Deodorant:

Har du hørt om krystalldeodorant?

Kan være et alterativ for deg som vil unngå aluminium.

DEODORANT: Flere sverger til krystalldeodorant fordi den skal være snillere mot kroppen enn vanlige deodoranter, men alle er ikke overbevist. Foto: NTB Scanpix
DEODORANT: Flere sverger til krystalldeodorant fordi den skal være snillere mot kroppen enn vanlige deodoranter, men alle er ikke overbevist. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som om vi ikke hadde en million grunner til å elske krystaller fra før av … Stoffet kan altså også brukes som, hold deg fast, deodorant! Har du heller ikke fått med deg trenden kan du fortsette å lese, for vi har i ren nysgjerrighet (og et minimalt håp om en unnskyldning til å kjøpe inn drømmeglassene) spurt en selger og en forbruker om en tja, kall det krystalldeoleksjon for dummies.

Først og fremst: hvis du drømte om et multiprodukt som fungerte som både deo og drømmeglass må vi dessverre skuffe deg (og oss selv): Stenen er slipt og godt plassert i en normal deodorantbeholder. Med andre ord: Den er utseendemessig ganske lik den du finner på Joker. Innholdet derimot, er langt ifra det samme.

LES OGSÅ: Strålte i ekte krystaller

Klar for å dryppstensdeoen?

Naturopat og ernæringsterapeut Hanne Irene Nyborg jobber hos Røtter Nesodden, en av flere helsekostkjeder som fører krystalldeodoranten. Hun forteller at produktet består av en dryppsten, som igjen inneholder kaliumaluminium, vann, og sporstoffer. Nyborg forklarer at det finnes en rekke varianter, der noen også består av urter og eventuelt litt attåt for å hindre eller tilføre lukt.

- Felles for produktene er likevel at de verken inneholder parabener, parfyme eller alkohol, sier hun og legger til at de dessuten er de naturlig bakteriehemmende og fjerner fuktighet.

LES OGSÅ: Kjemikaliene du virkelig bør unngå

Slik bruker du den

Krystalldeodoranten kommer i to former. Den ene er en spray, mens den (uten tvil!) mest gøyale selvfølgelig er krystallen i fast form. Sistnevnte må påføres litt vann før den kan brukes og kommer med følgende potensielle ulemper:

1. På grunn av vannet kan den ende opp med en spiss, litt vond fasong.

2. Den kan knuse dersom den faller i badegulvet.

KAN HA DÅRLIG EFFEKT: Ifølge ekspertene er deodoranten ikke helt optimal. Foto : NTB Scanpix
KAN HA DÅRLIG EFFEKT: Ifølge ekspertene er deodoranten ikke helt optimal. Foto : NTB Scanpix Vis mer

Hva synes så selgeren om deodorantens effekt? Nyborg forteller at den varierer veldig fra person til person.

- Noen elsker den. Personlig har jeg opplevd at den fungerer litt, men ikke optimalt. Da synes jeg det finnes bedre økologiske alternativer, sier hun.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om svette

- Det eksisterer jo flere ulike merker som fører krystalldeodoranter, merker du noen forskjell på disse?

- Nei, de inneholder grunnleggende akkurat det samme, så det gjør jeg ikke. Dessuten er de stort sett ganske like i pris. Det viktigste er at man unngår aluminium chlorohydrat, sier hun.

De fleste vanlige deodoranter inneholder aluminium chlorohydrat, men både norske og internasjonale helsemyndigheter advarer mot å få i seg for mye av stoffet.

- Merket ingen effekt

Tekstforfatter og blogger Maja Hattvang er aktuell med boken Naturlig nok, en bok der hun deler oppskrifter på hudpleie du kan lage selv.

Når det kommer til ingredienser foretrekker hun å inkludere færrest mulige og de skal gjerne være plantebaserte og uparfymerte. Krystalldeodoranten burde derfor ha en reel sjanse. Likevel falt den ikke helt i smak. Hun erfarte rett og slett at den ikke fungerte.

- Jeg merket i alle fall absolutt ingen effekt av den, men det finnes jo de som påstår at den funker for dem, forteller hun.

- Dropp deo i to uker før du prøver den

Hennes anbefaling er å i alle fall ha en pause hvis man går fra vanlig antiperspirant til en mer naturlig deodorant. Aller helst droppe den helt i ett par uker, for så å begynne med et naturlig alternativ. (Psst: Slik lager du den perfekte frokostsmoothien!)

- Hvis man bytter brått vil det sjelden funke med en gang, tipser hun.

IKKE OVERBEVIST: Tekstforfatter og blogger Maja Hattvang mener det finnes bedre alternativer til krystalldeodoranten. Foto: Anne Valeur
IKKE OVERBEVIST: Tekstforfatter og blogger Maja Hattvang mener det finnes bedre alternativer til krystalldeodoranten. Foto: Anne Valeur Vis mer

Hattvang forteller at hun personlig foretrekker å lage en egen deodorant av blant annet sheasmør, kokosolje og natron, men hun støtter Nyborg på at det også finnes andre mer effektive økologiske alternativer på markedet.

- Blant annet synes jeg Schmidts og Natural Deodorants er to gode merker, sier hun.

LES OGSÅ : Derfor bør du ta på deodorant om kvelden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer