Føflekker

Har det dukket opp en helt ny føflekk?

Da er det ekstra god grunn til å følge med på den.

SJEKK DEG SELV: Du bør følge med på føflekkene dine jevnlig selv. Om du oppdager at du har fått nye føflekker eller at de eksisterende føflekkene forandrer seg, bør du bestille time hos lege for å få dem sjekket grundigere. Foto: Science Photo Library
SJEKK DEG SELV: Du bør følge med på føflekkene dine jevnlig selv. Om du oppdager at du har fått nye føflekker eller at de eksisterende føflekkene forandrer seg, bør du bestille time hos lege for å få dem sjekket grundigere. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi vet alle at det er viktig å følge med på føflekkene våre og få dem sjekket innimellom, men vet du egentlig hva du skal se etter? 

Og hva er egentlig føflekker?

– Føflekker er mørke områder hvor pigmentproduserende celler – melanocytter – har «flokket» seg sammen, forklarer Rolah O. Lønning, lege ved Stavanger Universitetssykehus og forfatter av boka «Frisk hud». 

Hun sier at man er født med noen føflekker, mens andre utvikles etter hvert som man blir eldre. 

– De fleste kommer mellom tidlig barnealder og fylte 30 år. 

LES OGSÅ: Ville du sett forskjell på føflekkene

Derfor får du dem

Lønning forklarer at formasjonen av føflekker påvirkes av hormonelle endringer og av solen, men skader mot huden kan også bidra til flere føflekker. 

– Hvor mye sol du ble eksponert for som liten, kan ha betydning for hvor mange føflekker du får som voksen, sier hun.

I tillegg kan man få andre hudforandringer som fører til mørkere flekker, for eksempel såkalte leverflekker eller seboreisk keratose, også kalt talgvorte eller senilvorte, som er hudforandringer forbundet med høyere alder. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer