest iøyenfallende var nettopp de enorme skulderputene.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer