Solskader:

Har du fått disse solskadene i sommer?

Legenes råd til hvordan du får bukt med pigmentflekker, akne og solbrent hud.

SOLSKADER: Har du fått pigmentflekker eller kanskje flere kviser o ansiktet i sommer? Her får du ekspertenes beste råd. FOTO: NTB Scanpix
SOLSKADER: Har du fått pigmentflekker eller kanskje flere kviser o ansiktet i sommer? Her får du ekspertenes beste råd. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi elsker sommer, men det er liten tvil om at den krever sitt av huden. Noen forandringer kan virke som de er nesten umulig å unngå, uansett hvor flinke vi er til å følge solvettreglene. Er du blant de som opplever å få pigmentflekker, akne, rynker, flere føflekker eller solbrent hud om sommeren? Ifølge legestanden kan både medikamenter og solkremen spille inn.

- Bruk av p-piller og enkelte andre medisiner som visse antibiotika vil gi økt risiko for hyperpigmentering, eller melasma, sier kosmetisk lege Rolah O. Lønning, til KK.no.

EKSPERT: Rolah O. Lønning advarer mot at enkelte medisiner og p-piller kan gi hyperpigmentering. Foto: privat
EKSPERT: Rolah O. Lønning advarer mot at enkelte medisiner og p-piller kan gi hyperpigmentering. Foto: privat Vis mer

Hun forklarer at hormoner i p-piller påvirker hudens pigmentceller, det vil si melanocyttene. Cellene produserer da mer av hudens brune pigment, melanin enn normalt.

Det er derfor ekstra viktig å beskytte seg mot solen når man bruker disse medisinene. Flekkene kan nemlig være vanskelig å behandle når de første er kommet.

- Kremer som inneholder retinol samt behandlinger som for eksempel kjemiske peelinger og laser kan likevel hjelpe, tipser hun.

Lønning forklarer også at noen områder er mer utsatt enn andre. Blant disse er partiet under øyet, der hunden er tynnere. Noen har ifølge legen også mer pigment her fra naturens side. Pssst! Visste du at ansiktsoljer har flere positive effekter på huden?

Brent deg?

Hva gjør man så dersom man har brent seg? Ifølge Lønning er raskest mulig nedkjøling av området noe av det viktigste du gjør. Påfør deretter et beroligende antioksidantrikt serum. Dette vil være med på å redusere inflammasjon og celleskade. Smør deg tilslutt med en god fuktighetskrem.

- For å forebygge solskader og tidlige aldringstegn er det viktig å styre unna solen mest mulig. Klarer man ikke det, er høy faktor over et antioksidantserum effektivt for å forebygge mest mulig, sier hun.

- Men når skaden først har skjedd, når bør man egentlig oppsøke lege?

- Som regel er det ikke behov for å gå til legen ved solforbrenning, med mindre man har brent seg til andre -til tredjegrads forbrenning, fått større væskende blemmer eller systemiskesymptomer som for eksempel feber, sier hun.

LES OGSÅ:Dette må du vite om solkremen du velger

Fet hud av solkrem?

Mange har sikkert opplevd at de får urenheter etter ferien, til tross for alt som sies om at sol rensker opp i kvisete hud. Ifølge hudlege og førsteamanuensis ved Rikshospitalet, Jon Anders Halvorsen kan en fet solkrem være årsaken.

EKSPERT: Førsteamanuensis og hudlege ved Rikshospitalet, Jon Anders Halvorsen. Foto: Privat
EKSPERT: Førsteamanuensis og hudlege ved Rikshospitalet, Jon Anders Halvorsen. Foto: Privat Vis mer

- Dersom du får akne ved bruk av solkremer, kan det hjelpe å prøve å bytte til en med mindre fett. Dette er vanligvis en type lotion, det vil si at de har mer vann, sier han og legger til at apoteket har ulike typer som de kan anbefale.

Når det gjelder rynker er det derimot ingen quick-fix i siktet. Ikke overraskende bekrefter han at solstråler og solarium gir rynker i huden.

- Det beste man kan gjøre for å unngå dette er å bruke skygge, klær og solkrem som beskytte huden, råder hudlegen.

LES OGSÅ: Sliter du med kvisete, fet hud?

-Disse føflekkene bør du være observant på

Vi vet alle at antall føflekker kan variere stort fra person til person. Halvorsen forklarer at barn som er mye utsatt for sol får flere føflekker enn de som har vært eksponert for mindre sol. Når det kommer til føflekker en bør kontakte lege for, med tanke på malignitet, trekker han frem noen karakteristika.

- En svart kul eller knute som vokser raskt er et trekk. Med raskt mener jeg to til fire måneder, sier han.

Han legger også til at en mørk flekk i huden som er asymmetrisk, har ujevn kant eller mange farger bør ses nærmere på. Føflekkens størrelse kan også være av betydning. Her mener han dersom diameteren er over seks millimeter.

Til slutt trekker han frem raske endringer i føflekken. Tegnene kan oppsummere som huskeregelen ABCDE-regelen, der A= asymmetri, B= border(grense), C=colour (farge) D=diameter E= evolusjon.

LES OGSÅ: Sjekk føflekkene dine minst én gang i måneden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer