Mote & Trender

Gjør bruktkupp på nett

Designglad og prisbevisst? Slik sikrer du deg eksklusive møbler til en rimelig penge.

Publisert
Sist oppdatert

GJENBRUK PÅ NETT
www.lauritz.com
Hva? Nettauksjon
lauritz.com kan du by på alt fra store partier med vin og våpen til kunst og eksklusive designmøbler. Du må registrere deg som kunde før du kan by eller selge. Beregn 20 prosent i salær til nettstedet i tillegg til kjøpesummen. Nettstedet har forhåndsvurdert de fleste varene, så du vet omtrent hva de er verdt. Her er det mulig å gjøre kupp – men det hender også at en vare bys opp med mange tusen kroner over verdivurderingen. Lauritz.com har to showrom i Norge, i Skien og Oslo. Du kan også kjøpe vintage designerklær (som Louis Vuitton, Prada og Dior), vin, våpen og kunst fra andre showrom i Europa.
Tips: Vær tålmodig. Legg merke til når en auksjon avsluttes, og sitt gjerne parat ved skjermen den siste timen. Du kan også legge inn et høyt maksbud. Da vil nettstedet automatisk by for deg inntil makssummen er nådd.

www.utopiaretromodern.com
Hva? Nettbutikk, og butikk på Grünerløkka i Oslo
Fabio Carlesi selger original design og kunst fra 1900-tallet, med spesiell vekt på etterkrigsperioden. Innehaveren leter, finner og samler selv på kunst og uttrykksfulle gjenstander som han ynder å formidle videre til dem som kommer innom butikken. Utopia Retro Modern arrangerer også utstillinger med ulike tema knyttet til design og kunst. De
fleste av møblene i butikken ligger avbildet på nett og kan bestilles derfra.
Tips: Ta en telefon til innehaveren og få en prat om møbelet du er interessert i. Kunnskapen er stor, og engasjementet smittende.

www.finn.no
Hva? Markedsplass på nettet
Finn.no er et sted der du, om du er heldig, kan gjøre virkelige kupp. Her selger privatpersoner brukt design og vintage-møbler, men det er også mange reproduksjoner i salg.
Tips: Vit hva du søker etter, ellers må du lete lenge! Her kjøpes og selges tusenvis av ting hver dag. Vær påpasselig med å sjekke et møbels opprinnelse før du slår til. Hvilken produsent har selgeren kjøpt bordet fra? Dersom det er viktig for deg at designen er original, ta heller en telefon for mye enn en for lite. Det er ikke moro å bli lurt.

www.ebay.com
Hva? Nettauksjon
Ebay er verdens største nettauksjon, og et mekka for designinteresserte! Her selges amerikanske dinermøbler, eksklusiv design og nips side om side. Det er mye fint, men de færreste av selgerne vil sende møblene til Norge.
Tips: Før du forelsker deg, undersøk fraktmulighetene. Det er surt å finne drømmemøbelet bare for å finne ut at det må hentes i Philadelphia, USA. For småting, nips og morsomme detaljer, derimot, er ebay supert. Bare pass på at fraktkostnadene ikke blir for høye.

www.qxl.no
Hva? Nettauksjon
Qxl er Norges største nettauksjon, og stedet der du får tak i alt fra brukte tegneserier til møbler. Er du heldig, finner du noe virkelig bra her. Det gjelder å vite hva du er ute etter, for på qxl florerer forhandlere av billige husholdningsmaskiner og dårlige kopier.
Tips: Skriv «design» i søkefeltet. Du unngår – til en viss grad – at fjorten furukommoder fra 90-tallet og hundre billige vaffeljern skygger for det du virkelig er ute etter.

www.qxl.dk
Hva? Nettauksjon
Det er ikke til å komme fra at danskene ligger noen hestehoder foran oss når det gjelder design. Det gjenspeiles i danskenes største nettauksjon. Her får du kjøpt fine ting, selv om de ligger godt gjemt.
Tips: Undersøk grundig hva det koster å få varene sendt til Norge, og hva det eventuelt koster å fortolle dem.

Se opp for kopiene
Internett er oversvømt av «fantastiske» tilbud på nylagde designetterlikninger, men tenk deg godt om før du slår til. Du kan være heldig og få tak i noe bra, men billige og dårlige
reproduksjoner florerer. For designfreakene er originaler det aller gjeveste. Reproduksjonene har ingen verdi på litt sikt.
 • Gå for original design.
 • Spør hvor selgeren har kjøpt gjenstanden.
 • Velg utsalgssteder der en nøytral ekspert har vurdert varen.
 • Hos for eksempel nettauksjonen Lauritz garanteres ekthet, og du får pengene tilbake dersom det er gjort en feil.

 • Dette ser du etter
  På loppemarked eller bruktbutikk kan det være vanskelig å vurdere varene. Noen knep kan du likevel ta med deg. Se på det håndverksmessige ved møbelet. Kjenn på rammeverket. Er sofaputene faste og fine? Ta tyngden i betraktning. Er treverket massivt? Er det fine linjer? Ligger det ordentlig arbeid bak? Se på helheten. Vil du virkelig orientere deg, les gamle Bonytt. Det er selve bibelen for norsk møbeldesign.

  Hvilestolen «Svanen» er tegnet av Arne Jacobsen (1902-1971) i 1958 til SAS Royal Hotel  i Københvn. Denne utgaven, trukket i mokkafarget hud, gikk for 21 000 kroner hos auksjonshuset Lauritz i Oslo.
  Hvilestolen «Svanen» er tegnet av Arne Jacobsen (1902-1971) i 1958 til SAS Royal Hotel i Københvn. Denne utgaven, trukket i mokkafarget hud, gikk for 21 000 kroner hos auksjonshuset Lauritz i Oslo. Vis mer
  Den klassiske Ph-lampen, designetav Poul Henningsen i 1956, fås kjøpt brukt til rundt tusenlappen.Denne gikk for 925 kroner hos auksjonshuset Lauritz.
  Den klassiske Ph-lampen, designetav Poul Henningsen i 1956, fås kjøpt brukt til rundt tusenlappen.Denne gikk for 925 kroner hos auksjonshuset Lauritz. Vis mer
  Gjør bruktkupp på nett
  Drømmemøbel for designfrelste. Hans J. Wegners stol «CH07» i oljet valnøtt og beige alcantara. Vurdering hos Lauritz: 25 000 kroner for to stoler og ett bord.
  Drømmemøbel for designfrelste. Hans J. Wegners stol «CH07» i oljet valnøtt og beige alcantara. Vurdering hos Lauritz: 25 000 kroner for to stoler og ett bord. Vis mer
  Indesit-tv-en «SpaceAge» fra 60-tallet hadde en forhåndsvurdering på 250 kroner hos auksjonshuset Lauritz.
  Indesit-tv-en «SpaceAge» fra 60-tallet hadde en forhåndsvurdering på 250 kroner hos auksjonshuset Lauritz. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer