Naturlig grått hår

Grått er hot!

Føles veien til en naturlig, grå manke litt lang og krøkkete? Vi hjelper deg!

GRÅTT HÅR: Salma Hayek farget håret grått for sin rolle i den siste filmen «The Hummingbird Project». FOTO: NTB Scanpix
GRÅTT HÅR: Salma Hayek farget håret grått for sin rolle i den siste filmen «The Hummingbird Project». FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bildedelingstjenesten Pinterest fungerer som en digital oppslagstavle der du kan finne inspirasjon til alt fra interiør og mat til skjønnhet. Her får vi en god indikasjon på hvilke trender folk verden over har tro på, og i 2018 økte søket «going grey» med hele 897 prosent!

Grått hår på menn er lenge blitt sett på som sexy, og nå vil også flere og flere kvinner la sine små grå komme til syne. Prosessen det er å gå fra farget hår til naturlig grått kan oppleves som upraktisk og småkjip, derfor har vi samlet de beste tipsene som gir deg sølvmanke på mest mulig sømløst vis.

Yvonne Torp begynte som frisør for 15 år siden. Nå jobber hun ved Hope Hair, der naturlige produkter og behandlinger står i fokus.

SLUTTET Å FARGE HÅRET: Modellen Erin O'Connor (41) går visninger for de store motehusene og har sluttet å farge håret. FOTO: NTB Scanpix
SLUTTET Å FARGE HÅRET: Modellen Erin O'Connor (41) går visninger for de store motehusene og har sluttet å farge håret. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

– Hvor lang tid det tar å gro ut et flott, grått hår, avhenger av lengden på håret, hvor mye du er villig til å klippe og hårkvaliteten. Den første perioden er det smart å gå litt oftere til frisøren enn hva du pleier, slik at overgangen blir penest mulig. Så kan du godt vente lenger mellom hver gang etter hvert, tipser hun.

– I tillegg er pleien du gjør hjemme, veldig viktig, legger hun til.

Hun mener at noe av det viktigste du gjør for å holde gråfargen og overgangen fresh og fin, er å sørge for at fargen er kald og at håret er glansfullt. Det fikser du med fukt og jevnlig bruk av lillapigmentert pleie.

SØLVGRÅTT HÅR: Helen Mirren bærer sin sølvgrå manke med klasse! Sjekk forresten sminken hennes – markerte øyne og farge på leppene. FOTO: NTB Scanpix
SØLVGRÅTT HÅR: Helen Mirren bærer sin sølvgrå manke med klasse! Sjekk forresten sminken hennes – markerte øyne og farge på leppene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Enklere å bli grå hvis du har lyst hår

Ifølge frisøren er det enklere å bli grå om du har lyst hår enn om du har mørkt hår. Men det finnes gode løsninger for begge utgangspunkt som gjør at håret ser flott ut underveis.

– Har du lyst hår, starter du med å legge inn lyse foliestriper i etterveksten. Stripene blir mindre og færre etter hvert som håret vokser ut for en myk overgang. Fargen bør også gjøres kaldere slik at det går mer i ett, sier Torp.

– Mørkt hår gjøres gradvis lysere, i tillegg til at det bør legges striper i etterveksten. Fargen bør også her gå over til det kalde. Dessuten må håret klippes jevnlig slik at det ser sunt ut.

FIKK GRÅTT HÅR SOM 16-ÅRING: Sarah Harris fra britiske Vogue fikk grått hår da hun var 16. Det har blitt hennes varemerke. FOTO: NTB Scanpix
FIKK GRÅTT HÅR SOM 16-ÅRING: Sarah Harris fra britiske Vogue fikk grått hår da hun var 16. Det har blitt hennes varemerke. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Striper i etterveksten for en myk overgang

Amerikanske Briana Cisneros er blant verdens ledende kolorister, noe som vil si at hun er ekspert på hårfarging.

På hennes Instagram-konto, @brianacisneros, ser du eksempler på at hun bruker opp mot 350 folier i håret, så når du går til henne, må du sette av dagen.

Du trenger derimot ikke å farge håret på månedsvis, fordi hun er så dreven på å få ettervekst til å se bra ut. Hun foreslår som Yvonne Torp å legge inn striper i etterveksten for å gjøre overgangen myk. Hun har også et annet triks til i ermet:

– Har du langt hår, kan du lage en nydelig balayage, sier Cineros.

Ordet balayage stammer fra det franske verbet «balayer», som betyr å feie. Teknikken går ut på å male eller «feie» over håret med bleking, noe som gir et annet resultat enn folie- eller hettestriper.

– Er gråfargen lys innerst, gjør du mellompartiet mørkere og lar det så gå over til litt lysere i tuppene. Er gråfargen mørkere, kan du gjøre balayage lysere. Sakte, men sikkert vokser mer og mer av ditt naturlige hår ut, sier fargeeksperten.

Unngå at gråfargen blir gul

Både Yvonne og Briana forklarer også at hjemme bør man bruke en fargebevarende sjampo og en balsam eller maske som gir masse fukt. Med jevne mellomrom er en sjampo med blå eller lilla pigmenter lurt for å holde på den kalde nyansen.

Yvonne Torp forklarer at hovedforskjellen på farget og grått hår er at grått hår er helt uten pigmenter. Det oppfattes som stivere og grovere, og er tørrere, mer porøst og mattere. Hun mener at dersom gråfargen blir for gul, kan du risikere at huden ser gusten ut.

– Gulstikket kommer fra miljøet vi lever i, der forurensing er en av årsakene. Det gylne preget holder du borte ved å vaske håret jevnlig med sjampo og balsam med blå eller lilla pigmenter, samt daglig beskyttelse med fargebevarende produkter. Det er også smart å få et kaldt skyld hos frisøren en gang iblant. Da blir håret glansfullt fordi det samtidig får tilsatt pleie, sier Torp og legger til at av pleie skal du gå for en proteinrik sjampo som styrker de porøse hårstråene og en fuktighetsgivende balsam og maske som tilfører fukt og glans.

Briana poengterer at klippen er viktigere enn noen gang. Den må være moderne og ha en edge, selv om håret er langt. Hår som bare vokser ut uten mål og mening, mener hun kan gjøre at du ser eldre ut.

– Du må også tenke på hvordan du kler deg og hvordan du sminker deg. Sørg for at du markerer brynene, øynene og leppene slik at du ikke «mister ansiktet» ditt, sier Briana, som også synes et par statementbriller er superkledelig.

Yvonne Torp er enig i stiltipsene, og mener at det er viktig å tenke på din mentale alder og din personlige stil:

– Du kan være godt voksen, men føler deg ung til sinns. Noen kan for eksempel gjøre håret litt mer sporty ved å overdrive bruken av lillasjampoen, slik at fargen får et lilla skjær, mens det kan bli helt feil for andre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer