Solbrent

Har du blitt solbrent i hodebunnen?

Det finnes produkter som også beskytter hodebunnen din mot de skadelige UV-strålene.

PASS PÅ: Husk å beskytte hodebunnen når du er ute i sola i sommer. Sår, øm og flassende hodebunn i hårskillen er både ubehagelig og plagsomt. Foto: eugenepartyzan - Fotolia
PASS PÅ: Husk å beskytte hodebunnen når du er ute i sola i sommer. Sår, øm og flassende hodebunn i hårskillen er både ubehagelig og plagsomt. Foto: eugenepartyzan - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi vet alle at det er uhyre viktig å beskytte huden mot sola, særlig nå på sommeren når vi er mer ute og sola er sterkere.

Men også håret bør beskyttes på sommeren, både mot sol og mot saltvann og klorvann.

Dekk til håret

– Bruk av hatt så lenge man er i solen er noe alle bør gjøre. Dette beskytter ikke bare hodebunnen, men også ansiktet om man velger en med skygge, sier Rolah O. Lønning, lege og forfatter av boka «Frisk Hud».

BESKYTT HÅRET: En stor solhatt bidrar til å beskytte håret mot sola, men det er ikke det eneste du bør gjøre i sommer. Hvordan du styler håret, hvilke produkter du bruker og når du bruker dem har også mye å si. Foto: Thinkstock
BESKYTT HÅRET: En stor solhatt bidrar til å beskytte håret mot sola, men det er ikke det eneste du bør gjøre i sommer. Hvordan du styler håret, hvilke produkter du bruker og når du bruker dem har også mye å si. Foto: Thinkstock Vis mer

Det aller beste er naturligvis å dekke til håret, men selv om vi elsker solhatter og silketørkler, er det neppe aktuelt å bruke det hver dag hele sommeren.

LES OGSÅ: Unngå sola på dette tidspunktet

Bruk solfaktor også i håret

Det finnes heldigvis også drøssevis av produkter – sjampo, balsam, hårkur, solfaktorspray og serum, for å nevne noe – som beskytter håret ditt mot skadelige UV-stråler og gir det godt med pleie mellom strandturene.

Når du vil beskytte selve hodebunnen, kan det imidlertid lønne seg å velge lette sprayprodukter som ikke tynger håret selv om du sprayer det helt inntil røttene og i hodebunnen. 

LES OGSÅ: Slik kan sola skade håret ditt

Prøv mineralsminke

Et annet triks for deg som vil gi hodebunnen litt ekstra beskyttelse akkurat i hårskillen, er å bruke et velkjent sminkeprodukt med SPF (solfaktor) – mineralpudder. 

– Forebygg solbrenthet i hodebunnen ved å påføre litt mineralfoundation i hårskillet dersom du velger å ha skill, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor. 

– Bare noen få forbrenningen øker risikoen for hudkreft, så pass godt på! sier hun. 

LES OGSÅ: Her rammes mange av hudkreft

VARIER SVEISEN: Om du sørger for å variere frisyren og ha hårskillen på ulike steder, kan du også unngå å bli skikkelig solbrent i hårskillen, men du bør også bruke solfaktor i håret og hodebunnen for å være helt sikker. Foto: Dudarev Mikhail - Fotolia
VARIER SVEISEN: Om du sørger for å variere frisyren og ha hårskillen på ulike steder, kan du også unngå å bli skikkelig solbrent i hårskillen, men du bør også bruke solfaktor i håret og hodebunnen for å være helt sikker. Foto: Dudarev Mikhail - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Sliter du med flass?

Når skaden har skjedd

Ok, så vi vet vi bør beskytte oss. Men hva om du likevel har glemt eller ikke påført nok solbeskyttelse eller rett og slett sovnet i sola?

– Dessverre er skaden allerede gjort, men du trenger ikke lide deg gjennom for mye smerte, beroliger Ann-Kristin Stokke, fagansvarlig hos Skintific.

– Superlindrende planteekstrakter og kjølende geleer kan forebygge flassing og redusere rødhet og inflammasjon. Påfør en sjenerøs mengde kjølende gelé på det overeksponerte området, helst så snart du ser de første tegn på rosa hud, sier hun.

Lønning anbefaler å ta en kald dusj direkte etter soling, da dette kan redusere forekomsten og graden av solbrenthet ved å reduserer temperaturen og celleskaden i det solbrente området.

– Bruk av fuktighetsgivende oljer, eller serum på hodebunn etter eksponering vil også hjelpe mot flassing og rødme, sier Lønning.

Ole Martin Rørdam, som jobber som hudlege og forsker ved University of Madrid (UCM), Department of Dermatology og ved privatklinikk i Trondheim, understreker også at det er best å forebygge solbrentheten ved å ha på solkrem med høy faktor en halvtime før soling eller bruke et hodeplagg. 

Om du først har blitt solbrent, har hudlegen følgende råd:

– Du bør smøre og holde huden fuktig. Er du veldig solbrent kan du bruke 1 prosent hydrokortison fra apoteket morgen og kveld i noen dager, sier Rørdam.

LES OGSÅ: Redningen for solbrent hud

BYTT UT BALSAMEN: For å gi håret ekstra mye pleie i sommermånedene, kan du fint bytte ut balsamen med en fuktighetsgivende hårkur. Foto: Piotr Marcinski - Fotolia
BYTT UT BALSAMEN: For å gi håret ekstra mye pleie i sommermånedene, kan du fint bytte ut balsamen med en fuktighetsgivende hårkur. Foto: Piotr Marcinski - Fotolia Vis mer

Tipsene som redder håret ditt fra sommerslitasje:

 • Bytt ut balsamen med hårkur i sommermånedene, eller la hårkuren virke mens du sover.
 • De fleste hårkurer trenger ikke å følges opp med balsam, men det er heller ikke noe i veien for å bruke hårkuren din som stylingprodukt.
 • Skyll alltid håret i ferskvann etter du har badet i salt- eller klorvann.
 • Ikke la deg friste til å bruke saltvann fra sjøen som stylingprodukt. Invester heller i en saltvannsspray beregnet på dette, siden de ikke er så skadelige for håret.
 • Bruk produkter med UV-beskyttelse. Mange sjampoer og balsamer har dette i seg - sjekk ingredienslisten. I tillegg finnes det egne sprayer som beskytter mot solskader.
 • Sørg for at du alltid bruker varmebeskyttende produkter når du føner eller styler håret med varme, enten det er krølltang, rettetang eller varmruller.
 • Vask håret bare når du trenger det – det er slettes ikke sikkert du trenger å vaske håret hver dag. For å unngå at håret blir fort fett, bør du unngå å påføre balsam for nærme hodebunnen. Lær deg hestehaletrikset og påfør balsam bare i hårlengdene.
 • Bruk heller mindre sjampo og vask to ganger, da blir håret renere og luftigere.
 • Varier hvilke sjampoer du bruker, avhengig av hvordan du skal style håret. Du trenger minst to forskjellige sjampoer, råder frisøren.
 • Vent med hårklippen til etter sommeren. Uansett hvor godt du tar vare på håret, vil det slites i de varmeste månedene, så du kan med hell drøye neste stuss til seinsommeren eller høsten.

LES OGSÅ: Lær deg å bruke hatt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer