Hårpleie:

Har du hørt om «reverse hair washing»?

Ekspertene vi har pratet med er ikke helt overbeviste - men noen hårtyper kan ha nytte av teknikken.

HÅRVASK: Stylister anbefaler å bruke balsamen før sjampoen, men er de norske ekspertene enige? FOTO: NTB
HÅRVASK: Stylister anbefaler å bruke balsamen før sjampoen, men er de norske ekspertene enige? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Er det én ting som er godt integrert i de flestes hårvaner, er det følgende:

Sjampo først, deretter balsam.

Men det finnes faktisk en metode å vaske håret på som utfordrer denne vanen, nemlig «reverse hair washing». Ja, det er akkurat slik det høres ut:

Balsam først, deretter sjampo.

Kan vi virkelig avslutte hårvasken med sjampo? Hva er fordelene ved denne teknikken? Og hva tenker de norske ekspertene?

Kan få håret til å se tykkere ut

Kvinnemagasinet Women's Health Mag omtalte nylig teknikken.

– «Reverse hair washing» er svært fuktighetsgivende og kan faktisk få håret til å se tykkere ut, sier stylist Jenna Spino til Women's Health.

Stylist Stephanie Angelone uttalte at teknikken gjør at du ikke stripper håret for alle oljene fra hodebunnen som motvirker at håret blir tørt og slitt.

De to stylistene forteller at teknikken vil fungere best for de med tynt/fint hår eller oljete hodebunn. De med krøllete, bølgete eller kjemisk behandlet hår bør imidlertid være litt forsiktige med denne typen hårvask, fordi det kan gjøre håret mer utsatt for floker.

Balsamen hjelper oss jo tross alt med å lukke skjellaget og å unngå nettopp floker - så, det virker altså å være avhengig av hårtypen din om du vil se fordelene av reverse hair washing.

SJAMPO ETTER BALSAM: Med denne teknikken skal du begynne hårvasken med balsam! FOTO: NTB
SJAMPO ETTER BALSAM: Med denne teknikken skal du begynne hårvasken med balsam! FOTO: NTB Vis mer

Testet ut metoden: – Det føltes helt feil, men det gikk jo fint!

Så, hva tenker de norske ekspertene?

– Jeg har hørt om dette, men har en del spørsmål til de som har funnet på denne varianten.

Det sier Sølvi Bjørnevoll, som er frisør og daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen, til KK.

Hun er ikke helt overbevist, og hun mener at om du velger riktige produkter til ditt hår og hodebunn, passer på å bruke balsam og kur i lengder og spisser, vil du få samme resultat som å bruke sjampo sist.

– Jobben til balsam er ofte å lukke skjellaget slik at det øker kambarheten, gir glans og pleie. Ph på shampo er høyere enn balsam som er mer lik hårets egen Ph-verdi, forklarer hun.

Derfor tror Bjørnevoll at disse personene bør være litt forsiktige med å teste ut «reverse hair washing»:

  • Du som har kjemisk behandlet hår
  • Du som har farget eller lysnet det
  • Du som har langt hår
  • Du som har hår med mye tekstur/krøller
  • Du som har hår som lett floker seg
FRISØR: Sølvi Bjørnevoll. FOTO: Hanne Cathrin Olsen
FRISØR: Sølvi Bjørnevoll. FOTO: Hanne Cathrin Olsen Vis mer

Men Bjørnevoll «tok en for laget» - etter at KK kontaktet henne i forbindelse med denne artikkelen, prøvde hun rett og slett ut «reverse hair washing» selv.

Slik beskriver hun opplevelsen:

– Jeg tok balsam først - som føles helt feil, men det går jo fint. Sjampo etterpå, uten balsam til slutt. Det gikk fint, men jeg må bruke leave in-produkter etter hårvask for å ikke skade håret når jeg børster gjennom det. Håret er nemlig på sitt svakeste når det er vått og det er svært viktig at det ikke strekkes når du treffer en floke, forteller Bjørnevoll, og fortsetter:

– Dette er nok ikke en teknikk jeg kommer til å bruke mer enn denne ene gangen. Jeg merker ingen forskjell, men jeg tror jo at dette må prøves over tid om en skal komme med en uttalelse akkurat der, påpeker hun.

Hun tror vi trygt kan holde oss til den vanlige hårvasken, men legger til at vi absolutt kan ta en kikk i dusjhyllen og se om produktene kanskje er klare for å byttes ut.

- Kan være bra når du har flokete hår

Natalie Beckford, som er frisør og Senior Art Director ved Adam og Eva, har ikke inntrykk av at denne metoden er noe særlig utbredt.

– Det er i hvert fall ikke noe jeg som frisør lærer om på skole eller kurs fra våre leverandører, påpeker hun.

Hun tror det kan være en fordel å bruke balsam før sjampo hvis du har veldig flokete hår, men da vil hun uansett anbefale å bruke balsamen igjen etter sjampoen.

RIKTIGE PRODUKTER: Frisør Natalie Beckford mener det aller viktigste for en vellykket hårvask er å bruke riktige produkter for ditt hår. FOTO: Privat
RIKTIGE PRODUKTER: Frisør Natalie Beckford mener det aller viktigste for en vellykket hårvask er å bruke riktige produkter for ditt hår. FOTO: Privat Vis mer

– Det jeg kan si er at rekkefølgen på sjampo og balsam er alfa og omega for at produktet skal fungere, understreker hun.

Beckford mener det mest essensielle for å få til en god hårvask for ditt hår, er å få tak i riktig produkt for ditt hårs behov:

– Det finnes så mange ulike hårvaskrutiner der ute som vi kan lese om og teste ut. Men spør din frisør for riktige anbefalinger på produktvalg og hvordan den skal brukes.

5 tips til luftig og lett hår

Ulike teknikker for hårvask fungerer altså for ulike typer hår - så her er det bare å prøve seg frem!

Gode hårtips får vi for øvrig aldri nok av. Så, helt til slutt tar vi med oss noen gode tips fra Bjørnevoll - til deg som vil ha følelsen av luftig, lett hår i mange dager:

  • Invester i volumprodukter. Om håret ditt er langt og tungt, vil du ikke få samme effekt av dette som de med oppklippet, kortere lengder
  • Lær deg enkle føneteknikker hvor du løfter håret fra røttene, gjerne med litt skum. Håret må være 100 prosent tørt før du gir deg
  • Ikke bruk balsam og kur ved hodebunn/røtter, med mindre det er meningen - som ved en hodebunnskur
  • Skyll produktene godt ut av håret. Dette kan være en av grunnene til at det kan føles tungt.
  • Test ut hodebunnsmassasje! Før lærte vi at ved en fet hodebunn, så skulle du ikke massere fordi det ville sette i gang talgproduksjonen, men nyere forskning viser at en jevnlig hodebunnsmassasje kan roe ned og løse opp en stresset hodebunn i ubalanse.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer