Milano Fashion Week

Gucci-modell vekket oppsikt med sin spesielle protest på catwalken

Ayesha Tan-Jones lot ikke sjansen gå fra seg til å bruke stemmen sin.

STUNT: Modellen Ayesha Tan-Jones gjennomførte en stille protest der hun hadde skrevet «Mental helse er ikke mote» i håndflatene. Foto: NTB Scanpix
STUNT: Modellen Ayesha Tan-Jones gjennomførte en stille protest der hun hadde skrevet «Mental helse er ikke mote» i håndflatene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Milano Fashion Week er forbi, der flere av verdens fremste it-jenter og kjendiser var på plass for å overvære visningene til de største motehusene. Moteuken besto likevel ikke bare av nye kolleksjoner, inspirerende streetstyle antrekk, glitter og glam. Et politisk budskap kom også til syne, da en modell gjorde protest på catwalken.

Det er ingen tvil om at mote er en visuell uttrykksform, og luksusmerket Gucci fortsetter å tøye grensene med sine elleville kolleksjoner som vekker stor oppmerksomhet.

Under moteuken i Milano hadde Gucci sin eksklusive motevisning, der vår- og sommerkolleksjonen for 2020 ble presentert. Modellen Ayesha Tan-Jones lot ikke sjansen gå fra seg til å bruke stemmen sin. Tan-Jones, sammen med andre modeller, var ikledd hvite plagg, og flere mente at flere av disse plaggene minnet om en såkalt tvangstrøye. Tvangstrøyer ble tidligere brukt på voldelige fanger og pasienter på psykiatriske sykehus.

– Sårende og ufølsomt

Idet Tan-Jones ble ført nedover catwalken på rullebåndet, holdt modellen armene oppover med begge håndflatene vendt ut mot publikum.

Inne i håndflatene sto det sterke og tydelige budskapet skrevet i blokkbokstaver: «MENTAL HELSE ER IKKE MOTE».

På sin egen konto på bildedelingstjenesten Instagram, har Tan-Jones lagt ut et innlegg der hun nærmere forklarer baktanken med stuntet:

– Som artist og modell som selv har slitt med mental helse, i tillegg til å ha familiemedlemmer og andre kjære som har vært rammet av depresjon, angst, bipolar lidelse og schizofreni, er det sårende og ufølsomt at et så stort motehus som Gucci bruker dette som et konsept for et flyktig moteøyeblikk.

I kommentarfeltet under innlegget bugner det av positive tilbakemeldinger:
«Du er fantastisk», «Vi trenger flere mennesker som deg» og «Respekt!» er blant kommentarene som har blitt skrevet.

Modellen takker også for all støtten hun har fått, og skriver blant annet at hun og noen av de andre modellene skal donere deler av eller hele lønnen som de fikk utbetalt, til frivillige organisasjoner som jobber med psykisk helse.

Svarer på kritikken

Som et svar på den krasse kritikken, sier Gucci ifølge BBC at de hvite plaggene kun var ment som en motsats til resten av kolleksjonen bestående av fargerike moteplagg. Videre opplyser talspersonen for Gucci at klærne som kunne minne om tvangstrøyer ikke vil bli solgt.

Det er imidlertid ikke første gang det italienske motehuset får refs. Tidligere i år var de nødt til å trekke en genser fra markedet etter anklager om at den var rasistisk. Kritikerne mente at den sorte turtle neck-genseren var en etterligning av «blackface»-sminke, en type teatersminke brukt på lyshudede personer for å få de til å se ut som mørkhudede.

SKAPTE REAKSJONER: Kritikken har haglet etter at Gucci brukte tvangstrøye-liknende design på catwalken. Foto: NTB Scanpix
SKAPTE REAKSJONER: Kritikken har haglet etter at Gucci brukte tvangstrøye-liknende design på catwalken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Luksusmerket fikk også oppmerksomhet verden over da de i fjor presenterte sin høstkolleksjon, ved bruk av modeller bærende på løse hoder rundt operasjonsbord.

Temaet psykisk helse opptar mange, inkludert moteindustrien. Vi ser at også modeller har sterke meninger, og at det er mulig å bruke stemmen sin til å skape engasjement - selv på catwalken i Milano.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer