Rynker

Glem Botox - naturlig oppstramming er den nye trendbehandlingen for rynkefri hud!

Nå skal du la kniven og sprøytene ligge.

NÅL DEG YNGRE: Ved hjelp av 100 nåler i ansiktet skal akupunktører kunne fjerne fine linjer, gi en jevnere hudtone og over tid utfylle rynker.  Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
NÅL DEG YNGRE: Ved hjelp av 100 nåler i ansiktet skal akupunktører kunne fjerne fine linjer, gi en jevnere hudtone og over tid utfylle rynker. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss drømmer stadig om glødende og rynkefri hud, og for mange har behandlingsbenken nærmest blitt en vane. Kvinner i alle aldre tyr ofte til drastiske metoder og legger seg under kniver og sprøyter for å trekke fra et par år her og der. Nå ser det imidlertid ut som at knivene og sprøytene blir erstattet av et naturlig alternativ som tar utgangspunkt i kroppens egen energi; nemlig kosmetisk akupunktur

LES OGSÅ: Stoffet som bremser rynkene

«Mei Zen», «vakkert menneske»

Mei Zen, som betyr «vakkert menneske» på kinesisk, er den vanligste formen for kosmetisk akupunktur, og er den metoden som nå har inntatt det norske skjønnhetsmarkedet. Ved hjelp av 100 bittesmå nåler i ansiktet skal akupunktører, avhengig av din alder og livsstil, gi ansiktet et naturlig løft ved å fjerne fine linjer, gi en jevnere hudtone og over tid utfylle rynker.

- Nålene skaper mikroskader i huden. Kroppens reaksjon er at den øker blodtilførselen og produksjonen av kollagen og elastin til huden for å reparere skadene som er oppstått, sier akupunktør Trond Lien og legger til:

– Det er kollagen og elastin som gjør huden vår tykkere, spenstigere og glattere, men med alderen mister huden evnen til å erstatte disse stoffene av seg selv. Mei Zen simulerer denne prosessen og resultatet kan bli en strammere og mer glødende hud over tid. 

– Målet er ikke å erstatte Botox

Lien er en av de første i Norge som tok i bruk Mei Zen. Han forteller at behandlingen kan fungere som et naturlig ansiktsløft, men at den dreier seg mer om en helhet enn om skjønnhet.

– Vi behandler ubalanser i energisystemet i kroppen som kan påvirke de organene som nærer og beskytter huden. God fordøyelse vil for eksempel gi huden glød og spenst, mens dårlig fordøyelse kan gi slapp og livløs hud, poser under øynene og kviser, sier Lien og presiserer:

- Akupunktur vil alltid fokusere på helhetlig helse. Det handler ikke om å etterstrebe et skjønnhetsideal, men om å ha en sunn og frisk innside som gir seg til syne på utsiden. Jeg anbefaler kosmetisk akupunktur til personer som er opptatt av helse og naturlig skjønnhet.

Så du anbefaler det ikke til de som ønsker oppstrammet hud som man får av Botox?

– Nei. Det er viktig å presisere at Mei Zen på ingen måte har den samme effekten som Botox og Restylan. Det kan derfor ikke erstatte effekten av slike produkter og det er heller ikke målet.

LES OGSÅ: Er dette tidenes verste inngrep? 

- Uenighet om virkning

I legemiljøer har alternativ medisin som akupunktur lenge vært et omstridt tema. Mens noen mener det er pengeslukende behandlinger uten dokumentert effekt, mener andre at akupunktur ikke er fjernt fra vanlig medisin og at skilleveggene mellom disse på flere områder er på vei bort. 

Rolah Osman, kosmetisk lege ved BeWell klinikken og forfatter av boken «Frisk Hud», er verken positiv eller negativ til kosmetisk akupunktur, men bekrefter at nåler kan ha en oppstrammende effekt over tid. 
 
– Jeg vil ikke anbefale eller fraråde til behandling, men i forhold til virkning er jeg ikke nødvendigvis negativ. Jeg vet bare ikke om det fungerer, sier Rolah.

Akupunktører selv sier at de skaper mikroskader i huden og som gjør at kroppen øker produksjonen av kollagen og elastin til huden for å reparere skadene. Høres dette sannsynlig ut fra et medisinsk perspektiv?

– Det du beskriver høres ut som mikconeedling, som er en vanlig behandlingsform i kosmetisk medisin. Det blir laget tusenvis av små mikrohull i huden som må repareres. Kroppen øker kollagenproduksjonen som en respons til skadene, og huden strammes opp over tid. 

Hudlege Ole Martin Rørdam, som jobber privat i Trondheim (Dermatologi.no) er derimot ikke positiv til kosmetisk akupunktur. Han tror det verken har effekt eller dokumentasjon.  

– Jeg tror ikke akupunktur har den samme effekten som for eksempel microneedeling fordi akupunktur gir for lite «skade» til å kunne stimulere kollagen produksjon, sier Rørdam. 

LES OGSÅ: Virker behandlinger mot rynker? 

KK TESTER: Kosmetisk akupunktur er langt fra en ”quick fix” for rynker, men det har flere fordeler etter kun én behandling.  Foto: Caroline Brodwall Berge
KK TESTER: Kosmetisk akupunktur er langt fra en ”quick fix” for rynker, men det har flere fordeler etter kun én behandling. Foto: Caroline Brodwall Berge Vis mer

Ikke en «quick fix», men…

Undertegne journalist dro selv til akupunktør Trond Lien for å se hvordan innvirkning kosmetisk akupunktur faktisk har på huden, og dette er hvordan vi opplevde behandlingen.

Behandlingen starter med at Lien tar pulsen og sjekker tungen min. Basert på observasjonene stiller han en diagnose; fordøyelsessystemet bør styrkes. Han forteller at det er magen og milten som fordøyer maten og gir sirkulasjon og næring til huden, og at mageproblemer kan vises i ansiktet i form av blek, slapp og uren hud. Han velger å jobbe videre med fordøyelsen min og stikker bittesmå nåler i armer, bein og mage, i tillegg til et spesifikt mønster i ansiktet. Noen punkter er mer følsomme enn andre, men av hundre nåler gir ingen smerte. Jeg kjenner ikke stikkene så godt, en vibrerende, litt lammende - MEN utrolig deilig følelse tar over beina, armene og ansiktet mitt etter at nålene er satt. Når alle de 100 nålene sitter forlater Lien rommet og kommer tilbake etter en halv time. Nålene blir tatt ut, og det er som om de aldri var der, bortsett fra et par bittesmå røde prikker som fort forsvinner. 

Konklusjon:  Kosmetisk akupunktur er langt fra en «quick fix» for fine linjer og rynker. Dersom du ønsker botox-resultat, kan du stoppe her, men dersom du ønsker et skikkelig «zen boost», bør du prøve det! Behandlingen er avslappende og behagelig, og kun etter én gang er jeg merkelig rolig til meg å være. Men best av alt føler jeg meg tilfreds med meg selv; opplagt, med en frisk farge i ansiktet. Det jeg er mest spent på nå er magen min, og hvordan en gradvis bedret indre tilstand eventuelt vil kunne påvirke mitt ytre. 

Note to self: Ikke legg planer etter behandling – med mindre planene er å være hjemme!

Til informasjon: Behandlingen er ikke sponset av klinikken. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer