Hudpleie

Har du blitt rammet av «maskne»?

Mange opplever uren hud rundt munnen, kjeven og nesen om dagen.

MASKNE: Hyppig bruk av munnbind kan skape problemer for huden din. Foto: NTB
MASKNE: Hyppig bruk av munnbind kan skape problemer for huden din. Foto: NTB Vis mer
Publisert

I år har vokabularet vårt blitt utvidet med ord som «smittesporing», «kohort» og ikke minst «koronaen». Sistnevnte er faktisk kåret til årets nyord av Språkrådet.

Mon tro de hadde «maskne» på lista si over de mange mulighetene de hadde for årets nyord? Det er kanskje ikke like mye brukt som «koronaen», men tusenvis har opplevd det i både inn og utland.

Ordet er nemlig finurlig satt sammen av to velkjente ord: maske og akne. Høyt forbruk av munnbind har nemlig ført til at mange har fått uren hud.

Behandle masken som undertøy

- Det er viktig å holde masken ren da man ofte svetter under masken, forteller Michael Zangani, hudlege ved Volvat og mannen bak hudlegebloggen drzangani.no.

- Man må behandle det som undertøy og vaske det ofte. Bruker du engangs munnbind, bytt oftere. Du har ikke lyst at talg og svette som sitter på munnbind skal påvirke huden din.

VASK OFTE: Man skal behandle munnbindet sitt som undertøy og vaske ofte, sier hudlegen. Foto: NTB
VASK OFTE: Man skal behandle munnbindet sitt som undertøy og vaske ofte, sier hudlegen. Foto: NTB Vis mer

Hudlegens beste tips

Hudpleie er alltid viktig. Ikke bare for å rengjøre huden, men også beskytte den for ytre påvirkninger. Men nå som maske bli hyppigere brukt, er det ifølge Zangani viktig å ta i bruk den mest grunnleggende hudpleierutinen.

- Skånsom, ikke irriterende rens med mye fukt, samt talg-reduserende dagkrem er viktig. Dagkremen gjør dobbeltarbeid her: I tillegg til å redusere talg, kan den beskytte huden mot friksjonen fra munnbind, sier hudlegen og fortsetter:

- Husk at munnbind kan forsterke produktlevering til huden. Derfor er det ikke lurt å bruke retinoider eller andre syrer under munnbind. Disse kan heller brukes på kveldstid.

Til slutt anbefaler hudlegen å redusere bruken av sminke.

- Dette er tiden for å virkelig tone det ned! Reduser det så mye som mulig og vær flink med daglig hudpleierutine. Friksjon, talg, svette og varme sammen med sminke = kviseutbrudd.

15 minutters pause hver fjerde time

Flere har nok tenkt at «maskne»-fenomenet er et påfunn fra skjønnhetsbransjen for å tjene penger på nye produkter. Men som doktor Mona Gohara, dermatologi-professor ved Yale School of Medicine, sa til New York Times:

«Oh, it's a real thing.»

TA PAUSE: Dersom du har på deg munnbind over lengre tid, er det lurt å ta seg en pause på et kvarter hver fjerde time. Foto: NTB
TA PAUSE: Dersom du har på deg munnbind over lengre tid, er det lurt å ta seg en pause på et kvarter hver fjerde time. Foto: NTB Vis mer

The American Academy of Dermatology har også publisert en sak på sin nettside om hvordan man kan få bukt med «maskne». De tipser blant annet om å ikke teste ut nye produkter i perioden du bruker et munnbind. Spesielt ikke de som inneholder de litt tøffere ingrediensene - slik hudlege Michael Zangani også nevnte.

Når du har funnet et munnbind som passer deg - da gjerne et som har minst to lag med naturlig, pustende stoff - er det viktig å ta en munnbind-pause i ny og ne.

Bruker du munnbind over lengre tid, anbefales det på The American Academy of Dermatology å ta en pause i 15 minutter hver fjerde time slik at huden din får puste.

Men, husk å fjerne masken etter at du har vasket hendene og på et «trygt» sted. Det kan for eksempel være utendørs med avstand til andre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer