Grått hår:

Grått hår? Ifølge forskning kan fargen komme tilbake

Stress har betydning for om håret blir grått. Men visste du at perioder med lite stress og avslapning kan gi hårstråene sin naturlige farge tilbake?

EN PAUSE?: Har det dukket opp noen grå hår kan det være at du trenger å ta det litt med ro. Foto: NTB
EN PAUSE?: Har det dukket opp noen grå hår kan det være at du trenger å ta det litt med ro. Foto: NTB Vis mer
Publisert

At stress påvirker oss såpass mye at håret vårt også kan miste fargen er ofte blitt sagt på folkemunne. I 2020 ble det også slått fast av stammcelleforskere ved Harvard at dette faktisk også stemmer.

Men, er det sånn at det ikke er noen vei tilbake etter at håret først er blitt grått?

Ifølge Illustrert Vitenskap har forskere ved Columbia University funnet ut at de fargeløse hårene kan gjenvinne fargen hvis vi endrer livsstil og er mindre stresset en periode.

Du kan bremse utviklingen

Forskerne studerte 397 hårstrå fra 14 forsøkspersoner. For å undersøke hårets aldring lette de etter hårstrå som var farget i spissen og fargeløse ved ved røttene. Det skulle vise seg at en stor mengde av hårstråene var farget ved hårrøttene og fargeløse lenger ute i strået - altså at håret etter hvert vokste ut med sin naturlige farge igjen.

De grå hårdelene inneholdt mitokondrielle proteiner som skilles ut når kroppen er under stress. Og det skulle vise seg at de fargeløse områdene på hårstrået passet med perioder da forsøkspersonene hadde opplevd perioder med stress og press.

Mener studien viser at aldring i noen tilfeller kan bremses eller reverseres. FOTO: NTB
Mener studien viser at aldring i noen tilfeller kan bremses eller reverseres. FOTO: NTB Vis mer

For eksempel hadde en 30-år gammel kvinne et fargeløst område på to centimeter i hårprøvene sine. Det passet sammen med en tomånedersperiode da hun var separert fra mannen sin. En annen forsøksdeltaker hadde gjenvunnet fargen i flere hårstrå under en to ukers ferie.

Flere og flere grå hår som stikker seg fram kan altså ha en sammenheng med at du er eller har vært gjennom en stressende periode i livet. Kanskje du rett og slett trenger å slappe av litt?

Forskerne ved Columbia University kan ikke konkludere med at vi kan gjenvinne fargen i hele håret ved å slappe av, men de mener studien viser at aldring i noen tilfeller kan bremses eller reverseres.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer