Føflekker

Har det dukket opp en helt ny føflekk?

Da er det ekstra god grunn til å følge med på den.

SJEKK DEG SELV: Du bør følge med på føflekkene dine jevnlig selv. Om du oppdager at du har fått nye føflekker eller at de eksisterende føflekkene forandrer seg, bør du bestille time hos lege for å få dem sjekket grundigere. Foto: Science Photo Library
SJEKK DEG SELV: Du bør følge med på føflekkene dine jevnlig selv. Om du oppdager at du har fått nye føflekker eller at de eksisterende føflekkene forandrer seg, bør du bestille time hos lege for å få dem sjekket grundigere. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi vet alle at det er viktig å følge med på føflekkene våre og få dem sjekket innimellom, men vet du egentlig hva du skal se etter? 

Og hva er egentlig føflekker?

– Føflekker er mørke områder hvor pigmentproduserende celler – melanocytter – har «flokket» seg sammen, forklarer Rolah O. Lønning, lege ved Stavanger Universitetssykehus og forfatter av boka «Frisk hud». 

Hun sier at man er født med noen føflekker, mens andre utvikles etter hvert som man blir eldre. 

– De fleste kommer mellom tidlig barnealder og fylte 30 år. 

LES OGSÅ: Ville du sett forskjell på føflekkene

HORMONER OG SOL: Dette er de største årsakene til at føflekker oppstår, men skader mot huden kan også bidra, forklarer legen. Foto: Ocskay Bence - Fotolia
HORMONER OG SOL: Dette er de største årsakene til at føflekker oppstår, men skader mot huden kan også bidra, forklarer legen. Foto: Ocskay Bence - Fotolia Vis mer

Derfor får du dem

Lønning forklarer at formasjonen av føflekker påvirkes av hormonelle endringer og av solen, men skader mot huden kan også bidra til flere føflekker. 

– Hvor mye sol du ble eksponert for som liten, kan ha betydning for hvor mange føflekker du får som voksen, sier hun.

I tillegg kan man få andre hudforandringer som fører til mørkere flekker, for eksempel såkalte leverflekker eller seboreisk keratose, også kalt talgvorte eller senilvorte, som er hudforandringer forbundet med høyere alder. 

– Helt nye føflekker etter fylte 35 år og føflekker i forandring bør sjekkes og følges av lege, understreker Lønning.

LES OGSÅ: Her rammes mange av hudkreft

Slik forebygger du

Selv om du kan prøve å forebygge at nye føflekker dukker opp, er det ikke alle som kan forebygges. Det gjelder spesielt hvis det er snakk om flekker som kommer på grunn av soleksponering som barn eller etter påvirkning av hormonelle faktorer. 

– Adekvat solbeskyttelse er dog alltid viktig når det er snakk om å forhindre pigmentering. Dette inkluderer høy faktor, beskyttende tøy som en bredbremmet hatt, og oppsøking av skygge mellom klokka 11 og 14 i sommermånedene, sier Lønning. 

LES OGSÅ: Tynne klær beskytter ikke nok mot sola

FOREBYGG: Ikke alle føflekker kan forebygges, men sørg for å bruke tilstrekkelig med solbeskyttelse, så kan du forhindre noen av dem, råder legen. Foto: Kalim - Fotolia
FOREBYGG: Ikke alle føflekker kan forebygges, men sørg for å bruke tilstrekkelig med solbeskyttelse, så kan du forhindre noen av dem, råder legen. Foto: Kalim - Fotolia Vis mer

Sjekk ekstra om du er lys i huden

Selv om alle bør følge med på føflekkene sine jevnlig, er det ekstra viktig for noen av oss. 

– Har du en lysere hudtype og flere føflekker, kan det være lurt å sjekke disse selv i speilet regelmessig, sier Lønning. 

Hun anbefaler også at du bestiller time hos fastlegen eller en hudlege for en grundigere gjennomgang om du ser endringer endringer eller oppdager nye føflekker. 

– Har du nære slektninger som har opplevd hudkreft, er det ekstra viktig å følge med selv, og gjerne få oppfølging av lege eller hudlege én til to ganger i året.

LES OGSÅ: Derfor får du hår i noen føflekker

ABCDE: Følg den såkalte ABCDE-regelen når du sjekker føflekkene dine selv og bestill time hos en lege for å sjekke flekkene grundig om du oppdager nye flekker eller at de eksisterende flekkene forandrer seg. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia
ABCDE: Følg den såkalte ABCDE-regelen når du sjekker føflekkene dine selv og bestill time hos en lege for å sjekke flekkene grundig om du oppdager nye flekker eller at de eksisterende flekkene forandrer seg. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia Vis mer

Bruk ABCDE-regelen

For alle andre vil det holde å følge ABCDE-regelen:

A – Assymetri: Er føflekken asymmetrisk eller består av to ulike halvdeler? Godartede føflekker skal være symmetriske, ifølge Norsk Helseinformatikks hjemmesider
B – Border: Er det en tydelig grense mellom føflekken og huden rundt eller er overgangen mer glidende? Godartede føflekker skal ha tydelig skille mellom disse delen, og det skal ikke være nødvendig å myse eller se veldig nærme på føflekken for å se hvor kanten går. 
C – Colour: Godartede føflekker er brune og ensfargede. Ondartede føflekker eller forstadier til disse kan også være rødbrune, svarte, blå, grå, hvite, oransje eller rosa. De kan også ha en speilende/skinnende overflate, skriver NHI.no.
D – Diameter: Føflekker under 6 mm i største diameter er oftest godartede.
E – Evolution: Utvikler eller endrer føflekken seg over tid? Blir den høyere eller skifter fasong og blir assymetrisk? Begynner den å klø, blø eller gjøre vondt? Er den forhøyet fra hudoverflaten, men samtidig fast når du tar på den? Mens en godartet føflekk er myk å ta på og kan klemmes litt sammen med fingrene, er en godartet føflekk hardere og står mer fast om du prøver å klemme på den. 

– Kontakt lege ved endringer i noen av disse, råder Lønning. 

Det er viktig å merke seg at ikke alle kriteriene må oppfylles samtidig for at du bør få føflekken sjekket av lege. Om bare ett av kriteriene er oppfylt, for eksempel om føflekken er hard, bør du fortsatt ta kontakt og be om en sjekk.

LES OGSÅ: Sjekk føflekkene minst én gang i måneden

Nasjonal hudsjekkdag

Den 6. mai gjennomføres den nasjonale hudsjekkdagen. Hudleger over hele landet tar da imot pasienter for å sjekke føflekkene deres uten rekvisisjon fra lege. 

Om du har en mistenkelig føflekk, kan du for eksempel ringe Kreftforeningen på 800 57 338 eller kontakte dem via chat på hjemmesiden deres for å bestille time til 6. mai. 

Les mer på Kreftforeningens hjemmesider

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer