Magne Gundersen

Har dere samboerkontrakt eller ektepakt?

Selv om dere er gift, er det ikke sikkert at dere arver alt fra hverandre.

SAMBOERKONTRAKT ELLER EKTEPAKT: Sørg for å skrive en kontrakt eller testamente, og få helst en jurist til å hjelpe dere. Foto: NTB Scanpix
SAMBOERKONTRAKT ELLER EKTEPAKT: Sørg for å skrive en kontrakt eller testamente, og få helst en jurist til å hjelpe dere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HENNE: Det kan være et ork å snakke med kjæresten om penger. Og verst er det kanskje om forholdet er ferskt. Men stålsett deg og gjør det likevel! Det tjener både dere og forholdet på.

- Det er ikke veldig «sexy» å snakke om penger, regninger, bolig, gjeld, lån, samboerkontrakt, testament og arv, men å våge å ta det opp er et tegn på at man er seriøs i forholdet, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank1 og programleder i Luksusfellen på TV3. 

– Det er naturlig å ta opp økonomi før man flytter sammen, og i alle fall når man skal kjøpe noe sammen. Og senest når man skal få barn sammen, sier Gundersen.

LES OGSÅ: Dette bør stå i samboerkontrakten

HVEM FÅR HVA? Skaff deg oversikt over hvem som får hva dersom det skulle bli slutt.  Foto: NTB Scanpix
HVEM FÅR HVA? Skaff deg oversikt over hvem som får hva dersom det skulle bli slutt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ikke gå i samboerfella

Å lukke øynene for økonomien kan koste deg dyrt. Familiejusen kan nemlig spille deg et puss, spesielt for samboere, men også for par som har barn fra tidligere forhold.

I begge tilfeller gjør du og partneren lurt i å snakke med en jurist.

– Kvinner som flytter inn i mannens bolig, bør kjøpe seg inn eller lage en husleieavtale, sier Birgitte Schjøtt Christensen, advokat i Help Forsikring.

Før dere flytter sammen, husk disse tingene:

  • Bare samboere med felles barn har lovbestemt arverett etter hverandre (gjelder også hvis de har hatt barn sammen eller venter barn sammen). Gjenlevende samboer arver 4G, for tiden drøyt 354.000 kroner.
  • Samboere uten felles barn har ingen arverett, men kan testamentere til gjenlevende samboer. Samboeres uskifterett forutsetter at de har felles barn, og er begrenset til deler av boet. Gjenlevende samboer kan velge å sitte i uskiftet bo, forutsatt at avdødes særkullsbarn samtykker.

Schjøtt Christensen anbefaler samboere å tilgodese hverandre maksimalt i testament. Da arver gjenlevende alt, såfremt avdøde ikke har barn. Om avdøde har barn, arver samboeren en tredjedel av alt avdøde etterlater seg, dog minst 4G.

LES OGSÅ: Scener fra en barnehagegarderobe

Gifte arver ikke alt

Ektefeller får i utgangspunktet halvparten av fellesboet ved en skilsmisse. Det er stadig vanligere med skjevdelingskrav og særeie som holdes utenfor skilsmisseoppgjøret, så det er ikke lenger gitt at felleseiet deles likt.

For den som hadde store verdier med seg inn i ekteskapet, kan det bli dyrt å skilles dersom man ikke har særeie.

Ektefeller som brakte formue med seg inn i ekteskapet og/eller mottar gaver eller arv underveis, bør skrive ektepakt der skjevdelingsformuen gjøres til særeie.

Da unngås konflikter og formuen beskyttes mot likedeling etter et eventuelt uskifte.

Hva skjer ved dødsfall? Hvis avdøde har barn, arver ektefellen en ideell fjerdedel av det avdøde etterlater seg.

Schjøtt Christensen mener barnløse ektefeller MÅ skrive testament, ettersom gjenlevende ektefelle bare har arverett til halve førstavdødes formue (dog minst 6G).

Den andre halvparten går til avdødes slekt, og dette er blitt en ubehagelig overraskelse for en del enker og enkemenn. 

LES OGSÅ: Slik varer lønna lengre

BARN: Vær klar over at det er forskjellige regler for dine, mine og felles barn.  Foto: NTB Scanpix
BARN: Vær klar over at det er forskjellige regler for dine, mine og felles barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dette arver barna

Barn fra tidligere forhold, særkullsbarn, arver foreldrene direkte. Ved uskiftet bo må felles barn vente på arven til begge foreldrene er gått bort, dersom foreldrene var gift.

Mange forsøker å unngå dette gjennom å skrive testament, men barnas pliktdelsarv kan ikke testamenteres bort.

Ved testament kan en øke gjenlevendes arverett til en tredjedel. For ektefeller kan en inngå ektepakt for en gunstigere deling for lengstlevende. Noen ber særkullsbarn om forhåndssamtykke til uskifte, men det avhenger av særkullsbarnets velvilje.

Mange er mer opptatt av testament og arverett enn livsforsikringer, men ofte er forsikringsutbetalingene større enn arven, og en viktig brikke i arveplanleggingen. Spør forsikringsselskapet ditt eller HR-rådgiveren på jobben om hvem som er begunstiget etter dine livsforsikringer.

Som regel gjelder dette ektefeller og samboere med felles barn, eller samboere som har levd sammen en stund, i mer enn to eller fem år. Du kan som regel utpeke begunstiget selv, så nye samboerpar kan sette inn hverandre. Husk på å melde flytting så dere har samme adresse i folkeregisteret.

LES OGSÅ: 7 tips for å løse konflikter

Og fellene du ikke bør gå i: 

Å overlate økonomien til mannen. Familieøkonomien er ikke et one-man-show. Det er viktig at begge har oversikt over inntekter og utgifter. Og at begge er enig om hvordan pengene skal forvaltes. 

Å glemme pensjonen. Mange kvinner er hjemme ekstra med barna eller jobber redusert i lange perioder. Resultatet er mindre pensjon både fra folketrygden og jobb, samtidig som karriere og inntekt bremser opp. Opptjente pensjonsrettigheter er IKKE del av et evt. skilsmisseoppgjør.

Å bli samboer uten gjensidig testament eller samboerkontrakt. Ekteskapsloven regulerer de økonomiske forholdene mellom mann og kone – mens de er gift og ved skilsmisse, og arveloven sikrer den gjenlevende ved død. Men vi har ingen samboerlov, og uten skriftlige avtaler kan den svakeste part sitte ribbet tilbake. Skriv samboerkontrakt og testament hos advokat.

Det er mye lettere å bli enig mens dere er sammen. Selv om man går tomhendt inn i samlivet, blir det mer å dele over tid.

Vær ekstra nøye ved kjøp av bolig, det enkleste er å eie halve boligen og halve lånet hver. Noen kvinner som trer ut av yrkeslivet når barna kommer, og lever «behagelige» liv mens mannen gjør karriere og har høy lønn, tror feilaktig at moderskapet gir dem rett til likedeling når samboerskapet opphører eller partneren dør.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer