TANNBLEKING: Kullsvart tannkrem er den nyeste trenden innen tannbleking. Men har det egentlig noe for seg? Foto: NTB Scanpix
TANNBLEKING: Kullsvart tannkrem er den nyeste trenden innen tannbleking. Men har det egentlig noe for seg? Foto: NTB ScanpixVis mer

Tannbleking

Har du fått med deg den nye tannblekingstrenden?

Pusser tennene med tannkrem som inneholder aktivt kull.

Et hvitt smil er utvilsomt noe vi alle ønsker oss. Gule og misfargede tenner er liksom ikke så sexy. Og hvis du liker å bruke rød leppestift så har du kanskje sett at det bare får tennene til å se enda gulere ut, så det er liksom nok en grunn til at du ønsker å bleke dem. (Pssst, ville du drukket en juice med aktivt kull?)  

LES OGSÅ: Unngå å skylle munnen etter tannpussen

Det finnes en hel masse produkter på markedet som lover å kunne gi deg det skinnende hvite Hollywood-smilet. Tannkremer med slipemidler, White strips, tyggegummi og alskens hjemmebleking. 

Men av en eller annen grunn så blir liksom ikke resultatet så synlig som du kunne ønske.
Og skal vi tro tannlegene så er det kanskje ikke så rart. De mangler nemlig det blekende middelet som skal gjøre tennene dine hvitere

Et EU-direktiv som trådde i kraft i Norge 31. oktober 2011, har bestemt at tannbleking som inneholder fra 0,1 prosent til 6 prosent Hydrogenperoksid bare er tillatt solgt til tannleger. Dermed vil alt annet ikke kunne ha dokumentert effekt.

TANNBLEKING: Kullsvart tannkrem er den nyeste trenden innen tannbleking. Men har det egentlig noe for seg? Foto: NTB Scanpix
TANNBLEKING: Kullsvart tannkrem er den nyeste trenden innen tannbleking. Men har det egentlig noe for seg? Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Du bør alltid pusse tennene etter sex

Populært på instagram

Det betyr likevel ikke at vi slutter å prøve. Vi ønsker oss hvite tenner. Helst nå. Og vi vil ha det billig. Derfor er vi tilbøyelige til å tro på alle reklamene vi ser. Spesielt hvis det dukker opp noe helt flunkende nytt på markedet. Det kan vel ikke skade å prøve, eller kan det?

Et av de nyeste påfunnene innen tannbleking er noe ganske så oppsiktsvekkende. Nemlig svart tannkrem. Ja, svart faktisk! 

Kanskje har du sett en av de mange Instagrambrukerne og bloggerne som promoterer svarte tannkremer for å få hvite tenner. Eller kanskje har du sett annonser fra en av de mange nettbutikker som selger slike produkter. Og kanskje har du tenkt at dette er noe du bør prøve. (Pssst, visste du at tennene dine ikke er så gule som du tror?)

Men bør du egentlig det? 

– Vi kjenner ikke til vitenskapelig bevis på at kull-tannkrem gir hvitere tenner. Med dette tenker vi på dokumenterte resultater i publiserte vitenskapelige artikler, sier Vibeke Lochner, som er tannlege og spesialrådgiver i Den norske tannlegeforening (NTF), til KK.no.

Hun påpeker at de eneste blekemidlene med dokumentert effekt er de med 0,1 – 6,0 prosent hydrogenperoksid, som kun kan selges til tannleger. Og selv ikke disse bør brukes uten «god» grunn.

– Tannkremer med under 0,1 prosent hydrogenperoksid kan nok ikke vise til dokumentert effekt på eksisterende farge, men kan muligens bidra til å forebygge ytterligere misfarging, forteller hun.

LES OGSÅ: Blør det når du pusser tennene?

Inneholder aktivt kull

Den essensielle ingrediensen i disse tannkremene er «aktivt kull» – og det er altså det som gir den kullsvarte fargen (bokstavelig talt). 

Aktivt kull har ifølge Store norske leksikon, lenge blitt brukt innen medisin, som førstehjelp ved forgiftninger. Fordi det har evnen til å binde giftstoffer og bakterietoksiner, men også en rekke legemidler. Nå påstås det også at det kan bleke tennene.

– «Argumentet» er at kullet i de svarte kremene «trekker» ut fargestoffer i te, kaffe og lignende, og dermed vil kunne fjerne misfarging av emaljen. I tillegg kan tannkremene inneholde slipemidler og oljer som kan gi en hvitere effekt. Vi har likevel ikke holdepunkter til å kunne si at dette har særlig effekt, forklarer Lochner.

Bleking ved hjelp av karbon/kull er ukjent i tannhelsefaget, forteller Rune Skeie, som er tannlege ved Tannklinikken Skeie. Han tror derfor det bare er et morsomt salgstriks uten vitenskapelig forankring.

– Hvis denne sorte magiske tannkremen skulle virke, må den være full av grove slipemidler (som Jif) og den vil da være effektiv på ytre misfarginger, men samtidig gi store slitasjeskader ved daglig bruk. Eller så må den inneholde svært sterke blekemidler og dermed være ulovlig å selge i Norge, forklarer Skeie.

Heller ikke tannlege Erik Svendsrud har særlig tro på at svart tannkremen er løsningen vi alle har ventet på.

– Det er ingen vitenskapelige studier som støtter dette. Jeg ville nok heller holdt meg til det vi vet gjør tennene lysere; nemlig hjemmebleking. Airflow er også svært effektivt for fjerning av overflatisk misfarging, sier han til KK.no.

Og med «hjemmebleking» mener han selvsagt ikke noe du har kjøpt på internett eller i butikk, men hjemmebleking som du får av tannlegen din. Da dette både er det tryggeste og mest effektive.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: