Linda Evangelista

Gjør sitt første motecover etter skandaleinngrepet

– Det er ikke slik jeg ser ut i det virkelige liv.

PÅ FORSIDEN: Linda Evangelista gjør sin første moteforside etter skandaleinngrepet. FOTO: Faksimile.
PÅ FORSIDEN: Linda Evangelista gjør sin første moteforside etter skandaleinngrepet. FOTO: Faksimile. Vis mer
Publisert

Supermodell Linda Evangelista sjokkerte en hel verden da hun stod frem med at hun var blitt permanent deformert etter fettfrysningsbehandling.

Nå gjør 57-åringen sin første moteforside etter det mye omtalte skandaleinngrepet.

«Brutalt deformert»

Evangelista, som hadde latt seg behandle med CoolSculpting, som markedsføres som fettfjerning uten kirurgi, hevdet at kroppen var blitt «brutalt deformert» som følge av behandlingen, og at hun derfor ikke lenger kunne ta oppdrag som modell.

Hun saksøkte firmaet som hadde behandlet henne for 50 millioner dollar.

DEN GANG DA: Linda Evangelista var en av verdens største modeller på 1990-tallet. FOTO: NTB.
DEN GANG DA: Linda Evangelista var en av verdens største modeller på 1990-tallet. FOTO: NTB. Vis mer

Da hun stod frem med sin historie tidligere i år, og viste seg frem for første gang på fem år, fikk den tidligere supermodellen massiv støtte fra kollegaer og fans. Cindy Crawford, Naomi Campbell og Christy Turlington var blant de som la igjen varme ord og oppmuntrende hilsener til 57-åringen i kommentarfeltet på Instagram.

Nå pryder Evangelista forsiden på britiske Vogues svært viktige septemberutgave, men med ansiktet tapet opp. Det legger ikke den tidligere supermodellen skjul på.

– Det er ikke min kjeve og hals i det virkelige liv. Jeg kan ikke gå rundt med tape og strikker overalt, sier hun i et intervju med det britiske motemagasinet.

– Men vet du hva, jeg prøver å elske meg selv som jeg er, men for bildenes skyld... Hør her; når det kommer til bilder tror jeg at vi er her for å skape fantasier. Vi skaper drømmer. Jeg mener det er lov.

Får kritikk

Mens noen hyller 57-åringen, og viser til hennes ikonstatus som supermodell, er andre naturlig nok hakket mer skeptiske.

Kritikken går også på at coveret ifølge mange virker å være heftig retusjert.

«Faktisk ville du aldri ha visst, når du ser bildene, at Evangelista hadde noen form for fysisk problem i det hele tatt. Hun er, via illusjonene om sminke, klær og digital postproduksjon, og med Vogues imprimatur, puttet tilbake på sin pidestall», skriver motekritiker Vanessa Friedman i storavisa The New York Times.

Hun reagerer på at motemagasinet ikke viser Evangelista slik hun faktisk ser ut. Spesielt overraskende, mener hun, er det at det er britiske Vogue, med sjefredaktør Edward Enninful i spissen, som velger å ikke gjøre det. Enninful er tidligere blitt hyllet for å stå på barrikadene for mangfold og inkludering i motebransjen.

«Forestill deg virkningen hvis Vogue hadde satt noen, påståtte feil og alt, på forsiden av årets største utgave, og fremhevet feilene ikke som feil i det hele tatt, men som en del av en ny type skjønnhet som bør løftes frem», avslutter Friedman.

SUPERS: Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell og Christy Turlington på catwalken for Versace i 1991. FOTO: NTB.
SUPERS: Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell og Christy Turlington på catwalken for Versace i 1991. FOTO: NTB. Vis mer

Modellmamma: – Trist

Eivor Øvrebø driver modellbyrået Teams Model her hjemme. Hun forteller til KK at Evangelista var en del av det vi gjerne kaller «de originale supermodellene».

– Det var flere som hadde den tittelen; Linda, Christy, Cindy, Naomi, Stephanie, Claudia, Helena, ramser Øvrebø opp.

– Og tittelen var fortjent! De gjorde virkelig alt av shows, kampanjer og cover med de aller største magasinene, minnes hun.

SUPERMODELL: Evangelista har gått for noen av verdens største motehus. Her på catwalken i Milano. FOTO: NTB.
SUPERMODELL: Evangelista har gått for noen av verdens største motehus. Her på catwalken i Milano. FOTO: NTB. Vis mer

Øvrebø hyller den tidligere supermodellen for å stå frem med sin historie i media.

– Men jeg synes det er trist at man skal gå så langt for å oppnå «det perfekte». Det viser seg jo ofte at man til slutt forstår at det var dumt eller også skadelig, sier hun.

– Se bare på det som foregår her hjemme med unge jenter som reklamerer for produkter og inngrep på sosiale medier.

Modellmammaen sier til KK at hun ikke er overrasket over Evangelistas comeback.

– En gang i «manesjen» gir jo mersmak, og de fleste av de tidligere supermodellene gjør comeback med jevne mellomrom.

– Når det gjelder coveret tror jeg nok at magasinet selger mer på et «perfekt» ansikt. Og intervjuet taler vel for seg? Stikker man frem hodet, så må man tåle både ros og ris. Det tåler nok Linda.

Ikonstatus

– Evangelista er en av tidenes mest ikoniske modeller. Hun hadde sin storhetstid i en tid hvor det virkelig fantes supermodeller, sier MinMote-journalist Elise Alexandra Årnes Gulbrandsen til KK.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

– På den ene siden er det godt å se at hun fremdeles vil gjøre modelljobber, på den andre siden er det trist at hun eller magasinet krever denne typen retusj for at hun skal havne på denne forsiden.

Journalisten sier at hun har forståelse for at bildene vekker reaksjoner hos mange.

Det er vanskelig å ikke skape kontrovers når man snakker om skjønnhet, fantasier og operasjoner i samme vending. Og hva er egentlig en fantasi, spør Gulbrandsen.

Åpner opp

I intervjuet åpner den tidligere supermodellen opp om behandlingene som skal ha permanent deformert henne.

– Hvis jeg hadde visst at bivirkningene kan omfatte å miste levebrødet ditt, og at du vil ende opp så deprimert at du hater deg selv, så ville jeg ikke ha tatt risikoen.

57-åringen forteller at hun sliter med selvbildet, og at hun ikke orker å se seg i speilet eller la noen ta på kroppen hennes.

– Er jeg helbredet mentalt? Absolutt ikke. Men jeg er så takknemlig for støtten jeg fikk fra vennene mine og fra bransjen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer