Hårtabber:

Gjør du noen av disse 10 hårtabbene?

Klar tale fra ekspertene - dette bør du unngå dersom du vil ha et sunt, glansfullt og sterkt hår.

PLEI HÅRET RIKTIG: Er du hardhendt når du tørker håret, eller kanskje du bruker bruker feil hårstrikk? FOTO: NTB
PLEI HÅRET RIKTIG: Er du hardhendt når du tørker håret, eller kanskje du bruker bruker feil hårstrikk? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er utrolig mange ting vi kan gjøre for å få et sunt og fint hår. Og det kan noen ganger virke som om det er like mange ting som gir oss nettopp det motsatte. Hvor mange ganger har vi vel ikke opplevd at håret er flatt, livløst og umulig å jobbe med - selv om vi føler vi gjør alt riktig?

I en artikkel publisert på nettmagasinet Redonline, lister en frisør opp en rekke hår-relaterte uvaner mange har. Vi har latt oss inspirere, og hørt med norske eksperter om hva de mener om listen. Kanskje du kan bli enda klokere på hvordan du holder håret sunt og sterkt?

KK har snakket med daglig leder for Norsk Frisørskole i Bergen, Sølvi Bjørnevoll, og frisør og kreativ leder i Adam og Eva, Eirik Thorsen, om hva de mener om listen.

SUNT HÅR: Her får du tips til hvordan du kan holde håret ditt sunt og sterkt! FOTO: NTB
SUNT HÅR: Her får du tips til hvordan du kan holde håret ditt sunt og sterkt! FOTO: NTB Vis mer

1. Du behandler håret for røft når det er vått

Ikke alle har tålmodighet til å bruke lang tid på hårpleie under og etter en dusj, men du gjør lurt i å behandle håret skånsomt når det er vått. Derfor bør du blant annet unngå å tørke håret røft og kjapt med et håndkle, som mange av oss kanskje er skyldige i - spesielt når vi har dårlig tid...

- Håret er på sitt skjøreste når det er vått. Pass derfor på å ikke behandle det for røft. Dette gjelder spesielt om håret er kjemisk behandlet. Knip ut vannet med et håndkle, ikke frottere det. Det kan gi mekaniske skader - skader på skjellaget, råder Bjørnevoll.

Thorsen bekrefter at røff tørking kan skade skjellaget hvis håret er skjørt etter kjemiske behandlinger. Det gjelder også hvis håret ditt er naturlig porøst. I likhet med Bjørnevoll, råder han deg til å klemme vannet ut.

2. Du bruker feil børste når håret er vått

Og det er flere ting vi bør være obs på når håret er vått. Dersom du ønsker å gre vått hår, bør du bruke riktig børste. Noen mener en bred kam er best på vått hår, og andre anbefaler såkalte «detangler»-børster. Hva tenker Bjørnevoll?

- Igjen så handler det om å behandle vått hår så forsiktig man kan, understreker hun.

Hun forklarer at en bred børste lettere vil få bort en floke forsiktig, enn det en kam vil. Med en kam vil floken mest sannsynlig strekkes eller ryke. Selv bruker Bjørnevoll fingrene først, og deretter en langhårsbørste - altså en bred børste.

- Å starte ved spissene på håret og børste del for del oppover er mest skånsomt.

Thorsen mener du absolutt bør bruke en børste som har litt mellomrom mellom taggene, og som ikke er for hard.

- Det verste og vanskeligste er å bruke en kam som har tette tagger.

Tips fra Thorsen: Begynn nederst og jobb deg oppover i håret, og bruk en «detangler» dersom håret er veldig flokete.

3. Du bruker feil sjampo for ditt hår

Noen er svært opptatt av å finne riktige produkter til sitt hår, mens andre tar den første og beste sjampoflasken de finner i matbutikken. Hvis du ønsker så sunt hår som mulig, gjør du lurt i å legge litt tid i å produkter som passer deg og ditt hår.

- Alfa omega, sier Thorsen om å bruke riktig sjampo og balsam.

- Bruker du feil sjampo og «conditioner» får du ikke det beste ut av håret ditt. Snakk med din frisør og få anbefalinger om hva ditt hår trenger, råder han.

Bjørnevoll forteller at det er viktig å finne ut av hva slags behov håret ditt faktisk har - spesielt om det er kjemisk behandlet, altså farget, stripet eller permanent.

Det er mange grunner til at det er viktig å finne både sjampo, balsam og kur som er tilpasset ditt hår:

- Har du et hodebunnsproblem og bruker en sjampo for håret, så vil du mest sannsynlig ikke få bukt med problemet, og det kan utvikle seg og bli verre, sier Bjørnevoll.

Hun fortsetter:

- En god analyse av hår og hodebunn ved ditt neste frisørbesøk er viktig. Har du gjennomgått en kjemisk behandling av håret så er det viktig å bygge opp eller vedlikeholde. Det er kanskje ikke direkte farlig å bruke feil sjampo, MEN - det er jo dumt at den nye fargen din falmer etter noen vask.

VÆR FORSIKTIG: Håret vårt må behandles skånsomt, spesielt hvis det er kjemisk behandlet. FOTO: NTB
VÆR FORSIKTIG: Håret vårt må behandles skånsomt, spesielt hvis det er kjemisk behandlet. FOTO: NTB Vis mer

4. Du vasker håret for ofte

Ja, denne har vi hørt før. Men hva er egentlig det optimale antallet vask per uke? Ingen fasitsvar, svarer Bjørnevoll.

- Bruker du milde produkter og tar vare på håret, så kan du vaske det oftere enn om du bruker sterkere produkter. Noen vasker det hver dag fordi de føler det fort blir tungt og fett.

Dersom du opplever at håret fort blir tungt og fett, finnes det flere ting du kan gjøre. Det finnes for eksempel produkter som hjelper med å løfte håret fra hodebunnen, tipser Bjørnevoll. Det er nemlig i hodebunnen det produseres fett - ikke i håret.

Blir håret ditt fort fett, kan disse tipsene kanskje hjelpe deg:

- Volumprodukter, lær deg enkle fønteknikker som hjelper deg med å løfte håret - så holder det lenge! Lenger til neste hårvask.

Thorsen mener du kan drøye hårvasken så lenge som mulig.

- Hårtype, livstil og forventninger til eget hår vil avgjøre hvor ofte det må vaskes. Her må du prøve deg frem til hva som funker for deg.

Tips fra Thorsen: med tørrsjampo og en kul hestehale eller flette, kan du nok drøye hårvasken en dag ekstra.

5. Du bruker feil strikk eller har for stram hestehale

Kanskje du har hørt dette før? Noen sverger til mer skånsomme hårstrikker, mens andre unngår stramme hestehaler helt.

- Stemmer det at det kan slite på håret? Hvordan kan vi best beskytte håret når vi må sette det opp, for eksempel under trening?

Bjørnevoll svarer:

- Spørs hvilket redskap du bruker som strikk - det går stort sett bra. Varier med en høy hale og en lavere hale. Bruk strikk uten metallspenne. Unngå å stramme strikker for mye om håret er vått, fordi, som dere vet - så er det på sitt skjøreste når det er vått.

Thorsen svarer:

- Dersom du setter en stram hestehale på samme sted hele tiden, vil du få slitasje på det punktet. Varier hvordan du setter det opp, og kjøp en hårstrikk som ikke er for stram. Bruk YouTube, eller spør om inspo fra frisøren din om enkle, alternative måter å sette opp håret.

6. Du dropper varmebeskyttende produkter

Denne har du nok hørt mange ganger før. Bruk varmebeskyttende produkter når du bruker varmeverktøy! Det beskytter hårstråene mot sterk varme fra ulike varmeverktøy.

- Jeg bruker som regel alltid en krem eller spray i nyvasket hår. Om jeg ikke bruker et stylingjern i det i dag, så kan det hende at jeg gjør i morgen.

Selv har Bjørnevoll altså alltid varmebeskyttelse i håret.

- Bruker du ikke varmeverktøy, så invester heller i et annet leave in-produkt som pleier og tar vare på håret ditt, legger hun til.

Thorsen er også rimelig klar på hva han mener om varmebeskyttelse:

- Hvis du ikke har fått med deg at varmebeskyttelse er et must ved bruk av varmeverktøy, er det bare å ta en tur i skammekroken. Varme er noe av det som skader håret mest, så er er det bare å gjøre en innsats hvis du vil ha sunt blankt hår.

Varmebeskyttelse - et must, altså.

VÅTT HÅR: Håret vårt er på det skjøreste når det er vått, så unngå røff tørking og feil bruk av kam/børste. FOTO: NTB
VÅTT HÅR: Håret vårt er på det skjøreste når det er vått, så unngå røff tørking og feil bruk av kam/børste. FOTO: NTB Vis mer

7. Du bruker hårkur for ofte

Går det an å bruke hårkuren for ofte? Så lenge du får hjelp til å velge en maske til ditt hår og din hodebunn, samt får instruksjoner på hvordan den brukes, så bør det gå bra, understreker Bjørnevoll.

- Jeg tror aldri jeg har møtt noen som tar hårkur for ofte. Selv varierer jeg maskene slik at hår og hodebunn får best mulig pleie mellom frisørbesøkene. Jeg får ikke tid til å leave-in i 5 minutter, så det hender at den blir brukt som balsam.

Thorsen sier at de aller fleste bør bruke en hårkur minst én gang i uken. Men det er viktig at det er den rette kuren for håret ditt, så her må du søke råd hos frisøren din, råder han. Og tenk på dette hvis du vil unngå å få tungt hår av kuren:

- Som regel er det lengder og spisser som trenger mest oppmerksomhet, og da trengs kuren kun å påføres der. Og da blir det ikke tungt.

(Psst! Slik finner du hårkuren som passer for ditt hår)

8. Du klipper håret ditt hjemme

Pandemitid har nok fått flere til å (måtte) klippe håret hjemme. Det finnes jo mange gode toturials på YouTube... Eller? Vi spør ekspertene, selv om vi har en mistanke om svaret vil bli.

- Bør vi alltid unngå å klippe håret hjemme?

- Ja, svarer Bjørnevoll.

Hvis du absolutt skal klippe håret hjemme, er det viktig at du har riktig utstyr og at du vet hva du gjør, legger hun til.

- Det handler kanskje litt om hvem du ønsker å fremstå som? Vi lager oss et bilde av hvem du er når vi treffer deg. Håret blir en del av deg. Et godt håndverk synes, sier hun.

Det eneste tipset Thorsen har om hjemmeklipp av hår, er:

- Ha telefonnummer til favoritt-frisøren klart dersom du begir deg ut på dette, og kryss fingre for at det ikke er fullbooket.

Det tolker vi som klar tale om å ikke prøve å klippe ny sveis på oss selv.

9. Du bruker produkter med ikke-vannoppløselige silikoner

Kanskje har du hørt om silikoner i hårprodukter, og at noen unngår dem? Thorsen forklarer oss hva «greia» med silikoner er, og om vi faktisk bør unngå dem eller ikke:

- Det er stor forskjell på silikoner. Det finnes vannoppløselige, og de som ikke er det. Det som ikke er vannoppløselige, vil bygge seg opp i håret og etter hvert gjøre det flatt og livløst. De som er vannoppløselige vil vaskes ut og ved hver hårvask, samtidig som det tilføres nye. De profesjonelle frisørproduktene vil havne i sistnevnte kategori.

10. Du glemmer hodebunnen

Mange tenker kun på håret når de shopper hårprodukter. Men tenker du noen gang over hodebunnen din? Bjørnevoll er klar på at du ikke må glemme den.

- I hvor stor grad må vi «ta vare» på hodebunnen, er det viktig?

- Viktig! Frisøren din bør alltid gi deg beskjed om det er noe du bør ta hensyn til med tanke på hodebunnen. Tørr, fet, flassende. Det er ofte en grunn til at den ikke har det bra. Finn årsak, bruk riktige produkter til den - og du kan bruke andre produkter i lengdene, svarer Bjørnevoll.

Flere ting kan føre til sensitiv eller tørr hodebunn: Overdrevet bruk av sjampo med fargepigmenter (for eksempel lillasjampo), tørrsjampo og å vaske håret for ofte med en sterk sjampo.

- Da finnes det produkter og enkle tips du kan gjøre hjemme for å få bukt med dette, tipser Bjørnevoll.

Thorsen er også klar på at det er viktig å pleie hodebunnen.

- Bra hår starter med en sunn hodebunn. Har en utfordringer, er det viktig å få diagnostisert hva som er problemet, da det kan bli verre dersom en bruker feil produkter. Det er stor forskjell på for eksempel, flass, tørr og fet hodebunn.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer