Vasking

Gjør du denne tabben med nye klær?

Kan gjøre plagget misfarget etter bare én vask.

FØLG TEMPERATUREN: Følg alltid vaskeanvisningen - og spesielt ved første vask. Dersom du skal være "forsiktig" og vaske det nye plagget på lavere temperatur enn det du hadde tenkt, så kan du risikere og løse opp fargen.  Foto: Tone Ruud Engen
FØLG TEMPERATUREN: Følg alltid vaskeanvisningen - og spesielt ved første vask. Dersom du skal være "forsiktig" og vaske det nye plagget på lavere temperatur enn det du hadde tenkt, så kan du risikere og løse opp fargen. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du bommet med klesvasken?

Det kan være at den nye favorittgenseren som nå er i barnestørrelse, at sokkene stadig forsvinner eller at hele den hvitvasken ender opp med å bli rosa.

Ja, for et svært vanlig problem er misfarging av klær - enten det er det hvite tøyet som ikke lenger er hvitt, eller mørke klær som mister fargen.

Og dette kommer av noen ganske så vanlige tabber.

LES OGSÅ: Så ofte bør du rense vaskemaskinen

Ingen grunn til å være «forsiktig» ved første vask

- Farger i forbindelse med vasking skyldes to forskjellige problemer - det ene er at de mister farger, det andre at farge fra ett plagg går over til et annet, sier Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) til KK.no.

Hun forklarer at det første problemet - at klærne mister farge, ofte skyldes at vi bruker vaskemidler med blekemidler.

For eksempel at du bruker vaskemiddel for hvitt tøy også på den fargede vasken.

- En annen årsak, er hvis du lar klærne tørke ute i solen, ettersom solen også har en blekningseffekt, forteller Klepp.

Det viktigste grepet du kan ta for å bevare fargen på klærne dine, er å følge vaskeanvisningen ekstra nøye ved første vask.

- Enkelte skal være mer «forsiktig» ved første vask og for eksempel vaske ved en lavere temperatur enn det som står anbefalt. Problemet er at enkelte fargstoffer løser seg lettere opp ved lavere temperaturer, sier hun.

- Hvis du løser opp fargestoffet, så kan det smitte over på de andre plaggene.

Dermed kan du risikere at den nye genseren lettere farger av på de andre klærne ved å vaske den på 30 grader, når det egentlig står 40 i vaskeanvisningen.

VASKEANVISNING: Det er spesielt viktig å følge temperaturen ved første vask, så være nøye med å sjekke dette. Følger du den ikke, kan du heller ikke reklamere i ettertid.  Foto: Fotolia
VASKEANVISNING: Det er spesielt viktig å følge temperaturen ved første vask, så være nøye med å sjekke dette. Følger du den ikke, kan du heller ikke reklamere i ettertid. Foto: Fotolia Vis mer

- Hvis du ikke følger vaskenanvisningen, kan du heller ikke reklamere i ettertid, sier Klepp.

Det kan også være lurt å se nøye på lappen på klærne du kjøper. Klepp kan fortelle at produsenter som merker klærne sine med «må vaskes separat eller med lignende farger», indirekte sier at de har brukt dårlige fargestoffer.

LES OGSÅ: Skyllemiddel kan ødelegge klærne

Vask alltid hvitt med hvitt

Når det gjelder den hvite vasken, og at de etter hvert ikke er fullt så hvite lenger, så er det bare ett råd som gjelder; vask hvitt med hvitt - alltid!

- Det er det eneste som gjelder hvis du vil beholde de hvite klærne dine hvite, sier Klepp.

- Hvis du har lite hvite klær, så tenk om du har noe annet som er hvitt - enten det er håndklær, laken eller lignende og sørg for å ta med det i samme vask.

Men gjelder det uansett? For det kan jo være fristende og legge ved en pudderrosa topp med den hvite vasken, når det tross alt er det eneste andre som skal vaskes.

- Det skal ikke så mye til før noe som er hvitt, ikke er hvitt lenger, forklarer forskeren.

- Men det kommer an på hvor strenge krav du har. Det er likevel viktig å huske på at selv om toppen din i utgangspunktet ikke har så mye farge, så kan den ha vært med i en annen vask hvor den har plukket opp farge som igjen kan sverte over.

Selv om det ikke er mer som skal til, kan Klepp fortelle at det ikke har noe å si om du setter på den mørke vasken før den hvite, siden det vannet som eventuelt er igjen i maskinen er skyllevann, og skal være helt rent.

LES OGSÅ: Disse klærne hater tørketrommel

Sett opp temperaturen på vasken

Men hva gjør du når det hvite allerede har blitt misfarget?

- Dette må gjøres gjennom bleking. I vaskemidlene vi bruker for hvitt tøy, så er det allerede blekemidler. Et tips er å vaske med disse vaskemidlene, men ved litt høyere temperatur (forutsatt at klærne tåler det), for da funger de bedre, forteller eksperten.

Et annet alternativ er klor, men Klepp understreker at dette ikke er bra for miljøet, og mener derfor at man helst bør unngå det.

HVITT ER IKKE ALLTID HVITT: Dersom du allerede har en del hvite klær som ikke lenger er så hvite, så kan det være et alternativ å vaske de med et vaskemiddel for hvite klær - som allerede inneholder blekemiddel, men på en litt høyere temperatur.  Foto: Tone Ruud Engen
HVITT ER IKKE ALLTID HVITT: Dersom du allerede har en del hvite klær som ikke lenger er så hvite, så kan det være et alternativ å vaske de med et vaskemiddel for hvite klær - som allerede inneholder blekemiddel, men på en litt høyere temperatur. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

- Hvis du skal bruke det - bruk lite klor og heller la det ligge litt lenger.

LES OGSÅ: Derfor er eddik gull for jeansene dine

Har du hørt om «color catcher»?

Noe annet du kan gi et forsøk, dersom du stadig opplever at farger fra klærne har smittet over på hverandre, er noe kalt color catcher.

Produktet kan kjøpes på dagligvarebutikken til omkring 40 kroner, og inneholder små ark som du skal legge ved i vaskemaskinen.

Disse skal absorbere eventuelle farger fra de andre klærne.

Berit B. Njarga, forbrukerjournalist i Dinside.no, har tidligere testet effekten deres, og ble positiv overrasket da de la ved de hvite arkene sammen med en helt hvit vask, og et par helt nye røde sokker.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer